Szépség

Védd magad!

1592

A káros sugarak közül az ózon-réteg két sugarat nem tud megszűrni: a hosszú hullámhosszú UVA és a rövid hullámhosszú UVB sugarakat. Az UVA és UVB sugarak hullámhosszukban és energiájukban különböznek egymástól. Az egyes napozó termékek csak az UVB sugarakat szűrik ki, ugyanis a köztudatban sokáig az élt, hogy a napégés a legkézenfekvőbb egyedüli nap okozta károsodás, és hiányzott az UVA sugarak okozta veszélyek felismerése. Ma már a hatásos napozó termékeknek az UVA és UVB sugarakat egyaránt le kell fedniük, hiszen e két sugárfajta kombinációja okozza a napégést, a bőr idő előtti öregedését, rugalmasságának elvesztését, illetve legrosszabb esetben a bőrrák kialakulását. Az UVB sugarak hatása azonnal észlelhető, hiszen leégést okoznak, rendkívül károsak a bőrnek és hosszú távon bőrrákot okozhatnak.

Nézd meg, mivel védd magad. Katt!

Az UVA sugarak kevésbé energikusak és hosszabb a hullámhosszuk. Hatásuk a bőrre nem mindig látható azonnal, de a károsodás lassú. Nagyon mélyen behatolnak a bőrbe, és olyan nemkívánatos hatásokat idéznek elő, mint például idő előtti bőröregedés, ráncok, a DNS-ben bekövetkező változások, melyek végül bőrrákhoz vezetnek. Ők jelen vannak és veszélyt jelentenek a bőrre a nappali órákban is, nemcsak akkor, amikor verőfényes és legforróbb a napsütés.

Tehát, ha napozószert vásárolsz, figyelj oda arra, hogy UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújtson a termék. De nem csak akkor kell a védelemre gondolnod, ha nyaralni mész, hanem a mindennapokban is. Cseréld le a hidratáló krémed egy olyanra, amiben van védelem. Hiába ülsz mondjuk egy irodában egész nap, a sugarak akár az ablak mögül is támadhatnak. Nem viccelünk, tényleg figyelj oda!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások