Étel+Ital

Egy mentes sört legyen szíves!

1561

Vannak helyzetek, mikor az ember nem élvezheti felszabadultan a sör frissítő hatását - mondja az egyik alkoholmentes sör címkéje, ami hülyeség, mert a sör nem frissít, hanem altat, de azért piszkosul hiányzik. Úgy hozta az élet, hogy majd' egy hónapig minden káros szenvedélytől mentesen kell élnem, így nem csak a kávéról, cigiről, húsról, teáról, de a jó hideg sörről is le kell mondani, ami így az EB alatt felér egy kínzással. Nem, nem vagyok rabja az alkoholnak, de szódavízzel végigizgulni egy tizenegyes párbajt, az azért nem ugyanaz.

Lényeg ami a lényeg, hogy volt szerencsém végigpróbálni a fellelhető alkoholmentes söröket, s most sörszerető terhesekkel, méregtelenítőkkel, absztinensekkel megosztom a tapasztalatokat. De először is nézzük, hogyan is lesz egy alkoholos ital alkoholmentes. Leegyszerűsítve a dolgokat kétféle módszer létezik - vagy a sörkészítés folyamán gátolják meg a természetes erjedést, azaz forrás előtt visszahűtik a löttyöt, vagy utólag vonják ki az alkoholt a kész sörből.

Ez utóbbi történhet reverz ozmózissal, mikor egy alacsonyabb alkoholtartalmú folyadékba szivárogtatják át az alkoholt, de történhet hevítéssel is, mely arra alapoz, hogy az alkohol forráspontja alacsonyabb a vízénél, így gyakorlatilag kiforralható a sörből a szesz. Ezen kívül létezik még a centrifugás eljárás is, ami az eltérő sűrűséggel dolgozik. Mint tudjuk, az alkoholmentes sör sem teljesen alkoholmentes, a 0,5 százalék alatti alkoholtartalmú sörök sorolhatók ebbe a kategóriába.

Schlossgold

Ez a hülyére reklámozott sör az, ami egyenesen ihatatlan. Tényleg. Olyan átható vegyszeríze van, amitől bármilyen elszánt embernek azonnal összefacsarodik az arca, s hiába a vágy, hogy legalább csak az illúzió miatt legurítsd, egyszerűen nem megy. Egy szóval kifejezve: ihatatlan. Három kortyot bírtam belőle, soha többet nem próbálkoztam vele.

Soproni szűz

Ennek a neve idegesít a legjobban, de az tényleg (legalább annyira, mint a Borsodi bivaly - Valahogy nem szeretem ezeket a szellemeskedéseket.) Jó hidegen szintén fogyasztható, mellékíze (ez úgy látszik kiküszöbölhetetlen) vegyszeres. Mintha gyógyszert vennél be, és hagynád jól szétázni a szádban.

Stella Artois non alcoholic

Ezt ajánlásra próbáltam ki, de nagyjából a Soproni ízvilágát hozz, ugyanolyan gyógyszer-szerű utóíze van, kesernyés-édeskés-vegyszeres. Semmi értelme nem volt meginni, de azért legyűrhető volt.

Dreher alkoholmentes

Savanyú, de ehhez egészen hozzá lehet szokni. Pár alkalom elteltével már - feledve az egykori ízeket - egészen természetesnek hat, s kezdesz beletörődni, hogy a sörnek - vagy minek - alapvetően savanykás íze van. Ha jó hidegre van hűtve, teljesen fogyasztható, ez lett a kedvenc.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások