Mi ez?

Mi ez? Szalmonella

1428

Az elmúlt két hétben végigsöpört egy áldatlan kórság a szerkesztőségünkön. Iszonyú fejfájás, hányás, hasfájás, mind ugyanazokat a tüneteket produkáltuk, szerencsére mindenkinél egy nap alatt lefolyt a betegség. De mégis mi volt ez? 

A gyanúsított

Szalmonella. Ez a jól ismert, mégis meglepő betegség sokféleképpen felütheti a fejét, főleg nyáron aktív. Kicsit furcsának tűnhet ebben a korban - amikor naponta újabb és újabb felfedezéseket, megoldásokat kínál az orvostudomány -, hogy a szalmonella baktérium ellen semmit nem tudunk tenni. Évente rengetegen esnek áldozatául a betegségnek, ami akár halállal is végződhet, főleg idősek és kisgyermekek körében, hiszen nekik még vagy már nem olyan erős a védekezőképességük. Érdekes, hogy a szalmonella fertőzésbe nem mindenki betegszik bele. Három tényezőtől függ, hogy megfertőz-e vagy sem. Először is függ a baktérium típusától, hogy mennyire fertőző. Másodsorban a baktériumban található csíraszám mennyiségétől, és talán a legfontosabb az emberi szervezet állapota, hogy mennyire erős a gyomorsavunk. 

Védd magad!

Az első és legfontosabb a  higiénia. Tiszta, száraz helyen, hét Celsius fok alatt a baktérium nem szaporodik, ha mégis hőséget akarsz, akkor legalább hetven Celsius fokot teremts, mert a fölött már elpusztul. A mikrobák emberről emberre is terjednek, bár az állatokban élnek leginkább, állati termékekkel - pipivel és minden, ami tojásos, igen a fagyival is - jutnak a konyhánkba, az asztalra, majd a gyomrunkba. Ha már bekerült a baktérium a konyhába, onnan pikk-pakk tovaterjed. A mosogatószivacsban például imád lenni, rámegy a zöldségekre, a ruhánkra, még a száraz tésztában is elvan.  

Kisállat veszély

Az akvárium és a terrárium is kilövellhet szalmonellabaktériumokat! Ne csak esztétikai okok miatt pucold ezeket, hanem a fertőzés megelőzése érdekében is. Ne várd meg azt a pillanatot, amikor belépsz a lakásba és rögtön eszedbe jut – a szagról -, hogy teknőseid vannak. Takarítsd rendszeresen, attól függően milyen állatkáid vannak. A kisállat kereskedésben hasznos tanácsokat tudnak adni, ha bizonytalan vagy kezdő vagy.

És tudod, itt a baj...

Fontos korán felismerni a szalmonella fertőzést, hogy ne fertőzz tovább és gyorsan meggyógyulhass. A fertőzés lappangási ideje egy-két nap, aztán kitör. Minden esetben fejfájással kezdődik a muri, a végtagfájdalom is jellemző és a köldök körüli fájó érzés, ami nyomásra erősebb, akár hasgörcseid is lehetnek és hányás, hasmenés, bár ez utóbbi ritkább. Semmiképpen ne kontrolláld az ürítésed hasfogóval, hányinger csillapítóval, ugyanis ezek során távozik a baktérium. Fontos, hogy fertőtlenítsd a vécét minden alkalom után. Ez nem paráztatás, de ne add már tovább a fertőzést, ha egy mód van rá, és van. Gyakran jár lázzal a betegség, hiszen a szervezeted védekezik.

Gyógyulj! 

Rengeteg folyadékot kell innod, hiszen pótolni kell, ami kiment belőled, ugyanez vonatkozik az ásványi anyagokra is. Receptre és recept nélkül is kaphatók olyan készítmények, amelyek pótolják a kiürült ásványi anyagokat, de az is hatékony, ha naponta kétszer, egy kiskanál sót benyelsz vagy megiszol egy pohár sós-cukros vizet. Persze, ha a szervezet védekezőképessége eleve gyenge – krónikus betegségeknél, rákbetegeknél, HIV-fertőzötteknél -, akkor antibiotikumra is szüksége lesz a szervezetnek. A legfontosabb, hogy kiheverd és figyelj a környezetedre is, mivel a betegség lefolyását követően, a baktérium még négy-hat hétig is benne van a testedben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Jun
11
nofree írta:
hát nem tudom, én feküdtem szalmonellával fertőző osztályon majdnem egy hétig, de abszolút nem így ment. nem volt lappangási idő (este ettünk madártejet, másnap este már hatan feküdtünk bent, mindenki 20-23 között, fiúk is, lányok is), hányás szinte nem, ellenben láz és hasmenés, az nagyon is. mindenkinél. és egyáltalán nem ment le a nagyja egy nap alatt, csak az két nap volt, mire leszedtek minket az infúzióról.

nem azt mondom, h amiről ti írtok, az nem az, mert nem vagyok orvos. csak nem tudom, valahogy mintha nem is erről a betegségről olvastam volna.
12:51
2
Jun
11
ismeretlen válaszanofree írására:
tehát, ha este ettél madártejet és másnap este feküdtél be a kórházba, akkor volt lappangás vagy sem, :D
13:07
3
Jun
11
norcs írta:
http://index.hu/gazdasag/vilag/szal080610/
13:11
4
Jun
11
Cloody írta:
A cikkben olvasottak alapján, én erre leginkább a calici vírust mondanám, amely sokkal gyakoribb, mint a szalmonella, és jóval hosszabb lappangási idővel is rendelkezik, azonban 1 nap alatt tényleg túl lehet lenni rajta, persze az ember belső állapotától függően.
Ahogy nofree írta, a szalmonella fertőzésnek általában kórház a vége és elég sokáig tart míg jobban lesz az ember...
13:40
5
Jun
11
esthajnal írta:
Hát igen, én is voltam szalmonellás, az egyik legforgalmasabb bevásárló központban ettünk a volt párommal egy máglyarakást. Hazamentünk vidékre, lefeküdtünk aludni, de a párom nem tudott aludni, mert egész éjjel fájt a hasa. Nem értettem mi baja lehetett, de amint felébredtem és felültem az ágyon, egyből utána rohantam a wc-re. Aztán felváltva rohangáltunk, hasmenés, hányás, és még ehhez 39 fokos láz. A szüleim hazavittek tőle, mert az ajtóig se tudtam volna elmenni. Felhívtam az unokatesómat, aki orvos, azt mondta, ha 3 napon belül nem múlik el, akkor szalmonellás vagyok. Másnap kihívtam házhoz a háziorvosomat, mert annyira rosszul voltam. Ő először azt mondta, hogy csak gyomorrontásom van. Ez ment 2 hétig! Hányás, hasmenés, láz, mínusz 5 kg. Aztán mire jobban lettem, 2 hét után megérkeztek az eredményeim, kiderült, tényleg szalmonellás voltam!!! És ezt otthon, gyógyszerek nélkül szenvedtem végig, és mindenkinek azt javaslom, legyen nagyon-nagyon óvatos a tojásos ételekkel!
14:14
6
Jun
11
kman írta:
nofree-val és esthajnal-lal is egyet tudok érteni, épp egy friss szalmonella "élményen" vagyok túl...
sajnos én csak utólag tudtam meg, hogy szalmonella-fertőzést kaptam, mert előtte nem kutattam utána, közben meg jártányi erőm nem volt. Két hete hétfőn ebédnél ettem salátát az egyik közeli kifőzdében, majd másnap reggel 7-kor már 37,8-as hőemelkedés, egy órával később pedig a stabil 39 fokos láz jelentkezett. Próbáltam kialudni, de jelentkezett a hányás is, meg az agresszív hasmenés. Nagyjából estére már olyan szinten görcsölt a hasam kb negyedóránként, hogy a falat kapartam... A hányás még az első nap abbamaradt, a 39 fokos láz negyedik napon ment le 38 alá, a hasgörcsök kb 6 napig "szórakoztattak" a vége felé már csökkenő gyakorisággal és intenzitással, viszont a hasmenés csak kb a 10. nap felé múlt el úgy, hogy a doki már a 3. nap felírt mindenféle baktériumölő meg helyreállító gyógyszert, igaz ő csak egy vírusos gyomorfertőzést vélt felfedezni a tünetek alapján. Természetesen a napi 5-6 wc-zésnek köszönhetően 8 kg-t leadtam, így elég siralmas véleménnyel vagyok életem első szalmonellás mókámról. Remélem sokaknak nem kell majd életük során átvészelni ezeket, akik pedig nem olyan szerencsések, azok meg hamar felismerik majd a szalmonellát az itteni hsz-ek alapján.
14:57
7
Jun
11
zsofi írta:
nálunk is volt vita itt benn, hogy ez most calici volt vagy salmonella :)
15:07
8
Jun
12
szokecsavo válasza írására:
ugyan mar..1 nap az nem lappangasi ido...egyszerre nem tudsz annyi bakteriumot megenni hogy meg akkor kiusson rajtad a betegseg..ido kell meddig elszaporodik
amugy en tavaly (sajat diagnozis alapjan) calicin voltam tul...delutan semmi baj...bezabaltam fott csoveskukoricabol....aztan este 12tol reggel 6ig a wc-n uldogeltem...szerencse h kozel van a mosdokagylo a wchez mivel en KOMBOBAN :)) hol elol hol hatul uritettem..nem reszleteznem...de k*rva "erdekes" volt....
masnap piritos meg tea s harmadnapra fel is tamadtam ;)
07:34
9
Jun
12
nofree válasza írására:
eh :) úgy értem, hogy este ettük, másnap felkelés után egyből rohangálás wc-re (bár nem mindenkinél), és estére lettünk annyira rosszul, hogy ki kellett hívni az ügyeletet. lázcsillapítóval volt 38-39 fokos lázunk, etc. igazából át lehet ezt otthon is vészelni azt mondták, de mivel koleszosok voltunk, nem engedhették, hogy maradjunk, ami érthető. egyébként bejött hozzánk a kórházba egy köjálos, és teljesen kiakadt, hogy miazhogy egyetemista létünkre nem küldtünk le a madártej után valami jó erős töményet, az fertőtlenített volna és nem lenne semmi bajunk :)
14:55
10
Jun
13
flora írta:
azt olvastam,hogy a szalmonellának több alfaja van.
14:45
11
Jun
14
Juliette írta:
kopp - kopp - kopp elvileg még nem volt
De volt egy időszak, amikor három napig hasmenésem volt, és nem tudtuk miért, közben abban a három napon repülős napon voltam. xDD
Élmény volt... :D
14:38
12
Jun
14
Juliette írta:
A kóla sokat segített. A széntabletta semmit... nade a kóla!!! Komolyan. Azóta tisztelem. :D
14:39
13
Jun
15
hetvenhet válaszazsofi írására:
"a baktériumban található csíraszám mennyiségétől" - ez egy kicsit syntax erroros lett így.:)
A baktériumok száma a csíraszám.

A szalmonella cseppfertőzéssel terjed, nagy mennyiségben le kell nyelni a fertőzéshez. Két ember átadhatja egymásnak, de ha nem készítetek ételt, akkor általában ez nem az a tipikus körbefertőzzük egymást betegség.
23:45
14
Jun
19
Irina válaszaszokecsavo írására:
Belegondoltatok már abba, h. mire jó a pirítós? A hőkezelés vízteleníti a kenyeret. Aztán folyadékot iszol rá, vagy beleaprítod...
21:57
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés