Közösség

Találkozunk 2008-ban

1456

Amikor leérettségizünk, mindenki esküdözik, hogy tartjuk a kapcsolatot. Ebből persze semmi sem lesz - hiába is gondolsz most mást -, még a legjobb barátnők is sokszor más irányba fejlődnek, elkerülnek egymás mellől, és szép lassan megszűnik a barátság. Persze, hogy vannak kivételek. Sőt, olyan is van, hogy évekig egy osztályba jársz valakivel, de szinte semmilyen kontaktus nincs ezen kívül köztetek, aztán a gimi után úgy alakul az életetek, hogy a legjobb barátnők lesztek. És van az, amikor öt évente - vagy évente, mert ilyet is hallottam már - érettségi találkozót szerveztek. Félhivatalosan megszervezi valaki, általában, aki az osztályelnök volt és a minden lében két kanál, tanárok kedvence volt vagy egyszerűen önjelölt szervezővé vált, és te elmész vagy nem. Ha még maradt kapcsolatod az osztályból, tuti egyeztetsz, hogy menjetek vagy ne menjetek, hogy hányra menjetek, stb.

Elmész

Általában vacsi köré szervezik az osztálytalálkozókat, május-június környékére, mivel akkoriban ballagtunk. Megérkezünk, stírölünk és viszont, örülünk, legalábbis úgy teszünk, próbálunk feloldódni... Hihetetlen, hogy tizenévesen pont mindegy volt, hogy ki van körülöttünk, sikerült feloldódni, most meg be vagyunk feszülve. Az osztálytársak újra felveszik azokat a szerepeket, amik az együtt töltött évek alatt voltak jellemzőek rájuk, ha nem is szándékosan, de nyílt vagy burkolt célzások hatására megteszik. A mókamuki megint viccelődik, a szexi csaj, megint szexi, az asszonyról kiderül, hogy tényleg van már két gyereke, meg férje is volt, és így tovább. Aztán jönnek a meglepetések.

A sokdiplomás rákkutató

Amikor az egyik srác benyögte, hogy van három diplomája, doktor és professzor, és Michigan-i egyetemen kutat gyógyszerek után, amivel legyőzheti a rákot, majd a másik csaj elmondta, hogy ő keresett modell, a Gucci arca, akkor te leginkább kussolsz. Ugyan mivel tudnád überelni? Azzal, hogy két egyetemet is félbehagytál, aztán levelezőn hét év alatt lediplomáztál, bár csak nyolc szemesztered lett volna eredetileg? Most meg épp kijössz a félértelmiségi százötvenezredből? Na, hiszen, inkább kussolsz, aztán szerényen előadod, hogy szereted a munkádat, bár még nem kaptál Pulitzer-díjat, de dolgozol az ügyön. A másik kellemetlen meglepetés, amikor egyáltalán semmi ilyen meglepetés nem ér, mindenki halálosan unalmas, senkivel semmi érdekes nem történik, sorház Diósdon, rendezvényszervezés, banki alkalmazottak, a legextrémebb lányok meg az ötven éves főnökükkel élnek együtt. Ekkor is kussolsz többnyire. Ami viszont tényleg meglepetés, mikor érkezik valaki, de fogalmad sincs róla, ki lehet az, aztán valaki felvilágosít, jaj, tudod, ő a izéé, na, aki szerelmes volt abba az énekesbe, és mindig copfban volt a haja, és soha senkivel nem beszélt. Erre ott áll egy bombanő, és nyomokban kezd is rémleni a sztori.

Gyerek, házasság

Na, ez a legfőbb téma, ami egy osztálytalálkozón folyhat. Férjhez ment, gyereket szült, apa lett, elvált, (megoperáltatta a melleit,) de te még a néhány hónapja tartó románcodat sem biztos, hogy bevallanád. Persze tök jól érzed magad és érezted is mindig, nem hiányzik a gyereksírás, vannak körülötted szerelmek, hol hosszabban, hol rövidebben, nyilván férjhez mész majd, de még nem érkezett el az ideje. Viszont valamilyen érthetetlen oknál fogva kicsit mégis kellemetlenül érzed magad, hogy semmiféle reprodukciót nem tudsz felmutatni, úgyhogy inkább arrébb is vonszolod magad, és a csávókkal sörözöl tovább, meg egyébként is, minek beszélgessél olyan emberekkel, akikkel eddig sem beszélgettél soha semmiről.

Feltaláltam a Post-it-et!

Persze, hogy az amerikai álomgyárban, ezt a témát is feldolgozták, egy bugyuta filmben, amiben Lisa Kudrow játszotta az egyik főszerepet. A sztori a kövekező: Romy és Michelle már a középiskolában is a legjobb barátnők voltak. Most lázasan készülődnek a tízéves érettségi találkozójukra. Villogni szeretnének egykori osztálytársaik előtt, ehhez pedig menő munkára és jó pasira lenne szükségük. Mivel valójában egyikük sem futott be irigylésre méltó karriert az eltelt idő alatt, kitalálnak egy történetet: azt füllentik, hogy sikeres üzletasszonyok, ők találták fel a post-it-et. A hazugság csak addig válik be régi riválisaik előtt, amíg meg nem érkezik Heather, a leggyűlöltebb lány az osztályból. Nos, ilyen és ehhez hasonló sztorikkal te is találkozhatsz,  ha nem is ennyire viccesek, de biztosan meglepőek lesznek. Én teljesen le voltam döbbenve, amikor kiderült az egyik osztálysrácról, aki kőkeményen tanult, hogy régész lehessen, hogy azért nincs jelen, mert épp börtönben van drogcsempészet miatt. Vagy ott volt a legjobb barátnőm, akivel sülve-főve együtt voltam, aztán negyedikben valami botorságon összevesztünk és már nem huncutkodtunk többé, hogy van két gyereke és egy negyvenéves francia férje. Óh!

Okostojás

Nos, nem akarunk annak látszani, de van néhány jó tanácsunk! Az előbb említett kis galiba miatt, ne hazudj, inkább kussolj. Valaki úgyis rájön a turpisságra, hogy fényezed magad. Klikkesedni sem ér! Annyira elszomorító, amikor megint ugyanazok az arcok vernek maguk köré falat, akik már gimiben is együtt bandáztak! Különben is, az osztálytali célja, hogy lefusd a tiszteletköröket, kíváncsian begyűjts információkat és, ha érdemes kapcsolatokat építs, újíts fel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások