Szépség

Mi ez? Manikűr

1411

Mutasd a körmöd, megmondom ki vagy! Ez az ókorban még működött, mondjuk nem a kivagyiságra, hanem a rangra, státuszra. Ma inkább már az ápoltság fokmérője, bár biztosan ti is láttatok már olyan embert, akin bár feltűnően ott ficegtek a műkörmök, mégis dzsuva volt. No, de nem a műkörmökről lesz szó, hiszen arról már jó rég beszéltünk, hogy milyen az élet műkörömmel.

Manus és cura. Ebből a két latin szóból eredeztetjük a manikűr szavunkat, az egyik a kezet jelenti, míg a másik a figyelmet. Egyiptomban - persze csak a fáraók - aranyporral díszítették a körmeiket, majd a kínai császárok festették előszeretettel azokat ezüstre, aranyra, sötétvörösre, feketére, míg a szegényebb rétegek tagjai méhviasszal, tojásfehérjével ápolták sajátjaikat. A méhviaszt a mai napig használják a manikűrösök. Egyes távol-keleti népeknél a köröm hosszúsága volt az előkelőség fokmérője, minél hosszabb, annál gazdagabb. 

A sötét középkorban egyáltalán nem volt fontos, hogy ki hogy néz ki, mindenki bűzlött a mocsoktól, így a körömápolás hagyománya is feledésbe merült. A reneszánsz ezt a szokást is felélesztette, ekkor már hegyesre csiszolták a körmeiket az emberek, és állatszőrrel, bőrrel suvickolták fényesre. A manikűr az 1800-as évek első felében vált ismeretessé - Lajos Fülöp orvosa, Dr. Sitté készített körömreszelőt és spatulából körömágyápolót. Az ipari forradalom idején, amikor a nők is elkezdtek gyárakban tevékenykedni, piszkos munkát végezni, akkor keletkezett a francia manikűr. A francia munkásosztály női ugyanis nem tudták elviselni a piszkos köröm látványát és elkezdték fehér festékkel eltüntetni a gyászo keretet, így indult világhódító útjára a mai napig menő francia lakkozás. 

A Revlon készítette az első olyan festékanyagot, amit már körömlakknak lehet nevezni, a húszas évek elején. A másik nagy körömlakkgyártó cég az Orly, ami szentül meg van győződve róla, hogy ő találta fel a spanyolviaszt, pontosabban a francia lakkozást. Saját sztorija szerint 1975-ben megkérte egy hollywoodi rendező, hogy olyan körömlakkot adjon a színésznőinek, ami mindenféle szetthez, figurához, alakítandó szerephez illik. Ekkor tanácsolta a körömvég fehérítését, a köröm fényesre festésével kombinálva. Nos, hogy miért nem hálivúdi lakkozás a francia? Mert Jeff Pink, az Orly alapítója, ezt a lakkozást Párizsban látta egy haute-couture bemutatón.

A műköröm a legújabbnak nevezhető divat, amely szintén egy orvostól indult el 1970-ben, amikor az egyik körmét pótolni szerette volna, és ezt meg is oldotta egy olyan műanyagból, amit fogtöméshez használtak. A műköröm pillanatok alatt elterjedt a világon és ma már akár házilag is felteheted azokat. Ha otthon szeretnéd hatékonyan ápolni a körmeidet, akkor ehhez már minden eszközt beszerezhetsz a drogériákban! A lényeg, hogy ápolt legyél!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások