Test

Hagyd otthon a folyásod

1547

A vírusok, a baktériumok, és a gombák is jól érzik magukat mellettünk és rajtunk, nyáron a strandon. Ha egy igazi vízicsibe vagy, és csak akkor jössz ki a vízből, ha már kiázott a bőröd és ezt követően is hagyod csak úgy meg-, és kiszáradni, akkor sokkal nagyobb veszélynek teszed ki a bőrödet, mint gondolnád. A legfontosabb és legelemibb, amit a strandolók tetemes része nem tart be, hogy vízbecsobbanás előtt tessék lezuhanyozni, és miután kijössz, akkor is! Számtalan kórokozó eltávozik a zuhanyzás során a testedről, talpadról, ha igazán jó fej vagy, akkor ezt antibakteriális tusfürdővel teszed!

Papucs!

Nem kérdés ugye, hogy miért legyen nálad strandpapucs - neve is van -, mert ezzel nem lépsz bele mindenféle szemölcsbe, gombába. Igen, a szemölcs a leggyakrabban terjedő strandbetegség. Általában nem kezeltetik, hagyják, hogy elmúljon, és magasról tesznek is rá, hogy szemölcsük van, így bizony a strandra is kiviszik. Jó fejek, nem? Nos, te ne legyél, ha fertőző betegséged van, légyszi ne menj még kánikulában se uszodába, strandra!

Nem rántott...

... gomba, hanem bőrgomba. Na, ez is nagyon lenézett betegség, pedig irtó könnyű belefutni! Közös WC, közös zuhany, közös tapicskolás a parton, egy nagy kádnyi vízben, mindent bele! Szóval nem könnyű elkerülni. Pirosodással, viszketéssel jár, és ne higgyetek a reklámoknak, miszerint elég egyszer bekenni! A fenéket! Mindenesetre, ha elhanyagolod, akkor átterjedhet a körmeidre, ami azért nagyon rossz, mert nehéz kiírtani és csúnya is! Na és akkor, ha már így összejöttünk csajok, beszéljünk a hüvelygombáról! Könnyen felismerhető a bőséges, fehér, túrószerű hüvelyváladékról. Jól hangzik, mi? Könnyen megelőzhető a baj egy kis odafigyeléssel. Nem ülünk le sehova bugyiban, és megpróbálunk védekezni. Irrigáljunk uszoda után rögtön, vagy helyezzünk fel egy joghurtba mártott tampont, mint ahogy erről már megemlékeztünk. Az helyrevágja a flóránkat. Megmenthet még a DM-ben kapható uszodatampon is, ami vazelines és elzárja a víz útját a hüvelybe, ezt használva máris komolyan tettünk a megelőzésért. Ha a pasid jár úszni, nyugodtan kérd meg, hogy strandolás után kenje be magát vékonyan gombaölő krémmel biztos ami biztos, így nem benned landolnak majd a hazahozott mikroorganizmusok. Bár a mesterséges vizeket fertőtlenítik, klórozzák, ez sajnos nem védhet meg minket a nyavalyáktól. Sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint gyógyítani azt, ezt tartsuk szem előtt.

Nem csak a betonmedencék rejtenek azonban veszélyt - bár tény, hogy itt a leggyakoribbak a fertőzések - de nagy kánikulában, sok emberrel a tóban simán összeszedhetsz egy combos fertőzést. Megesett egyikünkkel, hogy egy kellemes balatoni fürdőzés utáni hajnalban az urológiára kellett rohanni, mikor konkrétan vért pisilt. Persze nem ez a jellemző, a tavakban bízni lehet, csak az extrém napokon figyeljünk oda, például mikor harminc fokos a víz, és abban is benne ül egész Siófok és környéke. No de nem így van a bányatavakkal. Sokan úgy nőttünk fel, hogy ezekbe jártunk fürdeni, de víztisztasági jelentésekből tudhatjuk, ezekben aztán minden van. Mivel ezek mesterséges tavak, nincs természetes tisztulásuk, ami egyszer belemegy, az bent is marad.

Kalap, kendő, napszemcsi

A strandon használt kiegészítők nem csak divatozásra valók ám! A kalap, sapka szinte kötelező a kobakunkra, de persze egy frankó gézkendő is kitűnő szolgálatot tehet. Azért fontos, hogy árnyékoljuk a fejünket, mert a hajas fejbőr nagyon hamar átforrósodik, és nem csak kellemetlenül leéghet - mivel ide nehezen lehet napvédőt kenni -, de még könnyebben felforr az agyvizünk, vagyis napszúrást kaphatunk. Nem kell hangsúlyoznunk, hogy milyen brutális ereje van a napsugárzásnak, ugye? Simán égési sérüléseid lehetnek egy hosszabb strandolást követően, és sokszor még a naptej sem véd meg a káros sugarak borzasztó hatásaitól. A napokban többször is nyolc fölé emelkedett a káros UV B sugárzás értéke, ami a kritikus feletti értéket jelenti! Megoldás? Árnyék, és csak addig legyél napon, amíg nagyon muszáj, tehát, ameddig elslattyogsz úszni a medencéig. A napszúrás nagyon könnyen meghatározható tüneteket produkál és általában estére realizálódnak, amikor már nincs is nap. Ilyen, amikor borsózik a bőröd, tompán fáj a fejed, hányingered van, esetleg utat is adsz az ingernek, sőt még lázad is lehet, az ájulás környékez, ráz a hideg, és nyugalomra vágysz. Ilyenkor nincs jobb, mint egy kiadós alvás egy hűvös szobában és rengeteg folyadék!

Csikar a has

Gyakori a gyomorrontás is a strandon. Meleg van, legyek is vannak, az ANTSZ sincs mindig jelen, tehát a sajtos-tejfölös lángosban szépen elvan a szalmonella, ami aztán simán bele is megy és fertőz a bélrendszeredben. Mivel nemrég kiveséztük, hogy mit tegyél és mit ne tegyél, annak érdekében, hogy elkerüljön ez a betegség, most csak jelzésértékűen említjük meg a létét. Olyan kaját egyél, amit minimum hetven Celsius fokon készítettek, kerüld a tojásos kajákat, igen a majonézt is! Kérhetnénk még azt is, hogy ne egyél fagyit, de ez őrültség nyáron a strandon! Azért más gyomorbajokat is össze lehet szedni. Itt van például a giliszta! Igen, amikor meglepődve tapasztalod, hogy a székletedben giliszta lakozik. Nos, ennek a legfőbb oka a piszkos kézzel csócsált étel - legyen mondjuk főtt kukorica - és a le nem mosott gyümölcs.

Igen, valóban sok mindenre ügyelni kell, hogy a strandolás felejthetetlen és remek élmény legyen, és ne arra emlékezzünk, hogy miket szedtünk ott össze. Ha a fentiekre odafigyelsz még akkor sem biztos, hogy megúszod baleset nélkül, a csúszós csempéken, vagy horzsolás nélkül a csúszdán, vagy szívpörkölődés nélkül, amit a vízimentő fiú okozott...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások