Mi ez?

Mi ez? Egres

1555

Mondják pöszmétének, piszkének, büszkének, egresnek..., hivatalosan Ribes grassularia. Már a görögök is ismerték, és persze ezt követően a rómaiak is, omphacium néven. Már XVI. századi feljegyzésekben is van szó Magyarországon az egresről, szóval ez a ribizliféle nem új keletű gyümölcs. Júliusban terem fás szerű, tüskés bokron, vigyázni kell a szedésénél, mert a tüske könnyen belénk áll. Várjuk meg, amíg mondjuk annyira megérik, hogy össze lehet nyomni picit, mert a kemény, még éretlen egres baromi savanyú, és ha lecukrozod – amit ugye nem teszel, mert egészségtelen -, akkor megerjed és becsípsz tőle. Na jó, annyira nem erjed meg, csak épp nem bírod jóízűen megenni. Tehát az egres cserjéje egyedülálló, nem túl szőrös bogyókat terem, melyeknek héja erősen áttetsző, színe az éréssel halvány zöldből élénk vörössé változik.

Mi van benne?

Az egresek magas vitamintartalmúak, így van bennük: A, C, D-vitamint is. Ásványi anyagok: káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. Jó hatással van a szívre, májra és a vesére is. Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat! Úgyhogy csak csínján bánjunk vele, de ha épp szorulással küzdünk, hát hajrá, faljuk! Épp szezonja van, júliusban terem nálunk.

Mit belőle?

Eheted nyersen, mártásnak, befőttben. A franciáknak nincs is neve az egresre, egyszerűen úgy hívják, hogy makrélához való ribizli - groseille de maquereau – nyilván, mert ahhoz különösen finom. És húsokhoz is nagyszerű az egresmártás.
Kelleni fog: 25 dkg egres, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, egy fél citrom, cukor és egy kis só.
Hogyan? A megtisztított és megmosott egrest tedd fel főni 4 dl vízben, cukrozd, kicsit sózd, s ízesítsd a citrommal. Készíts a vajjal és a liszttel világos rántást, ezzel sűrítsd az egrest. Add hozzá a tejfölt is, s még egyszer forrald fel. Lötty a natúr szeletre, vagy hal mellé. Bon appetite.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások