Test

A tánchoz mondanivaló kell

1572

Papp Timi koreográfussal beszélgettünk, aki a klasszikus művészet és a populáris műfajok fúziójában látja a jövőt.

Milyen nehézségekkel kell szembenézni, ha valaki táncos-koreográfus szeretne lenni?

PT: Magabiztosan kell tudni a szakmát, és persze bármilyen koreográfiát csak úgy érdemes elkészíteni, ha annak van mondanivalója. Fontos, hogy a táncosokkal, szervezőkkel jó hangot tudj megütni, ez a közös munka alapja, de az első és legfontosabb, hogy az ember rendben legyen saját magával.

Hány év tanulás szükséges ehhez?

PT: Tehetség- és szerencsefüggő a befektetett évek száma, nekem szerencsém volt, már tizenkilenc éves koromban a Pécsi Balettben mutatták be egy darabomat. Tizennégy éves koromtól kezdve ezt szeretném csinálni, és huszonkét éves korom óta már igazán komoly munkákat kapok.

Mennyire telített ez a szakma? Ha valaki jó, automatikusan alkalmazzák?

PT: Egyáltalán nem telített a szakma, lehetnénk többen is. Ha valaki jó abban, amit csinál, annak híre megy, és akkor jönnek a felkérések, épülnek a kapcsolatok maguktól. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy önszorgalomból éveken át keményen tegyen érte az ember, pénzt és időt nem kímélve fejlessze magát, ez nagyon fontos, a folyamatos képzés elengedhetetlen.

Hogy jött az ötlet, hogy táncos közvetítő irodát nyiss?

PT: Három éven át jártam a világot, azokban az országokban ahol jártam mindig bejelentkeztem egy-egy táncos ügynökséghez, ahol több munkára is kiközvetítettek. Hazajöttem, és azonnal láttam ennek hiányát, így 2003-ban létrehoztam az ügynökséget. Azóta mi vagyunk az egyetlenek, akik csak ezzel foglalkoznak.

Melyik a kedvenc munkád, amire a legbüszkébb vagy?

PT: Valami Amerika 2, mert hatalmas élmény filmben dolgozni, táncolni. Kihívásnak érzem ezt a munkát, melyen jelenleg is munkálkodom, nagyon szeretek kamera előtt koreografálni. A Csillag születik című műsor felkészítő csapatának is tagja voltam, a Szombat esti lázban fellépő sztárokat is én koreografáltam a Királynő című műsorral együtt - ezekre mind büszke vagyok.

Van olyan sztár, akivel maradandó élmény volt együtt dolgoznod?

PT: Oroszlán Szonjával és Zsédával. Szonja nagyon jó barátnőm is egyben, és most a Valami Amerika 2 forgatásán együtt dolgozunk, kölcsönösen sokat tanulunk egymástól. Zsédát nagyon tehetségesnek tartom, nagyon nagy öröm volt vele dolgozni.

Mit csinálsz most?

PT: Van egy saját projektem amin régóta munkálkodom, szeretném, ha ezen a nyáron elkészülne. Munkálkodom még egy táncstúdió kialakításán, melyben mindenféle stílus megtalálható - emellett folyamatosan tánctanfolyamokat is tartok, például Street Funkot.

Mi a Street Funk pontosan? Kiknek ajánlod?

PT: Ez igazán csajos tánc, olyasmi, mint amit a Beyonce videoklipekben láthatunk, mindenkinek ajánlom, mert a nőiességet emeljük ki a táncban megmutatható érzelmekkel. Mindig van egy sztorija az aznapi táncnak, mert a legfontosabb az, hogy miközben táncolsz, megélj valamit, ami benned van, amit aztán ezen a mozgáson keresztül kiadhatsz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások