Étel+Ital

Mákos-narancsos pie

1488

Na ezt a sütit akkor szoktam készíteni, amikor hatalmas vendégsereg jön, de nincs időm sokat vacakolni nagyobb mennyiséggel. Valószínűleg más nem egy omlós tésztához nyúlna, de nekem nagyon rááll a kezem és majdnem mindig hasal egy pár adag a fagyasztóba. Vagyis csak nyújtanom és töltenem kell. Ez a süti annyira tömény és illatos, hogy egy vékony szelettel simán el van a legfalánkabb vendég is.

A pie egyébként a pite amerikai megfelelője, amit mindig kör alakú formában sütnek és tortaszerűen szervírozzák.


Hozzávalók a tésztához:

30 dkg sima fehér liszt (nálam ez tönköly)
20 dkg rétes liszt (szintén tönköly)
10 dkg pirított, darált mandula
30 dkg vaj (hidegen)
15 dkg gyümölcscukor (20 dkg rendes cukor)
2 tojás sárgája
2 ek tejföl
1 narancs reszelt héja

Töltelékhez:

40 dkg mák darálva
20 dkg gyümölcscukor darálva(rendesből 40 dkg-ot szoktak, de 30-nál többet nem tennék bele)
15 dkg kandírozott narancshéj kis kockákra vágva
2 narancs leve
1 ek mascarpone (nálam mindig kallódik egy nyitott a hűtőben, ha nincs otthon emiatt kár venni)

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozom addig, amíg nem lesz sima a tészta, majd szétválasztom 1/3, 2/3 részre és a hűtőbe teszem legalább 2 órára. Ez a tészta sima hűtőben egy hétig is el van, fagyasztóban pedig fél évet. A fagyasztott tésztát mindig előző este vegyük ki és tegyük a sima hűtőbe felengedni, így tökéletes állaga lesz.

A sütőtálat kivajazom, kilisztezem. (32 cm átmérőjű, kör alakú) A töltelék hozzávalóit a kandírozott narancshéj kivételével, egy kis lábosban, közepes lángon, 10 percig főzzük (ha nagyon lédús narancsokat vettél, akkor addig főzzed, amíg el nem párolódik róla a felesleges mennyiség, egy könnyen kenhető tölteléket kell kapnod). Majd keverjük bele a narancshéjakat és tegyük félre hűlni. A sütőt melegítsük elő 180C°-ra. A 2/3 mennyiségű tésztát, vékonyan lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtom, majd kibélelem vele a sütőtálat. Óvatosan beledolgozom a hajlatokba. Ezen a ponton szoktak az emberek száraz hüvelyesekkel és elősütéssel bohóckodni, de nekik biztos nincs egy hiperaktív gyerekük és két állásuk. Én semmi értelmét nem látom egy ilyen tölteléknél. Krémeknél igen, elismerem.

Megtöltöm a langyos töltelékkel. Szépen elegyengetem. Majd a kisebb adag tésztát megpróbálom pont akkorára nyújtani, hogy pont lefedje a pitém tetejét. A tészta széleit óvatosan összedolgozom egy villával, de a süti tetejét, több helyen megszúrom villával, hogy a gőz távozni tudjon. A tetejét nem kenem meg tojással, mert felesleges koleszterin pacsálás. 1 órát sütöm és addig senkinek nem engedem megvágni, amíg teljesen ki nem hűl, különben szétfolyik a töltelék és akkor én nagyon mérges leszek. 

Köszönjük Hedonism!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások