Étel+Ital

Shake it baby!

1574

Koktélozni jó és drága. Ezért a legjobb, ha otthon keversz magadnak egy-két hűsítő, vagy épp gyorsító itókát, mielőtt elindulsz az éjszakába, a barátaid is csodálni fognak, ha kívülről fújod a recepteket, egyébként meg jó móka is kevergetni. Mindenekelőtt azonban tisztázzunk néhány dolgot, hogy igazán profinak tűnj, ha belevágsz a hobbimixerkedésbe.

Hol ered a koktél?

A koktél szó eredete a cock-tail, tehát kakasfarok. Elgondolkodhatunk, hogy ez meg hogy, de úgysem jövünk rá az igazságra. Több száz történet kering a koktél eredetéről, a legtöbb forrásban az a sztori, hogy kakasviadalok után, ahány kakasfarok toll maradt az állaton, annyi italból kevertek a tiszteletére a játszadozó felnőtteknek italt. Maradjunk is ennél. A lexikon szerint a koktél cukorból, gyümölcsléből és alkoholból kevert italok gyűjtőneve, mely a XIX. században indult világhódító útjára, az 1933-as alkoholtilalom eltörlése után egyenesen diadalmaskodott a bárokban, mulatókban. Mint minden, a koktélozás és annak elkészítése is megtorpant a második világháborúval, de annak végével szeremcsére újjáéledt.

Home made

Mindenképpen szükséged lesz otthon egy shakerre, tudod, amit a fiatal és zsenge Tom Cruise is dobált a Coctail című filmben. Ebben van szűrő, és van kupakja is, hogy nem ömöljön ki a pia. Keverő pohár is kelleni fog, mert vannak olyan italok, amelyek nem rázva, hanem keverve készülnek. A keverőpohárban készült italokhoz is kell szűrő, hogy a gyümölcsmagokat, jégdarabokat, egyéb cuccokat ki tudjuk szűrni. Mindenképpen szükség van még gyümölcsfacsaróra és turmixgépre is. Utóbbi üvegfalú legyen, hogy jeget is tudj benne darálni, mielőtt megveszed, mindenképpen nézd meg, hogy van-e rajta olyan piktogram, amely azt jelzi, hogy lehet benne jeget darálni!

Alapnak tűnik, és általában van is minden konyhában, de azért megemlítjük: sörnyitó és dugóhúzó. Ahhoz, hogy a koktélok finomak legyenek, receptekre is szükség van persze. Ebben meghatározott adagok szerint vannak a koktélok, nos ezek szerint kell egy mérőpohár is. Poharakra is szükséged lesz, leginkább koktélos poharakra. Rengeteg féle kapható belőlük, mindig a koktélhoz megfelelőt használjuk, persze ez nem befolyásolja a koktél finomságát és az ütőerejét sem, de komoly szabályok szerint kerülnek bizonyos italok bizonyos poharakba. Sok tanulnivalónk van tehát.

A lényeg

Az alapösszetevőket nem árt beszerezni, hogy bármikor tudj készíteni egy laza koktélt. Legyen otthon ezekből valamelyik, vagy épp mind: vodka, gin, whisky, konyak, rum, tequila, Cointreau és pezsgő! Ízesítő szirupokra, különböző cukrokra is szükséged lesz. És még rengeteg alkoholos és szirupos kiegészítőd és alapanyagod lehet, javasoljuk, hogy szerezz be egy koktélos receptkönyvet, és vásárolj! Fontos, hogy mindig minőségi alkoholokkal dolgozz, nem érdemes spórolni az alapanyagokon, mert másnap keményen meglesz a böjtje, ha nem figyelsz, és ez nem vicc.

Ékesíts!

A díszítésnek csak a fantáziád szabhat határt. Cukrozott, sózott pohárszélek, színes szívószálak, gyömölcsök, koktélcseresznye, ananász szelet, lime, citrom, narancs, mangó, gránátalma, csillaggyümölcs... bármi. Aztán ott vannak még a kis kardok és napernyők! A koktélok nem csak ízletesek, hanem jól is néznek ki. Ha egy koktélra gondolsz, biztosan egy magas pohár jut eszedbe, szívószállal, mindenféle csicsával. Na, ugye. A lényeg, maradjunk ízlésesek.

Sokak kedvence

A Sex on the beach! Íme, ahogy készíteni kell: a narancslevet long drinkes  pohárba jégre töltjük, majd  hozzáadjuk a Peach likőrt és a  vodkát, majd az áfonya levet.  Díszítsd  narancsszelettel,  koktélcseresznyével, és állíts bele egy szívószálat.

És a Cosmopolitan: Tégy jeget a shakerbe, önts hozzá két egység vodkát, egy rész Cointreau-t, limelevet és áfonyalevet. Rázd! Kortyold! (Mellesleg ez az egyik legnépszerűbb koktél a világon, de erről majd később.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások