Közösség

Fesztivál körkép

1416

Közeledik a fesztiválidőszak. Hogy ez mit jelent? Június végétől augusztus végéig minden napra van programod, hát azt. Persze, csak ha rendelkezel elég szabadidővel, nem dolgozol, az összes vizsgádat letudtad, nincs egy darab UV-d sem, nyaralni sem akarsz menni, és pénzed is van mulatni. Akkor abszolválhatod. Mi csak szemezgetünk.

VOLT, van és lesz

Eső, mindenképpen 2008. július 2-3-4-5-én, Sopronban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy a VOLT egy igazi gumicsizmás fesztivál. De ez senkit nem érdekel, csak ezért nem fogjuk kihagyni! Esőkabátot vigyél, ha nem viszel sem ázol meg, mert rendszeresen osztogatnak. Ne légy elbizakodott, ha kánikula van és egy csepp felhő sincs, eső akkor is lesz a Lővér kempingben, és a fesztivál is ott lesz. Tizenhárom éve VOLT, de azóta minden évben. Idén nem kisebb nevekkel, mint Manu Chao, The Offspring, Cypress Hill, Nauvelle Vague, Clawfinger. És sorolnánk tovább, de itt a fesztiválnaptár. Már ez a fesztivál is multikulturális, úgyhogy a zenei élmények mellett, érdekes beszélgetéseket és off-programokat is találsz. Hogy miért jó Sopron? Mert szép, valahogy nyitottabbak az ott lévők, hihetetlen gasztronómiai utazást nyújt a város és a környék sem smafu. Ha unnád a fesztivált, akkor bakancs és irány a Lővérek!

A Balaton hangjai

A tavaly debütált balatoni fesztivál, a kedvenc táborozós helyünkön, Zamárdiban lesz, a szabadstrandon, persze nem szabadon, de szabadban és a leghúzósabb jegyárakkal, de ugyanígy a legkiválóbb felhozatallal. Mármint, ha 1998-at írnánk, akkor ez helytálló is lenne, mert akkor még nagy dolog lett volna a Fat Boy Slim..., de mára már azt is kétségbe vonjuk, hogy létezik még a formció. Ezek szerint igen. Tehát 2008. július 10-11-12-13-án ott a helyünk, hiszen a hangulat hamisíthatatlan. Vízpart - gyönyörű - nyugágyak, koktélok, símogató szellő és zene, ami azért dübörög. Az említett húzónéven kívül azért lesznek érdekességek, még a Massive Attack-en kívül is. Itt lesz Goldfrapp - akik egyszer már visszamondták a murit a Szigeten -, Mylo, Jose Padilla, Nicola Conte és James Holden, az ifjú brit DJ tehetségének talán legjobb mérőfoka, hogy az elmúlt években olyan sztárok kérték fel remixmunkákra, mint Madonna, Britney Spears vagy a Depeche Mode. Csendben meghúzódva azonban kihagyhatatlan nevek vannak, olyanok mint Krakty Kuts, a Re:jazz vagy éppen Frederico Aubele. Érdemes odafigyelni a nem húzónevekre, mert az itthon kevésbé ismert nevek igazi világsztárok jobb helyeken.

Tábori hangulat

A zánkai úttörőtábor helyszínén szintén tavaly rendeztek először fesztivált. Hamisíthatatlan retro hangulat, már csak az emlékek miatt is. Talán ez a leginkább pénztárcabarát fesztivál. Semmi nagy név, legfeljebb a hip-hop őrültek kapják fel a fejüket a Wu Tang Clan oszlopos tagjára, RZA-re. Persze nem csak hip-hoppereknek csinálnak egy fesztivált 2008. július 24-27 között, számos színes program vár még bennünket a sportolási lehetőségeken kívül lesz Borfalu, India udvar vagy éppen Úttörő Retro Múzeum.

EFOTT

Idén a főiskolások és az egyetemisták itt találkoznak, mi meg velük és a hazai zenekínálattal. Az EFOTT szintén egyedülálló hangulattal bír, amolyan diákos, vörösboros, kicsit lepukkant, de jó együtt érzést kelt az emberben. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, minden évben más-más városba vándorol, idén indusztriális környezetben, Dunaújvárosban lehet elvegyülni a tömegben, 2008. július 16-20-a között. Megemlíthetem a Vad Fruttikat, vagy Péterfy Borit, Kispál, meg Quimbyt, akár a Neot, vagy a Ladánybenét, de úgysem tudnám mindet felsorolni, de te megnézheted, hogy mikor hol nézheted meg, kit.

A változatosság kedvéért...

Hivatalosan Ifjúsági Kulturális Fesztivál a Sziget. Az első kis hazánkban, ami igazán nagy nemzetközi tömeget mozgatott meg, és teszi ezt idén is augusztus 12 és 18-a között, Budapesten, a Hajógyári-szigeten. Ez az a fesztivál, amibe a politika is jócskán beleüti az orrát. Ez az a fesztivál, amire úgy tekint a magyar, mint minden másra, ami a miénk, ami bizony kicsit savanyú. Ez az a fesztivál, amit minden évben lehet perelni vagy csend- vagy birtokháborítás miatt, s ez az a fesztivál, ahol minden évben megfogadod, hogy ez volt az utolsó. De! Ez az a fesztivál, ahol közel ezer program vár! Ahol kint vannak a nyolc és a nyolcvan évesek is. Itt kapjuk meg minden évben a legerősebb zenei és kulturális programot és különlegességet. Idén már mínusz egyedik nap is lesz a nulladikon kívül. Hogy mi lesz akkor? A Magyar Dal napja. Hét óra alatt megnézhetjük a Nagyszínpadon az elmúlt negyven év termését, zanzásítva, összekeverve Bródytól, az Eddán és a Kispálon keresztül, egészen Ákosig és benne vannak még nagyon sokan a buliban.

A line up olyan, amiért sok éve ölni tudtunk volna! Az Óbudai-Sziget idén bővelkedik a letűnt korok nagy neveiben, nevezetesen a punk rock boyband, a Sex Pistols, amit 1975-ben Londonban alapítottak. Nagy nevük ellenére karrierjük csupán három kerek évig tartott, és csak egy stúdiólemezre futotta. A másik nagy ős-zenekar a brit rockzenekar, az Iron Maiden, az amerikai R.E.M. vagy a német Die Arzte. Ez nem is probléma, hiszen ezzel csak szélesebb közönséget vonz a fesztivál. Az elektro kedvelői ujjongva vehetik tudomásul, hogy idén ellátogat hozzánk a francia Justice, de jön Jamiroquai, a System of a Down énekese, Serj Tankian, a brit indie zenekar a The Wombats, a botrányhős énekessel (Pete Doherty) megáldott The Babyshambles, a kanadai éneklesnő Alanis Morissette és még lehetne sorolni a neveket. Miért Sziget? Mert itt van a városban, fél óra alatt kint lehet, és bent.

Ez a Paradicsom

Ha különleges élményre vágysz a zsúfolt fesztiválprogramban, egy valódi chilles élményre, akkor irány Tolna megye és Ozora! Augusztus 6-10 között itt van a legemberibb, leginkább reklámoktól mentes közeg, már-már nomád fesztivál, szalmabálákból épített zuhanyzókkal, hatalmas völgyekkel és kis patakkal. A hosszúra nyúlt buli után kifejezetten jól esik a chill-ben elszívni egy-két cigit, beszélgetni az ismerősökkel és nézni, ahogyan egy japán srác teljes transzban táncol a lassú zenére. Közben elugrani a közeli, ideiglenesen felállított bazársorra, hatvan forintért venni egy palacsintát, vagy épp indiai kaják közül válogatni. Ez egy igazi nemzetközi embersereget vonzó hely. Mindenki mosolyog, és senkit nem zavar, ha bármi van rajtad, vagy még az sem. Szabad vagy. Sátorral menj! Többed magaddal! A reggeli ébresztő tábortűzön főtt kávé, aztán hatalmas rántotta, vagy épp az, amit előző nap összegyűjtöttél a faluban. A helyiek nagyon kedvesek, mindent lehet kapni náluk. Készülj úgy, mintha táborozni mennél! Ja, a zene! Goa, meg chill, trance és ... egyet kiemelünk, a Juno Reactort nyolcadikán, de itt nézd meg a felhozatalt! Egy barátom így fogalmazott tavaly: "...az a hely, ahol még össze tudnak gyűlni olyan emberek a világ minden tájáról, akik komolyan veszik a béke és tolerancia fogalmát és nemcsak, hogy komolyan veszik, hanem bennük is él egész évben, hogy egyszer egy héten bebizonyítsák egymásnak: van még olyan hely a világban, ahol az álmok valóra válnak."

SZIN

A nyár végén is színre lépnek a nagyágyúk: a Morcheeba, a Backyard Babies, a Within Temptation, a Russkaja, Phat's & Small, MC SirReal(Freestylers) illetve a hazai zenei élet legismertebb képviselőinek társaságában, de hallhatjuk majd a Quimby, a Kispál, a Barabás Lőrinc Eklektric, HS7, Balkan Fanatik, The Moog, az Amber Smith, a PASO, a Ladánybene 27, Zagar és az Underground Dívák koncertjét, és ide várják a 30Y, a Kaukázus zenekarokat is – mások mellett. A SZIN negyven éves, idén augusztus 27-30 között ünnepelhetünk velük. Miért jó? Mert Szeged és dél, még meleg van, de az utolsókat rúgjuk a pihenésben és mindjárt meló, isi, tehát felszívjuk magunkat még némi kultúrával

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások