Közösség

Hagyjuk a fesztiválokat!

1445

Eszméletlen ám, hogy hónapról hónapra mi megy itt a városban! Itt volt Kylie, nem sokára jön Lenny, aztán becsúszik egy kis Avril, majd Seal. Szóval igazán nagy figurák röpködnek errefelé, de mi van az újdonságokkal? Persze csak a nekünk újjal. Találtam három napot  a Millenárison, amikor nem is lesz érdemes hazamenni, mert három napon keresztül a zenei élet legszínesebb különlegességeit kaphatjuk a fülünkbe. Jazz, indiai zene és némi gypsy punk. Nyisd ki a füled! Június 24-25-26-án, esténként a Millenáris Fogadóban ezek lesznek.

Jon Cleary and the Absolute Monster Gentleman lesz kedden

Bár az angliai Kentben született, Jon Cleary a New Orleans-i zenekultúra vérbeli képviselője, ahol immár húsz éve él. Nem véletlen, hogy a csendes, arisztokrata hagyományokkal bíró városkából a világ másik felére tette át a székhelyét, hisz vérmérséklete teljesen ellenkező egy angol vidéki golfklubéval. Jon Cleary és zenekara, az Absolute Monster Gentlemen (’Abszolút Szörnyeteg Úriemberek’) a legszenvedélyesebb blues-alapú zenét játssza. Nevezhetjük akár a történelmi New Orleans blues új és üdvös hajtásának, vagy a Blues Brothers vidám őrületének vagy akár csendesebb, dallamosabb soul számai alapján Ray Charles remek tanítványának, egy a lényeg: Jon Clearynek nem más a célja, minthogy szívmelengető, őrült zenéjével felébressze mindenkiben a szunnyadó lelket és mosolyra fakassza mindannyiunk száját. 

A virtuóz billentyűs Jerry Lee Lewis elképesztő szólóit és könyökbillentyűzését vegyíti ördögkonyháján Johnny Guitar Watson „mélyblues”-ával, s a funktól kezdve a groove-okon át, ütős szövegeket dobál bele, amely koncertjein őrült partizenévé dagad. Cleary az utóbbi években hosszabb időt töltött Kubában, Haitin és a Karib-szigeteken, ami ugyancsak tágította repertoárját. Fürge játékstílusa és ütős, hamisíthatatlan énekstílusa lesz hallható. Név szerint, hogy utána nézz: Jon Cleary: billentyűs hangszerek, ének, Cornell C. Williams: basszusgitár, ének,  Derwin „Big D” Perkins: gitár, ének, Eddie Christmas: dob A jegyár sem vész, de készülhetsz is előre, akkor csak ezerötszáz.

Rajasthani Folk Dance and Music Group 

A tradicionális zenészekből és táncosokból álló zenekar, ezen az estén ősi indiai zenei hagyományokat élesztenek újjá, autentikus hangszereken megszólaltatva, szerda este. A Nek Mohammed által vezetett zenekar a legjobb Sufi és Nirgun dalokat, és - az Indiában nagy hírnévnek örvendő nagyapjától - Lakha Khantól tanult népzenét szólaltatja meg. Zenésztársai és a táncosok segítségével hamisítatlan indiai hangulatot varázsol a Fogadó színpadára. Ez is ezeröt.

Csütörtöki Balkan Beat Box 

A New York-i illetőségű zenekar vérbő muzsikája megannyi hagyományos és mai zenestílust ötvöz egy elképesztő erejű zenei folyammá, amely a gypsy punkot a lakodalmas rockkal, a reggae-t a klezmerrel és a fúziós zenével házasítja össze egy lüktető, ezerszínű hangzáskavalkádban. Zenéjükben ott lüktet Boban Markovic és Manu Chao, a Gogol Bordello és a Fanfare Ciocarlia, Charlie Parker és Rachid Taha, a Gypsy brass és Missy Eliot hangzásvilága egyaránt. A Balkan Beat Box világzenei duót az ex-Gogol Bordello-tagok, Ori Kaplan és Tamir Muskat alapították, utóbbi a Firewater és Big Lazy tagjaként is ismert. Az ő irányításukkal működő, változó felállású zenekarban számos neves zenészt találhatunk. 

A két társalapító, Ori Kaplan és Tamir Muskat Izraelben nőtt fel, de Brooklynban ismerkedett meg egymással. Mindketten zenész családban születtek, s míg Kaplan klezmer-klarinétosként kezdte a pályafutását, addig Muskat dobosként egy punkzenekarban. Majd elkezdtek együtt játszani, s miután egyik stílusba sem illett zenéjük, eldöntötték, hogy új stílust teremtenek a zsidó klezmer, a Földközi-tenger és a Balkán hagyományainak, a hip-hop, a dancehall, a jamaikai dub és más korszerű tánczenék elemeinek vegyítésével. Találmányuk nem kis sikert hozott a számukra, s nem véletlenül: a két tapasztalt New York-i zenész-dj-vj barátai segítségével eltörölte az országhatárokat, és egészséges, táncolható loopokjaik tetején a kelet-európai, közel-keleti és észak-afrikai zenék önfeledt kavalkádját hozta össze, amelyben ott szól a jiddis klarinét, a háromnyelvű rap, bolgár népdalénekesnők tradicionális éneke, maghreb-fúvósok és müezzinek.

A zenei kép pontosan és szellemesen van összerakva, rengeteg benne a jó humor, amely ellenállhatatlanná teszi. Kellemes hangzásuk annak is köszönhető, hogy ritmusaik nem döngölők, hanem eredeti balkáni, közel-keleti tempókat hoznak. A béke mellett való elkötelezettségüket pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyik izraeli koncertjükön egy palesztin rapper vendégeskedett, amit a közönség is nagy örömmel fogadott. A Balkan Beat Box koncertélményéért kettőezerötszázat kell kifizetned. 

Örüljünk, hogy nyitottak a határok, jönnek-mennek az emberek, ismerkedjünk vagy menjünk New Yorkba!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások