Mi ez?

Mi ez? Szalmonella

1428

Az elmúlt két hétben végigsöpört egy áldatlan kórság a szerkesztőségünkön. Iszonyú fejfájás, hányás, hasfájás, mind ugyanazokat a tüneteket produkáltuk, szerencsére mindenkinél egy nap alatt lefolyt a betegség. De mégis mi volt ez? 

A gyanúsított

Szalmonella. Ez a jól ismert, mégis meglepő betegség sokféleképpen felütheti a fejét, főleg nyáron aktív. Kicsit furcsának tűnhet ebben a korban - amikor naponta újabb és újabb felfedezéseket, megoldásokat kínál az orvostudomány -, hogy a szalmonella baktérium ellen semmit nem tudunk tenni. Évente rengetegen esnek áldozatául a betegségnek, ami akár halállal is végződhet, főleg idősek és kisgyermekek körében, hiszen nekik még vagy már nem olyan erős a védekezőképességük. Érdekes, hogy a szalmonella fertőzésbe nem mindenki betegszik bele. Három tényezőtől függ, hogy megfertőz-e vagy sem. Először is függ a baktérium típusától, hogy mennyire fertőző. Másodsorban a baktériumban található csíraszám mennyiségétől, és talán a legfontosabb az emberi szervezet állapota, hogy mennyire erős a gyomorsavunk. 

Védd magad!

Az első és legfontosabb a  higiénia. Tiszta, száraz helyen, hét Celsius fok alatt a baktérium nem szaporodik, ha mégis hőséget akarsz, akkor legalább hetven Celsius fokot teremts, mert a fölött már elpusztul. A mikrobák emberről emberre is terjednek, bár az állatokban élnek leginkább, állati termékekkel - pipivel és minden, ami tojásos, igen a fagyival is - jutnak a konyhánkba, az asztalra, majd a gyomrunkba. Ha már bekerült a baktérium a konyhába, onnan pikk-pakk tovaterjed. A mosogatószivacsban például imád lenni, rámegy a zöldségekre, a ruhánkra, még a száraz tésztában is elvan.  

Kisállat veszély

Az akvárium és a terrárium is kilövellhet szalmonellabaktériumokat! Ne csak esztétikai okok miatt pucold ezeket, hanem a fertőzés megelőzése érdekében is. Ne várd meg azt a pillanatot, amikor belépsz a lakásba és rögtön eszedbe jut – a szagról -, hogy teknőseid vannak. Takarítsd rendszeresen, attól függően milyen állatkáid vannak. A kisállat kereskedésben hasznos tanácsokat tudnak adni, ha bizonytalan vagy kezdő vagy.

És tudod, itt a baj...

Fontos korán felismerni a szalmonella fertőzést, hogy ne fertőzz tovább és gyorsan meggyógyulhass. A fertőzés lappangási ideje egy-két nap, aztán kitör. Minden esetben fejfájással kezdődik a muri, a végtagfájdalom is jellemző és a köldök körüli fájó érzés, ami nyomásra erősebb, akár hasgörcseid is lehetnek és hányás, hasmenés, bár ez utóbbi ritkább. Semmiképpen ne kontrolláld az ürítésed hasfogóval, hányinger csillapítóval, ugyanis ezek során távozik a baktérium. Fontos, hogy fertőtlenítsd a vécét minden alkalom után. Ez nem paráztatás, de ne add már tovább a fertőzést, ha egy mód van rá, és van. Gyakran jár lázzal a betegség, hiszen a szervezeted védekezik.

Gyógyulj! 

Rengeteg folyadékot kell innod, hiszen pótolni kell, ami kiment belőled, ugyanez vonatkozik az ásványi anyagokra is. Receptre és recept nélkül is kaphatók olyan készítmények, amelyek pótolják a kiürült ásványi anyagokat, de az is hatékony, ha naponta kétszer, egy kiskanál sót benyelsz vagy megiszol egy pohár sós-cukros vizet. Persze, ha a szervezet védekezőképessége eleve gyenge – krónikus betegségeknél, rákbetegeknél, HIV-fertőzötteknél -, akkor antibiotikumra is szüksége lesz a szervezetnek. A legfontosabb, hogy kiheverd és figyelj a környezetedre is, mivel a betegség lefolyását követően, a baktérium még négy-hat hétig is benne van a testedben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások