Mi ez?

Mi ez? Szolmizáció

1579

A zene csodálatos dolog, ha valamiért adnék Nobel-díjat a világban, akkor azt biztosan az egyetemes zene kapná, ami mindenhol ott van az életünkben. Éveken át tanultuk az iskolapadban az alapokat (már ahol, sokunknál semmiféle képzés nem zajlott, még a kottát sem ismerjük), szóval egészen régről hordjuk magunkkal, generációról generációra.

Dó, ré, mi fá, szó, lá, ti, dó, ezt ismételtük éveken át az iskolában, megjegyezni kézjelekkel együtt bonyolult volt. Legendák keringenek arról, hogy ezt Kodály Zoltánnak köszönhetjük, ám az igazság az, hogy ő egy már régről ismert rendszert vett át. Célja az volt, hogy megtanítsa növendékeit a tiszta énekhangokra, pontosabban a biztos hangeltalálásokra. A rendszert Arezzoi Guido iskolája teremtette meg, kb. 1000-ben. Igen, ennyire régen, mégpedig egy Szent Jánosnak írt himnuszból, mert sorainak egy-egy kezdőhangja adja a szolmizációs hangokat (UT-RE-MI-FA-SOL-LA-SI). Később úgy találták, hogy az UT szótagot nem lehet olyan jól énekelni, ezért Giovanni Battista Doni 1640 körül a saját családnevének egy szótagjával  helyettesítette azt. Egyes források szerint a Dominus (Úr, Isten) latin szóból eredeztethető a dó. Kodály Zoltán pusztán átvette ezt és beültette a magyar énektanulás alapkövének, hogy legyen a zene mindenkié.

A germán és angolszász területeken, Magyarországon, Japánban a szolmizáció feladata az, hogy ábrázolja a hangok egymáshoz való viszonyát, tonalitását, anélkül, hogy megkötné a hangnemet. Sok országban a szolmizációs hangot ABC-s névvel (C, D, E, F, G, A, H, C) helyettesítik, aminek ugyanez a lényege. Mindent összevetve, ha szerettük, ha nem, több mint ezer éves dolgot tanultunk meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
01
whitetulip írta:
pár hónapja jutott eszembe, hogy meg kellene keresnem ezeket a kézjeleket neten, mert már elfelejtettem..persze azt is elfelejtettem, hogy meg akartam keresni..úgyhogy köszi..:D
"Egyes források szerint a Dominus (Úr, Isten) latin szóból eredeztethető a dó." nem Homer Simpsontól ered?XD ő is előszeretettel mondogatja..:D
17:27
2
júl
02
eszterke írta:
előre bocsi a tudálékosságért, de egy kis kiegészítés:
"sok országban a szolmizációs hangot abc-s névvel (...) helyettesítik, aminek ugyanez a lényege" - nem, pont nem :) a kettő két külön dolog, és mindenhol, magyarországon is megvan mindkettő, a szolmizációs hangok és az abc-s hangok is. a szolmizáció, ahogy írod, hangnem megkötése nélkül ábrázolja a hangok egymáshoz viszonyított helyét. viszont az abc-s hangoknak nem "ugyanez a lényege", hiszen az abc-s hangoknak fix "helyük", magasságuk van. (Egy hozzájuk tartozó rezgésszám, azaz frekvencia, pl a normál A hang - ez az a hangmagasság, ami a tárcsahang egy vezetékes telefonban - 440Hz.) a dó helye bárhol lehet, viszont a C hang egy meghatározott helyen van, illetve több is van belőle, tetszőleges számú oktávval mélyebben vagy magasabban. tehát mondjuk egy zongorán bármelyik hang lehet dó vagy ré vagy mí vagy bármi (igen, még a feketék is), de C-ből csak 7 van (ha jól számolom...). a két "rendszer" segítségével lehet jól meghatározni a hangnemeket. egy dúr skála, bármilyen hangmagasságban is kezdődik, dó-ré-mi-fá-szó-lá-ti-dó felépítésű. a legegyszerűbb (amiben nincsenek félhangok, azaz a fekete billentyűk a zongorán:)) a C dúr skála, ahol valóban úgy van, ahogy a cikkben, a dó-nak a C felel meg, a ré-nek a D, a mi-nek az E, és így tovább. vagy pl.kezdődhet egy skála G-ről, ahol dó=G, ré=A, mi=H, fá=C stb... (de itt már módosított hangok is lesznek, pl. ti=Fisz, azaz az F félhanggal felemelt verziója... és ehhez kell a szolmizáció, hogy tudjuk, hogy ott nem F van abban a skálában, hanem fisz, mert úgy követeli meg a szolmizáció által meghatározott távolság a hangok között: a mi és a fá, illetve a ti és a dó között feleakkora a távolság, mint a többi hang között.)
kiselőadás vége:D
00:12
3
júl
02
urvaritimi válaszaeszterke írására:
"feladata az, hogy ábrázolja a hangok egymáshoz való viszonyát, tonalitását," szóval az ABC hangokat is azért tanultuk, hogy megismerjük a hangok egymáshoz való viszonyát, és ennyi bôven elég, hiszen a zenérôl, szolfézsról regéket lehetne írni.
08:33
4
júl
02
red írta:
Ut queant laxis
resonare fibris,
Mira gestorum
famuli tuorum,
Solve polluti
labii reatum,
Sancte Ioannes.
innen a hangok. zenetananyag gimnázium első....
09:03
5
júl
02
red írta:
ut-ból lett a dó.
09:04
6
júl
02
donci írta:
soha nem érdekelt,értettem, ma sem.
09:13
7
júl
02
marimatsu válaszaeszterke írására:
csaknem szintén zenész?:D
10:46
8
júl
02
marimatsu írta:
köszi cotcot, ugy is úton útfélen olyan méretű műveletlenségbe botlom,amit minden eszközzel irtani kell, szóval terjesszétek, terjesszétek.... az én munkámat is könnyebbé teszitek vele:)
10:48
9
júl
02
Elektra20 írta:
Húú de rég volt... én zenei általánosba jártam, hegedültem 6 évet, zongorázni is elkezdtem, meg furulyázni is tudok, meg még énekkarba is jártam :)
(csak épp a zenetábor maradt ki :))))
12:02
10
júl
02
eszterke válaszamarimatsu írására:
olyasmi, hobbi szinten:) egyelőre könnyű, lassan komoly is talán
13:52
11
júl
02
marimatsu írta:
hajrá hajrá...megéri:) rettenetes hátulütői vannak de vallom, hogy nincs ennél szebb hivatás. jó esetben mindenki ezt gondolja a sajátjáról:):)
17:06
12
júl
16
Juliette válaszaeszterke írására:
Én nagyon köszönöm!
Sose értettem igazán, mert senki se magyarázta el nekem. :(
Köszönöm mégegyszer! ^^
11:42
Felhasználónév:
Jelszó: