Test

Kutyával, gyerekkel

1393

Amikor belekezdtünk futó sorozatunkba, nem gondoltuk, hogy „ennyi bőrt” le tudunk húzni róla, mi se nagyon hisszük el, hogy mennyi futásfajta és futópraktika létezik, ha erről az egyszerűnek tűnő sportról van szó. Edzéstervek, öltözékek, a futás pszichológiája, függőség, ezekről már mind beszéltünk. De mi van akkor, ha még az is előny lehet, amiről azt gondoljuk, hogy akadályoz minket a futásban?

Mi ez? Canicross.

Ha kutyáról van szó a városban, biztos, hogy az esetek kilencvenkilenc százalékában a kutyasétáltatás, legfeljebb a kutyafuttató jut eszünkbe, na meg a kutyagumi háború. Létezik azonban egy olyan sport, amely a gazdit és a kutyát összhangba hozva közösen űzhető, ez pedig a canicross. (Cane olaszul ugye kutya.) Nem egyszerűen arról van szó, hogy a kutya fut a gazdájával, különleges kapcsolatban futnak ők ketten, ha canicrosszolnak. Szó szerinti kapcsolat van, ugyanis a gazda derekára van erősítve az eb póráza, tehát a futó felcsatolja a kutyát a testére, így a kutya nemcsak vele fut, hanem még húzza is, hiszen a kutyának mindig elöl kell lennie, legalábbis ebben a sportban. Az ebnek nem csak az irányokat kell megtanulnia, azaz hogy gazdája parancsára merre forduljon, hanem például azt is, hogy emelkedőn húzzon, lejtőn pedig lassítson, gazdáját segítve, azzal együttműködve. A kulcsszó a canicrosszban az együttműködés.

Mire figyelj oda, ha ebbel futsz? Mindenképpen vidd el állatorvoshoz, ha most iramodtok neki először. Vizsgálja meg, hogy nincs-e valamiféle betegsége, ami miatt nem ajánlott neki a futás. Evidens, hogy te is elmész a háziorvosodhoz a sportolás megkezdése előtt, egy állapotfelmérés jól jöhet mindkettőtöknek. Minden kutya álma, hogy a szabadban, szabadon futhasson, álmai felett álló álma pedig, hogy ezt veled tegye. A necces helyzetek elkerülése érdekében azonban tanítsd meg a kutyádat, legalább a „lábhoz” parancsszó megvalósítására, egy alap engedelmességi vizsga egyébként is elengedhetetlen egy városi ebnél. Fontos szem előtt tartani, hogy a kutyának is vannak ízületei, ráadásul rajtuk még olyan szuper futócipő sincs, mint a mi tappancsainkon, így figyelj oda, hogy milyen terepen futtok! Kerüljétek az aszfaltot, inkább fussatok földúton vagy füvön. Amúgy a kutya utálja a forgalmas helyeket, parkokba meg általában nem lehet bevinni őket, ott amúgy is tömeg van, úgyhogy menjetek inkább erdőbe vagy tópartra, ha szerettek úszni, még azt is kipróbálhatjátok.

A futás másik mumusa...

Gyerektéma. Ha valaki terhes, akkor rögtön lemond a futásról, ha meg már bébije van, akkor evidens, hogy nem fut. Ez botorság. Nézzük legutóbbi, igen meghatározó filmélményünket, a Szex és New Yorkot. Charlotte végre teherbe esik, ezért óvja magát még a széltől is. Bár tíz éve minden nap lemegy kis pincsijeivel futni a Central Parkba, mióta terhes, nem mer. Meglátogatja a nőgyógyászát, aki megnyugtatja, hogy mivel nem beteg, nyugodtan fusson, ha már tíz éve minden nap futott, most miért hagyná ki ezt az endorfintermelő örömforrást, a bébinek is jó lesz. Charlotte fogja a kis ölebeket, és örömmel rója a köröket, még óriáspocakkal is. Persze a szülés után néhány hét pihenőre szüksége van a nőnek, de aztán megint neki lehet veselkedni a gyerkőccel együtt. Persze ehhez elengedhetetlen a speciális babakocsi, de ebből már számtalan féle, fajta beszerezhető, ha bírod pénztárcával.

Azért mégsem mindegy, hogy milyen a babakocsi, és mit csinálunk, ha már ott a gyerek. Ezekben és a felmerülő kérdésekben a Nike Futóklubbokban lehet megoldást találni, ahol lehetőség van babás-mamás futóedzésekre is, itt komplett edzéstervekkel várják a mamákat, akik akár babakocsival, de nagyobb gyerekkel is részt vehetnek a programokon, természetesen ingyenesen. Persze, ha apuci is szeretne fittebb lenni, akár családi program is kerekedhet a mama edzéséből, csatlakozhattok, ha akartok futocenter.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások