Test

Kutyával, gyerekkel

1393

Amikor belekezdtünk futó sorozatunkba, nem gondoltuk, hogy „ennyi bőrt” le tudunk húzni róla, mi se nagyon hisszük el, hogy mennyi futásfajta és futópraktika létezik, ha erről az egyszerűnek tűnő sportról van szó. Edzéstervek, öltözékek, a futás pszichológiája, függőség, ezekről már mind beszéltünk. De mi van akkor, ha még az is előny lehet, amiről azt gondoljuk, hogy akadályoz minket a futásban?

Mi ez? Canicross.

Ha kutyáról van szó a városban, biztos, hogy az esetek kilencvenkilenc százalékában a kutyasétáltatás, legfeljebb a kutyafuttató jut eszünkbe, na meg a kutyagumi háború. Létezik azonban egy olyan sport, amely a gazdit és a kutyát összhangba hozva közösen űzhető, ez pedig a canicross. (Cane olaszul ugye kutya.) Nem egyszerűen arról van szó, hogy a kutya fut a gazdájával, különleges kapcsolatban futnak ők ketten, ha canicrosszolnak. Szó szerinti kapcsolat van, ugyanis a gazda derekára van erősítve az eb póráza, tehát a futó felcsatolja a kutyát a testére, így a kutya nemcsak vele fut, hanem még húzza is, hiszen a kutyának mindig elöl kell lennie, legalábbis ebben a sportban. Az ebnek nem csak az irányokat kell megtanulnia, azaz hogy gazdája parancsára merre forduljon, hanem például azt is, hogy emelkedőn húzzon, lejtőn pedig lassítson, gazdáját segítve, azzal együttműködve. A kulcsszó a canicrosszban az együttműködés.

Mire figyelj oda, ha ebbel futsz? Mindenképpen vidd el állatorvoshoz, ha most iramodtok neki először. Vizsgálja meg, hogy nincs-e valamiféle betegsége, ami miatt nem ajánlott neki a futás. Evidens, hogy te is elmész a háziorvosodhoz a sportolás megkezdése előtt, egy állapotfelmérés jól jöhet mindkettőtöknek. Minden kutya álma, hogy a szabadban, szabadon futhasson, álmai felett álló álma pedig, hogy ezt veled tegye. A necces helyzetek elkerülése érdekében azonban tanítsd meg a kutyádat, legalább a „lábhoz” parancsszó megvalósítására, egy alap engedelmességi vizsga egyébként is elengedhetetlen egy városi ebnél. Fontos szem előtt tartani, hogy a kutyának is vannak ízületei, ráadásul rajtuk még olyan szuper futócipő sincs, mint a mi tappancsainkon, így figyelj oda, hogy milyen terepen futtok! Kerüljétek az aszfaltot, inkább fussatok földúton vagy füvön. Amúgy a kutya utálja a forgalmas helyeket, parkokba meg általában nem lehet bevinni őket, ott amúgy is tömeg van, úgyhogy menjetek inkább erdőbe vagy tópartra, ha szerettek úszni, még azt is kipróbálhatjátok.

A futás másik mumusa...

Gyerektéma. Ha valaki terhes, akkor rögtön lemond a futásról, ha meg már bébije van, akkor evidens, hogy nem fut. Ez botorság. Nézzük legutóbbi, igen meghatározó filmélményünket, a Szex és New Yorkot. Charlotte végre teherbe esik, ezért óvja magát még a széltől is. Bár tíz éve minden nap lemegy kis pincsijeivel futni a Central Parkba, mióta terhes, nem mer. Meglátogatja a nőgyógyászát, aki megnyugtatja, hogy mivel nem beteg, nyugodtan fusson, ha már tíz éve minden nap futott, most miért hagyná ki ezt az endorfintermelő örömforrást, a bébinek is jó lesz. Charlotte fogja a kis ölebeket, és örömmel rója a köröket, még óriáspocakkal is. Persze a szülés után néhány hét pihenőre szüksége van a nőnek, de aztán megint neki lehet veselkedni a gyerkőccel együtt. Persze ehhez elengedhetetlen a speciális babakocsi, de ebből már számtalan féle, fajta beszerezhető, ha bírod pénztárcával.

Azért mégsem mindegy, hogy milyen a babakocsi, és mit csinálunk, ha már ott a gyerek. Ezekben és a felmerülő kérdésekben a Nike Futóklubbokban lehet megoldást találni, ahol lehetőség van babás-mamás futóedzésekre is, itt komplett edzéstervekkel várják a mamákat, akik akár babakocsival, de nagyobb gyerekkel is részt vehetnek a programokon, természetesen ingyenesen. Persze, ha apuci is szeretne fittebb lenni, akár családi program is kerekedhet a mama edzéséből, csatlakozhattok, ha akartok futocenter.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jún
06
PiciVadmacska írta:
Lovagolni viszont terhesen elvileg szigorúan tilos.
11:29
2
jún
06
havanna írta:
lovaglás, éljen éljen!
11:54
3
jún
06
havanna írta:
az biztonságos, hogy maguk köré kötnek emberek kutyákat? mégiscsak állatok, hiába hűségesek, meg minden jót elmondhatunk a kutyákról, de állatok. ösztönnel, és ha az megszólal és menekülőre veszi akármi miatt akkor mi van a gazdival??? szerintem ez azért veszélyes...
vagy már nagyon a lovakból indulok ki, szerintem okosabbak, mint a kutyák, és hallottam egy ilyen történetet, amikor a nő a szárat a dereka köré kötötte, a ló megijedt, vágtába kezdett és a nő belehalt. pedig ló és ember között is lehet olyan kapcsolat, mint kutya és ember között. tehát így jutott eszembe ez, hogy ez mennyire biztoságos....
11:58
4
jún
06
orsi válaszahavanna írására:
azért egy kutya kisebb, mint egy ló
12:22
5
jún
06
hopilee írta:
Azért a Szex és New York-ot nem kéne valóságként kezelni. Aki azt mondja, hogy nagy hassal is lehet futni az még soha nem volt várandós. Magunkra kötni a kutyát szerintem sem túl szerencsés.
12:24
6
jún
06
havanna válaszaorsi írására:
köszi, tudom. de állat és ha megy, akkor nagyon.
12:35
7
jún
06
donci írta:
szerintem is kéne màr jönni ebböl a "szex és new york" örületböl, mert "charlotte" igazibol nem terhes,hanem egy szivacspàrnàval a melle alatt fut a sztory kedvéért...nehogymàr terhes nök erre alapozzanak....
tény, hogy a sport jot tesz terhesség alatt is, de nem pont a futàs, a lovaglàsrol nem is beszélve....ettöl 10000szer jobb az uszàs, séta,vagy könnyü fitnessz sulyok nélkül! nyilvàn aki terhesség elött is sportolt az többet bir, aki meg nem, az ne pont a terhesség alatt kezdje el.

a kutyàs futàshoz sajnos nem tudok hozzàszolni,mert igaz volt kutyàm,de diszplàziàs volt(csipöficam)igy örültem ha sétàlni tudott velem.
ettöl eltekintve elég veszélyesnek tartom,hiàba jol nevelt a kutya, akàrmi történhet.....
15:28
8
jún
06
daniel írta:
én kutya nélkül is elfutkározom:D amugy szerintem öltletes dolog, csak ésszel kell csinálni ezt a kutyás dolgot. oké hogy vannak veszélyei, de minek nincsenek?
15:52
9
jún
06
sziszuscicus írta:
Hát én 6 hónapos terhesen kifejezetten boldog vagyok, ha felmegyek egy nagyobb lépcsőn, nemhogy futkározni...bár azelőtt se futottam...inkább a lovaglás valóban, de így az sem kóser...Marad a jó öreg lightos terhestorna vagy úszás és kész..:)
A témához meg, szerintem nem jó ötlet magunkhoz kötözni a kutyánkat...kivéve esetleg ha valami speciálisan képzett eb. Mert mégis csak állat, megérez valami szagot, és beránt az erdőbe..
17:27
10
jún
08
nomascus írta:
nem azért, de a kutya akkor is megérezhet szagot, ha csak simán pórázon sétáltatja az ember... sztem alap, hogy akkora kutyát kell választani ilyen sporthoz, amit meg is bír tartani az ember, meg sportos alkatú (szóval nem egy kaukázusit vagy bernáthegyit) egyébként meg hajrá bármilyen sportja, csak mozogjunk :D ha már nyar akkor strandröpiiii
02:42
11
jún
08
Juliette írta:
Ez a kutyásfutás engem mindigis érdekelt. Szerintem megfelelő felszereléssel (mert nem a pórázt kötöm a derekamra) és kiképzéssel (ehhez nem elég a "lábhoz" parancs), továbbá jó fajta választással (mert mindegyiknek más a vérmérséklete és általában a jelleme) sérülések nélkül is kivitelezhető.
Sajnos én nagyon fiatal voltam, amikor a kutyusom erőben volt, így nem volt esélyem kipróbálni, most már szegény örül, ha elsétál a kapuig, nemhogy fussunk. :)
Egyébként óvatosan a spánielekkel - nagyon dilinyósok (pont, mint a gazdáik ;D).
Nagyimat, meg engem anno, simán elrántott. :D És nem tudtuk házilag megnevelni, mert mindig együtthancuroztunk a kertben (hát igen... 7-8 évesen, a szép boldog gyermek napok :D), szóval vele ez kivitelezhetetlen lett volna. ;D
12:04
12
jún
08
Juliette írta:
Jajj a gyerkőcös futásról láttam egy riportot a két testőrben. Ahhoz tényleg speckó babakocsi ajánlott.... Anyukák futkároztak az erdőben babakocsistúl egy edző nénivel, aki szintén hozta a kölkeit. Dobtam egy hátast. Nagyon poén volt. :) Nekem végülis tetszett. És ami a legjobban fejbevágott, az az volt, hogy az edzőnéne 4 gyerek után úgy nézett ki, mint Heide Klum vagy hasonló alakkal rendelkezett... O.O -> kb így kikerekedtek a szemeim. :)
Azért jól hangzik, nem? :D
Én is úgy akarok kinézni! ;D
12:07
13
jún
10
donci írta:
Heidi Klum.
egy Personal Trainer-el nanà hogy jo alakja van....emelett föznek neki, és naponta kényeztetheti magàt! de a millioi sem egy hàtràny amiért jol néz ki.
nincs sok gondja Heidi Klum-nak....
15:38
Felhasználónév:
Jelszó: