Test

Szex és menstruáció

1423

Hagyományosan számos kultúrában elválasztották a menstruáló nőt a csoporttól, minek okát sokan abban látják, hogy egy vérszagot árasztó személy komoly veszélyt hozhat egy egész közösségre, ám ezen jóval túlmutató okai is vannak a gyakorlatnak. A megtisztulás, félrevonulás a nő igényeivel is nagyban összecsenghet, de az elkülönülésnek egészségügyi szempontjai is lehetnek, a menstruáló nő ugyanis alkalmas ugyan a szexuális együttlétre, sok esetben kifejezetten vágyik is rá, de számos kutatás eredménye mutatja, a fertőzés veszélye ekkor különösen magas. Új-Guineában, egyes törzseknél a menstruáló nőket külön kunyhóba költöztetik, ahova férfiak soha nem léphetnek be. Az elkülönülés ideje alatt külön tűzhelyt használ, csak nőneműnek tekintett növényeket fogyaszthat, nem ehet vadhúst, kutyát és egyéb csemegéket, csak disznót.

Az ötödik napon, tisztálkodás után előjön, fehér vonallal megjelöli magát, hogy jelezze, immár megtisztult. A hiedelem szerint a vérző nő veszélyes, megpillantása a férfit nemzőképtelenné teheti, megbetegítheti. Hasonló szokások a természeti népek többségénél megfigyelhetőek, s egyes vallások, mint amilyen a zsidó is, alapvető követelménynek tekintik a nők vérzés alatti elkülönülését és a vérzés utáni tisztulást, ami egyértelműen egészégügyi szempontokat vesz figyelembe. A valós ok-okozati összefüggések a szokások kialakulásának idején valószínűleg még nem voltak ismertek az emberek előtt, de megfigyeléseikre hagyatkozva alakították ki a legjobbnak vélt gyakorlatot, amit észrevétlenül ruháztak fel rituális szokásokkal, s amik egészségvédő eredményességét mára az orvostudomány is igazolta.

A ciklus és a női lélek

Ám mindezek csak a menstruációs ciklus látványos és egyértelmű vonatkozásaira adott közösségi reakciók, pedig a ciklus folyamatosan hat a nő fizikai és lelki állapotára, ami legalább olyan intenzíven befolyásolhatja szorosan vett környezete életét, mint a vérző napok. Egyik oldalon ott a vélt tudás, a hiszti a menstruáció előszele, a szexet is sokan kerülik a hormonokra hivatkozva, tehát alapszinten elfogadottnak tűnik, hogy a hormonok néha átvesztik az uralmat, de mégis oly kevés az, amit valójában tudunk a ciklus és a női lélek összefüggéséről, és arról, ahogy mindez a szex utáni vágyat vezérli. Sem a gyógyszeriparnak, sem az orvoslásnak nem szolgálna gyümölcsöző, dollármilliárdokat hozó eredményekkel, ha fel akarnák térképezni ezt a területet, így eleddig nem készült komoly, átfogó vizsgálat a témában, de született milliárdnyi magánkísérelt, hisz nincs nő, aki ne érezné olykor az elsöprő vágyat, máskor meg az érintésre is elborzadó elutasítást. (Persze a női libidó külsőleg  befolyásolható természetét kutatják, de ezek nem a menstruációs ciklus természetesen hullámzó szexéhességét veszik alapul.)

Ha megkérdeznénk, valószínűleg a nők túlnyomó többsége egyetértene abban, hogy a ciklus bizonyos napjain sokkal szexisebbnek, kívánatosabbnak és felizgultnak érzik magukat, ám abban már nem lenne ilyen nagy az egyetértés, hogy ez mikor is következik be pontosan. A változásokat érző nők fele a ciklus felére tenné a szexéhesebb napokat, az ovuláció idejére, míg a másik fele inkább a vérzést közvetlenül megelőző napokra, vagy a vérzés idejére. Mindezzel párhuzamosan sokan orgazmuskészségükben, sőt az orgazmus típusaiban is különbségeket éreznek, ami mind a ciklus során bekövetkező fizikai változásoknak, mind a hormonok okozta hangulati változásnak egyaránt betudható. 

Jó vagy rossz?

Mindenfélét hallottunk már arról, hogy lehet-e nemi életet élni menstruáció alatt, lényeges kérdés, hiszen nem egy nő kívánja meg a szeretkezést a második vagy harmadik napon. Ahogy letudtuk a feszülő hátat és melleket, alhasi göröcsöket és fájdalmakat, felszabadítóan menstruálunk tovább, ám hormonjaink beindulnak és kész, erősen feszít belül a szexuális éhség. Minden legyen vagy semmi? Azaz behatolás is mehet vagy az nem? Vagy inkább hagyjuk ki a saját testi gyönyörünket? Ezek a kérdések nyilván függnek a partnertől, hogy mennyire bevállalós, ha nem védekeztek, higiéniai okokból a behatolás csak óvszerrel történjen. 

Jó hatással van a szex menstruációkor fellépő görcsökre, mert a szexben olyan hormonok szabadulnak fel, melyek fájdalomcsillapító hatásúak, így csökkenhetnek menszis görcsök. Már annak, aki ilyenkor bármire képes, mer legtöbbször csak a nyöszörgés megy és a fekvés. Pozitívuma, hogy kisebb a teherbeesés kockázata, de nem nulla, szóval érdemes vigyázni. Jópár pasi szerint a nők ellenállhatatlanok ilyenkor, ám vannak, akik a nő közelébe sem képesek menni, mert undorodnak a menstruáció gondolatától. Akik ellenzik, pusztán a higiénia miatt teszik, a fürdőkkel együtt kerülendő, mert sokkal fogékonyabb ilyenkor a genitáliánk a fertőzésekre. Az ok egyszerű, a méhszájunk kitágul, így könnyen kerülhet be baktérium. A megbetegedéshez mindez ez kevés, csak abban az esetben veszélyes, ha az immunrendszerünk valami miatt legyengült.

Kellő óvatosságal és odafigyeléssel a higiéniát és az egészségügyi szempontokat ki lehet védeni, s ha kreatív fantáziánk van, még a behatolást is kerülhetjük, úgy is garantáltan jó élményben lehet részünk. Aki ekkor képtelen a szexre gondolni, annak ez a négy-öt nap meg se kottyan, annál édesebb lesz a következő alkalom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások