Divat

Lábgyűrű, tetszik?

1419

A lábgyűrűk vagy lábperecek éke a pedikűrözött lábakon valaki szerint a top 10 undorító női dologban benne van. A lepattogzott körömlakk, lenőtt hajtövek és állnál végződő púder előzik meg. No és az elmaradhatatlan szilikon pánt. Valóban annyira gáz lenne a lábgyűrű? Egy nyáron én is hordtam ilyet, és nem tartottam gáznak, ellenben amikor bezöldült a bőrőm a második lábujjamon, inkább elfelejtettem az egészet. Azóta se, soha többet.

A lábgyűrű a hindu nőktől eredeztethető, akik a házastársi állapot szimbólumaként viselik (bichiya). Az általában valamilyen nemesfémből készülő ékszert a férjes asszonyok párban hordják, mindkét lábfejük második lábujján, bár tradicionálisan a nagylábujjon kellene viselni, mert így jelöli a házastársi státuszt. Hagyomány szerint a gyűrűknek díszesnek kell lenniük, bár mostanában egyre modernebb lábgyűrűket készítenek a kortárs művészek a hindu asszonyoknak.

Ma már van olyan verziója is, ami négy lábujjat díszít, és csak a kislábujjat zárja ki, hogy minél tarkább legyen a lábfej. Nem készülhet aranyból, mert ez a nemesfém olyan státuszt jelöl, amit nem viselhetnek a hétköznapi hinduk. Vannak, akik gyógyító célra hordják és vannak, akik férfiasságuk erejét szeretnék növelni viselésével. Igen, ezek szerint hindu pasik is hordják.

A nyugati országokban elterjedt ékszer azonban mindenféléből készül, akár gyémántot is rakhatunk lábujjainkra. Mifelénk csak nők viselik, és nem hordoz magában semmilyen jelentést. Általában nyitott és nem zárt kör formáz a lábgyűrű.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások