Étel+Ital

Leszokni a koffeinről

1563

Mint már említettem, mostanában önmegtartóztató életmódot élek, és meg kell mondjam, az első napok legnagyobb gyötrelmét a koffeinről való leszokás jelentette. Ti, kávé- és teaivók nem is vagytok tisztában vele, a napi presszócska meg tejeskávécska és zöld teácska elhagyása konkrétan fizikai elvonási tüneteket eredményez, azaz a kávétól valóban függünk, fizikailag is, nem úgy, mint egyes más drogok esetében.

Mivel a koffein a központi idegrendszerre hat, bevitelkor azt stimulálja - túlzott bevitelkor is itt okoz problémákat - logikus, hogy megvonása is ehhez a területhet kapcsolódó panaszokat okoz. Idegesség, nyugtalanság, napokon át tartó, nem szűnő, tompa fejfájás, kedvetlenség, kimerültség, hányinger, étvágytalanság - s ezeket szépen produkálod is, szerencsére azonban úgy három napig összesen.

A napi több kávéról korábban a zöld tea segítségével szabadultam meg, de mint tudjuk, annak koffeintartalma is igen magas, így jelen helyzetben ez sem volt megoldás, a koffeinnek mennie kellett. És képzeljétek, működik. Tudok aludni, s fel tudok kelni, még sokkal korábban is, mint régen - bár ez egyéb hatásoknak is köszönhető. Egyetlenegy bibi van a dologban: ha minden élvezeti cikkedet elhagyod, rettentő unalmassá tud válni az élet hirtelen, így valamit ki kellett találni.

A gyanús mentes

Ott van ugye a koffeinmentes kávé, de ezzel komoly ellenérzéseim vannak, annak ellenére, hogy eleinte próbálkoztam vele - mert reggel muszáj valamit inni. Több gond is van vele, egyrészt ugyanolyan gyanús, mint az alkoholmentes sör, sose tudhatod, hogy valójában mi van benne, hisz a kávé koffeines, a sör meg alkoholos.

Mindenféle fura vegyszer segítségével kötik meg a koffeint a kávébabokban, melyek egyikével, a metilén-kloriddal kapcsolatban komolyan felmerült, hogy rákkeltő, így azt a hetvenes évek óta hanyagolják. (Használják ezen kívül az etil-acetátot, alkalmaznak vízszűrést, de leggyakrabban a szuperkritikus állapotú szén-dioxid segítségével végzik.) Aztán ott vannak a vizsgálatok, miszerint a koffeinmentes kávé károsabb a szívre, mint a sima, mivel ezt zsírban gazdagabb kávéból készítik - hogy megmaradjon az aroma a kezelés után, így ez jobban megemeli a vér káros zsírmolekuláinak szintjét. Ez nem pálya tehát.

A nyertes

A remek megoldást a bio gabonakávé hozta meg, ami nem tartalmaz mást, mint rozst, árpát és cikóriát, azaz teljesen természetes, olcsó, instant és megint gyereknek érzed magad, mert konkértan macikávé íze van, mindenkinek szeretettel ajánlom. Még rizstejjel is fincsi.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások