Lélek

Segítség! Nyaralunk...

1399

Itt a nyár, evidens, hogy nyaralni akarunk menni! Főleg, ha párban vagyunk. Sok-sok apró történetet hallottunk arról, hogy a szerelmes párok mennyire össze tudnak veszni egy-egy nyaralás során. Vajon ez miért van? És miért nem élvezik inkább a szabadságot? A közös élmények gyűjtögetését? Vagy nem mindenki feszül be? Ezen elmélkedtünk, hogy csináljuk jól! A nyaralás egy kicsit hasonlít a karácsonyra - mindenki jól akarja csinálni, a legjobban, és sokszor még az elején elrontjuk. Aztán egy nagy üvöltözés után meg minden nagyon jó. 

Feszkó van, de miért?

A nyaralás a veszekedések, sőt a (majdnem)szakítások szezonja. De miért? Az egész napos együttlétek miatt? Az utazási feszültség az oka? Az idegen környezet, hogy bármikor történhet valami, és nem a megszokott környezetben vagyunk? Igen, ezek mind kiválthatják a feszültséget, a türelmetlenséget. Az első közös nyaralás vízválasztó lehet egy párkapcsolatban. Ha sokat szépítettél saját magadon az elmúlt időszakban, akkor bizony problémát okozhat a való éned, az idegesítő, de eddig nem mutatott szokásaid. Sőt, még te is érezheted magad kellemetlenül, akár a biológiai működésed miatt is. Amennyiben eddig is harmonikus volt a kapcsolatotok, akkor nincs mitől tartani, valószínűleg még jobban összekovácsolódtok, még inkább megismerhetitek a másikat és önmagatokat ebben a kapcsolatban.

Persze már a nyaralás előtt generálódhatnak feszültségek. Mindenek előtt szögezzétek le, hogy milyen típusú nyaralást terveztek: városlátogatást, túrázást, vagy henyélést a tengerparton. Nem kell túltervezni, alapos időbeosztást készíteni, csak az alapokat beszéljétek meg. Aztán mire elérkezik a csomagolás, már a fejetekben csak az izgalom lesz. Persze a csomagolás is lehet vízválasztó. Mi csajok hajlamosak vagyunk arra, hogy túlcsomagoljunk, pedig minden típusú ruhából elég egy, hidd el. Ha mindenáron be akarod biztosítani magad, akkor ahány nap, annyi szett - de ez már könnyen túlzást jelenthet. Ne feledjük, hogy a pasik általában azokat a csajokat kedvelik, akik öt perc alatt el tudnak készülni, és készen állnak az utazásra, akár egy kézitáskával is. 

Végre álmaitok színterén vagytok. Kipakoltok, lehet, hogy pasid rögtön megnézi, hány tévécsatorna fogható a szobában, és lehuppan a fotelba. Ez az első és leggyakoribb konfliktusforrás. Nem egy olyan történetet hallottunk már, hogy vakáció alatt, illetve megérkezéskor a férfiú első dolgai között szerepelt, hogy gyorsan utánanézzen, kedvenc focicsapata hogy szerepelt azon a meccsen, amit akkor játszottak, amikor épp utaztatok vagy éppen az, hogy hol adják este a sorsdöntő mérkőzést. Erre nem is lehet mit mondani, legfeljebb elmodani magadnak, a nyaralás az, ami ez évben egyedüliként arra szolgál, hogy végre azt csinálhassa ő is, amit akar. Persze közben pofoghatsz, hogy miért nem maradt otthon tévézni, te meg kószálhatnál, mondjuk egy barátnőddel. Fontos, hogy a nyaralás alatt is megőrizzük egyéni szabadságunkat - s ezt a másiknak is biztosítsuk -, és hozzuk egyensúlyba a társaséletünket is. Akár egy-egy fél órányi különlét után is sokkal nagyobb öröm találkozni a másikkal, mintha egyfolytában együtt lennétek. Én például rendszeresen lemegyek reggeliért, ha nyaralunk. Kis séta, nézelődés, és mire visszaérek a nyaralóhelyre, mint akit kicseréltek, úgy nézek a szerelmemre. 

Súlyos anyagiak... 

Nőismerőseim körében végzett hirtelen közvélemény-kutatás eredménye az lett, a nyaralások során bekövetkeztő veszekedések okaival kapcsolatban, hogy a legtöbb esetben az veri ki a biztosítékot a pasiknál, hogy mi csajok akár egy teljes napot is szeretnénk vásárlással eltölteni. Bizony ez kemény konfliktusokat szülhet, hiszen férfiúink többsége nem szeret adott esetben ötven fokos melegben órákon keresztül nézelődni, esetleg alkudozni a piacon, mindent megfogdosni, megnézni, kipróbálni. Ráadásul ők valahogy a nyaralások során szeretik visszatartani az elkölthető pénz mennyiségét, biztos, ami biztos alapon, ami persze érthető. Egyszerű módszerem erre, hogy a nyaralás előtt elkülönítek egy bizonyos keretet – amennyit épp megengedhetek magamnak – és titokként őrzöm, hogy végső esetben, amikor a fiúm már nem akarja megvenni a negyedik flipflopot vagy a nyolcadik kendőt, akkor hozzányúlhassak.Jó taktika az is, hogy a vásárlós napért cserébe kijelöltök egy fiú napot fiú programokkal, és akkor neked kell tűrnöd.

Mégis civódjunk?

Pszichológusok szerint akár a vita, veszekedés is megengedett, hiszen az eltérő elképzelések, a túlzott közelség bizony könnyen eredményezhetnek egy-egy kósza felhőt a kapcsolatunk rózsaszín egén. Semmi értelme elfojtani a nyaralás alatt kialakult vitákat, "majd otthon megbeszéljük" felkiáltással, mert onnantól kezdve megpecsételődött a pihenésünk. Mivel távol vagyunk a mindennapok stresszétől, a problémáktól sokkal nyugodtabban tudjuk megbeszélni az esetleges nézeteltéréseket, kivéve, ha odáig jutunk, hogy külön érkezünk haza a nyaralásról...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások