Test

Láttam a testem belülről

1462

A testünk nagyjából egyforma, még ha kívülről tök másként is festünk, kifordítva tényleg mindenki rózsaszín. Ezt eddig nem akartam elhinni, de mikor megnéztem a Bodies kiállítást, rögtön rájöttem, hogy ez tényleg van. Kicsi robotok vagyunk, tökéletlen és puha alkatrészekkel. Egy csoda. Persze kicsit bizarr megnézni az emberi izmokat, két centiről, az erezetünket csak úgy minden nélkül, egy  bevérzett agyat, egy rákos vesét, a szmoggal teli tüdőt, a embriókat, keresztbe felszelt egész testet. Mégis vonzó. Tavaly, amikor Prágában volt a Bodies kiállítás, minden követ megmozgattam, hogy lássam, persze, lecsúsztam róla. Amikor idén elsuhantam a villamossal a körúton és megpillantottam egy hirdetőoszlopon a plakát egy kis részletét, rögtön elkezdtem telefonálni, hogy valaki nézzen már utána, de most azonnal, hogy jól látok-e és tényleg Budapesten lesz Bodies... The Exchibition..??? És tényleg. Végre! 

Még nagyon régen, amikor a jogi egyetem padjait koptattam, klinikai igazságügyi orvostan óra során láttam egy-két boncolást, már akkor lenyűgöző szerkezetnek tartottam azt a testet, amivel mi itt életünk során működünk. Persze voltak gyomorforgató, könnyeket fakasztó pillanatok is ott, de ez a kiállítás pont annyit és úgy ad, hogy inkább ámulsz, okulsz, tanulsz és nem hánysz. Borzasztóan kíváncsi voltam, hogy miként marad meg ilyen állapotban az emberi test, így mielőtt megnéztük volna a kiállítást, alaposan felkészültem, hogy én lehessek megint az okostojás. 

Az anatómiai tárlaton valódi emberi testeket, szerveket csodálhatunk meg a maguk természetességében, de mégsem rothadva. És, hogy ez hogy lehet? Nos, még a hetvenes években egy lengyel anatómus, Gunther von Hagens találta fel azt a módszert, amit ezeken a testeken is alkalmaztak. A halott testből kivonják a vizet, és szilikonnal feltöltik, ami megszilárdul és gumiszerű anyaggá változtatja azokat. A változások, amelyek bekövetkeznek, szemmel nem láthatóak, tehát tökéletes prezentációs és kutatási munkához. Persze ez a vízleszívós technika mondjuk az agynál különösen bonyolult, mert annak a kilencven százaléka víz!

Érdekességek

A kiállítás területén, különböző okosságok találhatóak a falon. Például azt tudtad, hogy az anya a szülés után, a terhességből visszamaradt magzati sejteket, hasznos anyagként még éveken keresztül felhasználja, egészsége megőrzésének az érdekében? Persze nem tudatosan, hanem a teste. És, hogy egy kisgyereknek háromszáz csontja van, míg egy felnőttnek csak kettőszázhat? Megdöbbentő információkat kaptunk. A legfurább - ezt sokan nem is hitték el -, hogy nem azért ásítunk, mert több oxigén kell az agyunknak, nem tudják a tudosok sem miért, de nem emiatt. Ha már az agynál tartunk, a csajok agya a súlyuk kettő és fél százaléka, míg a srácoké csak kettő, mindkét nemnél legalább tíz Wattos energiatevékenységet produkál ez a titokzatos szerv, ami azt jelenti, hogy egy ilyen izzót be is kapcsolhatnánk vele.

Testek testközelből

Tom Zaller kiállítását a VAM Design Centerben nézheted meg, egészen az év végig. Mielőtt elmész, azért tudd, hogy hatalmas vitákat váltott ki, a hullák eredete és jogszerű tartósítása terén. Kétséges a holtestek eredete, sok helyen írtak arról, hogy ezek a kínai testek börtönökből kerültek ki,  megkínozták őket, sőt még idegenkezűségre is gyanakodtak. Bizonyítani se azt nem tudták, hogy igazak ezek a feltevések, sem az ellenkezőjét. Mindenesetre a kiállítás végén kapsz egy jelentkezési lapot. Ezt kitöltve felajánlhatod a tested tudományos célra, ki tudja melyik városban állnak majd a ámulva előtted, egy velejéig romlott, ocsmány üzleti szándékkal megspékelve... 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások