Divat

Emlékeink

1391

A férfiaknak is lehet igényük a női emancipációra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a divattervező Yves Saint-Laurent, aki június 1-jén elhunyt. Neki köszönhetjük a nadrágkosztümöt, és azt az elvet, hogy: "Ahhoz, hogy a nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya, és oldalán egy szerető férfi". A temetésén készült galériánkat nézheted most meg tőle, amellett, hogy újra megmutatjuk, mit tett le a divat oltárára.

Emlékezünk fotókkal

Az 1936-ban született divatóriásban a divatvilág iránti vonzalma már tizenegy évesen felébredt, amikor egy iskolai színi előadás előkészítésekor jelmezeket tervezett. Tizenhét évesen költözött Párizsba, Algériából, ahol született és innentől kezdve csak a divatnak élt. Az haute couture szakiskolájában, a Chambre Syndicale de la Haute Couture-ben tanult. Divatrajzai nagyon korán megjelentek a Vouge-ban, ekkor figyelt fel rá Christian Dior, és alkalmazta is divatházában. Már huszonegy évesen művészeti vezetője lett a háznak és első kollekciója világhírűvé tette. Alapelve, hogy a test vonala számít mindenek felett, csak semmi csicsa, mert az már nem elegáns, ebben a kollekcióban - Liqne Trapéze - jelent meg először. 

Rövid időre meg kellett válnia a ruhakölteményektől, ugyanis 1960-ban katonai szolgálatra kötelezték, Algériába, amely kötelezettséget nem nagyon bírta elviselni, és idegösszeomlást kapott, minekutána diliházba zárták, elektrosokkal illetve drogokkal kezelték, amikre rá is szokott, így miután visszakerült Párizsba, a Dior ház már nem akart vele dolgozni. Persze nem maradt munka nélkül ilyen tehetséggel, hiszen a Berge-divatház rögtön alkalmazta. Ezzel fel is fedte a nyilvánosság előtt homoszexualitását, kapcsolatát "örök" társával, Pierre Bergé üzletemberrel. Bár haute couture tervezést tanult, mégis pret-a-porter üzletet nyitott Párizsban 1966-ban, innen indult hódító útjára az YSL betűkből álló logó és márka. 

Ihletett tervezés

A lángelme Proust, a nonkonformista Andy Warhol és a spanyol barokk - ezek hatottak munkásságára. Érdekes konstellációk, és mindebből hozta létre azt a forradalmian új stílust, amit még Mondrian is megirigyelhetett volna.

Az elsők között adott nadrágot a nőkre, készített női szmokingot, vagy épp a nőiesség abszolút hangsúlyozása miatt átlátszó anyagból blúzt. Catherine Deneuve barátsága ösztönözte, hogy ékszereket, parfümöket is piacra dobjon. 1971-ben botrányt okozott azzal, hogy saját meztelen fotójával hirdette férfiparfümjét. A legnagyobb illatsikert az Opium hozta meg számára, 1977-től, mondhatni máig.  Az unisex divat megalkotásával a nőket is erőssé tette, a LIFE magazin szerint ő tervezte Coco Chanel óta a legjobb kosztümöket, voltak akik úgy vélték, hogy Coco szabadította fel a nőket, de ehhez a szabadsághoz Yves Saint- Laurent adott nekik erőt.

Mi a divat? 

A divat YSL szerint sem létező dolog, de legalábbis hasztalan: "Divatok jönnek és mennek, de a stílus marad. A divat hasztalan, a stílus nem". Hatvanöt évesen visszavonult, mert akkora teljesen elüzletiesedett számára a munkája, és ezt nem szerette. Amikor nagyszabású show keretében elbúcsúzott a divatipartól 2002-ben, elmondta, hogy egész élete során a nőket szolgálta, és hitt benne, hogy szerepet vállalt felszabadításukban ruháival. A francia Becsületrend Főtisztje érdemrendet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöktől kapta meg, 2007-ben, életműkiállítása nem sokkal halála előtt nyitott meg Párizsban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások