Étel+Ital

Grillezzünk!

1596

Régen volt a szalonnasütés, meg a bográcsgulyás, ma meg grillezünk. Az elmúlt évek legimpozánsabb nyári mulatsága a délutántól akár hajnalig is eltartó kerti sütögetés, iszogatás. Szívásnak tűnhet, ha te vagy a házigazda, mert ugye annak a legmacerásabb, de van egy két tuti receptünk, hogy mivel kápráztasd el a baráti sereget.

Kelleni fog

Szabad tűz egy tűzrakóhelyen, bebiztosítva persze, vagy egy erre a célra legyártott roston sütő készülék. Mindkét esetben a lényeg a parázsban rejlik, amely az izzást követő pillanatokban akár ötszáz Celsius fokos hőt is képes árasztani. A megfelelő minőségű faszén a roston sütés elengedhetetlen kelléke. Megvásárolható szinte minden benzinkútnál. És, akkor a fogó, csípő és harapó eszközök: húsvilla, falapát, parázscsipesz, serpenyő, kis tálak, tányérok, evő- és ivóeszközök, rengeteg szalvéta és víz! Ja, és a nyársak, ilyen fémbigyók, amikre felhúzod a húsokat, a zöldséget, meg a mindent.

Húst hússal

Cél, hogy ne legyen rágós, száraz és íztelen. Tehát pácolni, azt kell! Egyszerűen használjunk olívaolajat és fűszereket, és mindig valami savanyút, bár csepp citromot például, hogy felpuhuljanak a rostok. Én annak a híve vagyok, hogy három fűszernövénynél ne legyen több rajta, így mindegyiket lehet érezni, és csudajó harmóniát alkotnak. Vannak már mindenféle villámpác keverékek is a fűszerpolcokon, de én a természetesség híve vagyok, a sütés előtt minimum, de tényleg minimum két órával be kell pácolni, persze a hosszas pácolás jobb eredményhez vezet, így a legjobb, ha előző nap bekened őket.

Felírod

Nézzünk egy veganyársat először. Hozzávalók: négy cső zsenge csemegekukorica, tíz-tizenkét kemény paradicsom, lehet koktél is, csak kemény legyen, nyolc gomba, négy zöldpaprika, egy kigyóubi, fűszernek kakukkfű és só, esetleg bor és némi olívaolaj. A szilárd cuccokat feldaraboljuk négy-öt centisekre, a kukit is és beleforgatjuk a kakukkfüves, borsos, sós olívaolajba. Felváltva a nyársra húzzuk, szép színes lesz, és fincsire sütjük. Ne ijedjen meg senki, ha itt-ott megfeketedik a nyárson a zöldség, nem lesz keserű!

Húsos nyárshoz: jó fél kiló tarja, négy fej vöröshagyma, két piros húsú paprika, nevezhetjük pritaminnak is, húsz deka füstölt, húsos szalonna, só és bors. Tarját leszeded a csontról, ha a hentes ezt nem tette meg, a paprikát is és a hagymát elnegyedeled, a szalonnát vastagra nyesed, váltakozva felhúzod a nyársa, egy kis só és bors, és ropogósra sütöd. Valójában ez a saslik, amit salival és puha kenyérrel jó enni, s mindig figyelj rá, hogy a húsnak legyen elég helye megsülni.

Töltsél paradicsomot, vagy paprikát! Kell hozzá négy nagyobb paradicsom, vagy pritaminpaprika, mondjuk színesen, az nagyon szép tud lenni. Aztán egy szelet pirítós, kis fej hagyma, két evőkanál paradicsompüré, két evőkanál tejföl, reszelt sajt - én a füstöltre szavazok, vagy a fetára - só, bors és friss fűszernövények, mondjuk bazsalikom, vagy kakukkfű. A paradicsomnak a felső, tehát a szár felőli részét levágod, mintha megskalpolnád, kibelezed - vagy a paprikát, attól függ mit választottál. A többi hozzávalót összeaprítod, nagyon picire, összedolgozod, a fűszerekkel együtt icipici olívaolajat keverhetsz hozzá, majd visszatöltöd a kikapart zöldségbe. A paradicsom vagy paprika skalpját visszateszed, alufóliába csomagolod az egész cuccot, és grillrácson vagy a már csituló parázsban megsütöd.

Csak óvatosan, de lehet sajtot is grillezni. Nagyobb márketekben lehet kapni kifejezetten grillezni való sajtot, akár fűszerezve is, de én a kemény, saját magam által fűszerezett sajtokra esküszöm. Elég nagyokra, mondjuk ujjnyi vastagra kell szelni a sajtokat, bekenhetjük olívaolajjal, és erre szórhatunk fűszereket, fokhagymásat, oregánót, bazsalikomot és hirtelen grillezzük meg. Fontos, hogy a sajtok mellé csináljunk mártogatót is, nekem a kedvencem, a zöldséges mártogató vagy a sima avokádó krém. A zöldséges mártogató a következőképpen készül: majonézt összekeverjük az aprított paradicsommal, uborkával, paprikával, zöldhagymával, petrezselyemmel, és kész, de ugyanezeket keverhetjük laza sajtkrémbe is. Az avokádókrém sem bonyolultabb. A lényeg, hogy érett, puha avokádóval dolgozz, ezt meghámozod, összetöröd villával, keversz hozzá citromlevet - a lime jobb, nem annyira karakteres - némi bors, só, fokhagyma és tejföl. Fincsi. Márotgatni nyeshetsz répát, paprikát, karalábét, angol zellert, amit akarsz.

Igazi különlegességgel is szolgálhatsz, amennyiben grillezett sajtról van még mindig szó. Vegyél fadobozos camembert, amennyit gondolsz, vedd ki belőle a papírt, tedd vissza a sajtot, csomagold az egészet alufóliába, helyezd a forró rácsra, húsz percre. Ha kész - és ennyi idő alatt készen kell lennie -, kicsomagolod a fóliából, és mártogatsz pirítóssal, csíkokra vágott zöldséggel és élvezed!

Desszert is készülhet grillen! Fogj néhány banánt, helyezd a grillrácsra, süsd feketére. Ha kész, óvatosan szedj le egy csíkot a héjából, szórd meg fahéjas cukorral, mézzel. Ezután helyezd őket fémtálcára, locsold meg rummal, és gyújtsd meg, igen flambírozd! Iszonyú fincsi!

Öblögetés

A jóféle sör és a borok, leginkább fehérek nem hiányozhatnak a grillpartiról, de ha igazán nagy sztár akarsz lenni, keverj néhány egyszerű koktélt. A lényeg, hogy legyen nagyon sok ásványvíz, a délutáni meleg és sütögetés igencsak párologtatja a testünket, és nem feltétlenül alkohollal kéne pótolni az elveszített folyadékot.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások