Test

Öngyógyítás

1522

Gyakran vagyunk úgy betegek, hogy eszünkben sincs orvoshoz menni, mert nagyszerűen működnek saját gyógyítási praktikáink. Összeszedtük a top gyógymódokat, amik mindig beválnak - kivétel, amikor nem - és bátran ajánljuk másoknak is.

Fentről le

A fejfájás mindennapos is lehet akár. Valakinek mindig fáj a feje, és sajnos nekünk is sokszor, de különböző típusú fejfájásainkra különböző módszereink vannak. Persze vannak olyan durva esetek, főleg migrénnél, amikor csak meghalni volna kedvünk, és semmit nem tehetünk. A tompa fejtetőn lévő fájásnál, vagy a halántékunknál sajgó érzésnél a legjobb, ha hátrahajtjuk a fejünket, és megkérünk valakit, hogy a mutató és a középső ujját akassza szemgödör csontunkba és enyhén húzza felfelé. Ez öt perc után tuti hatásos - de legalábbis öt percig biztos enyhül a fájdalom. Ugyanez a hatás, ha két tenyérrel jó erősen összenyomják a halántékodat.

Tuti tippünk a Primavera termékcsalád kis golyós kenceficéje, mely izomeredetű fejfájásoknál, migréneknél komoly segítség lehet. Borsmentaolaj a fő hatóanyag, de egyéb cuccok is vannak benne. Ugyanitt a nem izomeredetű migrénre is tudnak tuti olajat adni. A vietnámi balzsam - tudod az a pici, kibonthatatlan tégelyes, akkora mint egy kétforintos- is segít az enyhe fejfájásnál, ezt a halántékra kenjük, és mentolos illata feloldja a görcsöt. Ennél szerintünk eggyel hatásosabb a tigrisbalzsam (ehite tiger balm) - ez minden drogériában beszerezhető. Ha nagyon szerencsés vagyok, és otthon jön rám a fejgörcs, akkor egy frissítő zuhany után besötétítek, és teljes csendben próbálok meditálni. Persze elég lesz a relaxáció is.

Felső légúti gondok

Ennek a nyavalyának mindegy, hogy tél van, vagy nyár, bármikor ránk törhet. Arcüreggyulladás, vagy középfül gyulladás, esetleg egy egyszerű nátha formájában. Amikor fáj a fülem, akkor a Varjúhájfélék családjából származó kövirózsának a levét szoktam a fülembe csepegtetni, egy-két nap alatt elmulasztja a gyulladást. Erős fájdalomnál - ami főként este jellemző- direkt erre a célra bejáratott durva szemű sót szoktam melegíteni, azt beteszem egy szövetzsákba - egy kiszuperált zokni is megfelel - és ráteszem a fülemre, ez enyhíti a nyilalló érzést. Az arcüreggyulladás sokkal kellemetlenebb, ezzel ritkán lehet megúszni az orvost, meg az antibiotikumokat, de ha időben elcsípjük, akkor sima ügy. Inhalálni kell! Eukaliptusz, citrom, fenyő illóolajat belecsepegtetsz egy óriásedény forró vízbe, fölhajolsz, letakarod magad egy jó nagy törölközővel és negyed órán keresztül lélegzel, izzadsz, folysz. Nem szabad sűrűn csinálni, mondjuk naponta egyszer, mert irritációt okozhat.

Arcüreggyulladáshoz elengedhetetlen az infralámpás kezelés, ezt minden patikában megveheted, és az utasítás szerint kell üldögélned előtte. Persze, ha fáj a hátad, menj el az orvoshoz, ne hordd ki lábon a tüdőgyulát! A másik tuti tippünk a Carmol csepp. Forró teába belecsepegteted, belélegzed, aztán megiszod. Kiegészítő kúrának Kasvirág cseppeket, azaz echinacea cseppeket szoktunk inni. Borzalmas az íze, szétmarja a nyelv alatti puha nyálkahártyát, de a leghatékonyabb, még durva influenzánál is, hiszen igen erős immunerősítő hatása van. Itt is bejön a vietnami balzsam, orr alá, és elmúlik a dugulás. Száraz köhögésnél a lándzsás útifű szirup a leggyorsabb és legjobb megoldás.

Nyomorgó gyomor

Ez is elég általános, és könnyen gyógyítható területe a testünknek. Ha csikar a pocak, ha ég, ha tele van levegővel... Carmol csepp. Igen, megint! Ez tényleg mindentudó gyógynövényesszencia. Tíz féle gyógynövény alkoholos kivonata, így izomfájdalomra, gyomorbántalmakra és meghűlésre is nagyszerűen lehet alkalmazni. Ha beszorult a feldolgozott kaja, akkor Szenna levél teát szoktunk inni, vagy tafedium teát (patika), ha meg gyorsan távozik, akkor hecsedli lekvárt, közismertebb nevén csipkebogyót.

Még lejjebb, de még lágy részen

És itt vannak a nagyon utált, nagyon félelmetes és nagyon ciki betegségek. Felfázás, gomba, petefészekgyulladás, méhszájseb, aranyér, meg a többiek. Ezekkel irány az orvos, de a természetes, kiegészítő gyógymód itt is alkalmazható, a hatékonyság érdekében. Felfázásra a legnagyszerűbbek a gyógynövényes ülőfürdők és a gyógyteák. Cickafark, kamilla és csalán. Ez a trió megoldja az éles fájdalmat, a felfázás borzasztó tüneteit. A kamilla gyulladáscsökkentő, mehet az ülőfürdőbe, mint ahogy a cickafark is, de ez külön odafigyelést igényel. Reggel áztass be egy hatalmas lábosba rengeteg hideg vízbe egy zacskó cickafark teát. Este kezdd el melegíteni, s pont mielőtt fölforrt volna, vedd le, és öntsd a fürdővízbe. Soha ne merülj bele derék fölött, mert nagyon megterheli a szívedet. A legforróbbal kezdd, amit csak kibírsz, s ha már kezd hűvös lenni, szállj ki, bugyoláld be magad, és spiirc az ágy. Ne kelj ki onnan többet, dunsztold be magad, s ne lepődj meg, jól le fogsz izzadni.

Ha heveny felfázásod van, napi egy-másfél litert igyál meg belőle. A csalánt is ihatod, kiváló vízhajtó hatású, így átmossa a húgycsatornákat, de mindenképp fontos, hogy nagyon nagyon sok folyadékot fogyassz. Az aranyér a csajok háromnegyedét érinti életük során. Ez rostdús táplálkozással megelőzhető, de ha már ott a baj, akkor ez nem fog gyógyítani, természetesen szinte kötelező a táplálkozási szokásokon változtatni. Aranyérnél is az ülőfürdő segít, amit tölgyfakéregből és kamillából állíthatunk össze. A másik félelmetes mumus a méhszájseb. Ezt mindenképpen orvos állapítja meg, de mielőtt műtétre kerül a sor, mindenképpen próbáld ki a következőt: homoktövismag olajjal itass át egy tampont, ezt helyezd fel és 12 óránként cseréld, négy-öt nap alatt minden oké lesz, a nőgyógyászod, meg csak néz majd nagy szemekkel! Megelőzésre és általános hüvelyflóra rendbentartásra a tejsavas irrigálást javasoljuk. Természetbarát csajok élőflórás joghurtba mártott tampont is felhelyezhetnek éjszakára - egyáltalán nem olyan undorító, mint gondolod. Ha valami kisebb fertőzésed van, de nem akarsz rögtön orvoshoz rohanni, próbáld ki a jó híg jódos oldattal való öblítést, és utána jöhet egy tejsavas kúp éjszakára.

Bőrös test

Bőrünkön is egy csomó hülyeség jelentkezhet a pattanástól a vízhólyagon át egészen a szemölcsig - bármi! Nekem pattanásra az élesztő a tuti  Mondjuk szerencsére régen volt olyan, hogy teleragyásodott volna a bőröm, de tiniként küzdöttem valamennyit. A másik, ami tuti, félbevágott citrommal letörölgetni a bőrt. Ez tisztít és üdít. Imádom, amióta hallottam róla, csinálom.Nyugodtan kend az arcodra is, az elején picit csíp, de a pár perc múlva már csak az olaj marad az arcodon, és pirospozsgás leszel reggelre. A szemölcs is masszív bőrbaj, erre vérehulló fecskefű a legjobb. Mivel egyszerű gyomnövényről van szó, könnyen elérhető. Csak félbetöröd a szárát, és a kis sárga löttyöt kell a szemölcsre és köré kenni. Hatékonyabb, mint a nitrogénes fagyasztás. A legapróbb, de sokszor baromira fájó pontunk az a felület, ahol vízhólyagunk nő, a legújabb csodacsini cipellőnktől. Nagyon egyszerű a megoldás, fertőtleníts le egy varrótűt, fűzz át rajta egy cérnát, ezt pedig óvatosan húzd át a hólyagon. A cérna levezeti a vizet, a bőr visszanő, majd elszarusodik, és lepottyan. De nem feszül, nem ég, és nem fáj. Persze, ha már kiszakadt a hólyag, más megoldást kell keresni, mondjuk ragtapasz formájában.

Neked milyen jól bevált módszereid vannak, apró-cseprő bajaidra?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások