Étel+Ital

Spórolj az időddel!

1380

Biztosan ismeritek a túrógombóc klasszikus receptjét. A túrót áttörjük, a négy tojást keverjük bele, majd a búzadarát és pici sót is adjuk hozzá. Kis ideig állni hagyjuk, majd vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és gyengén sós, bő, forró vízben főzzük. Mérsékelt tűzön addig, amíg a gombócok fel nem jönnek. Ez macerás, csinálj inkább úgy, mintha tejbegrízt akarnál főzni. Lábost kiöblíted hideg vízzel, beleöntöd a tejet, amennyit szeretnél és amikor felforr, elkezded adagolni, lassan, evőkanalanként a grízt a forró tejbe. Közben megállíthatatlanul kevered a főzetet, amikor már olyan sűrű, hogy úgy gondolod, ebben már megáll a kanál, ha kihűl, akkor stop. Megvárod míg annyira kihűl, hogy kézzel beletudj nyúlni, belekeversz egy csomó túrót, morzsolgatod, elegyíted, majd gombócozol. Végül pirítasz zsemlemorzsát egy kis vajon – sokkal fincsibb, mint az olaj -, megcukrozod, beleforgatod, és megeszed, tejföllel! Cukrozva! Lekvárral! Mézzel, amivel akarod. Fahéjat tegyél rá.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások