Étel+Ital

Nincs rizs

1360

Egy mai hír szerint már Angliában is korlátozzák a megvásárolható rizs mennyiségét. A globális élelmiszerhiány elérte Európát. Olyan nagy áruházakban sem vehetnek a britek annyi rizst, amennyit akarnak, amelyeket mi magyarok is jól ismerünk – Lidl, Tesco. Néhány hónapon belül Magyarországra is begyűrűzhet a rizshiány. A korlátozás hivatalos oka, hogy a kereskedők ne vásárolják fel a rizskészleteket.

De miért nincs rizs?

Több elmélet is létezik, amelyeknek minden eleme elfogadható, hihető és jelen is van, tehát összességében is okolható azért, hogy nem veszünk annyi rizst, amennyit szeretnénk. Az egyik ok, hogy az utóbbi években rohamosan növekszik a biodízel üzemanyag előállítása, ami nemcsak hogy növeli az üvegházhatást, hanem élelmiszerválságot is okoz, hiszen az eddig élelmezésre használt termőföldek innentől kezdve az üzemanyag előállításának szolgálatába lettek állítva.

Persze az amerikaiak kitaláltak egy másik, számukra jóval szimpatikusabb érvet. Az elmélet – melyet többek között az amerikai elnök, George W Bush és külügyminisztere Condoleezza Rice is oszt – szerint az élelmiszerválságért, a rizshiányért a kínaiak és az indiaiak felelősek, mert egyre többen vannak köztük olyanok, akik megengedhetik maguknak, hogy sokat egyenek, mert sokkal jobban keresnek, mint korábban. Ehhez képest érdemes megnézni, hogy míg egy átlagos amerikai évente 1046 kg gabonát fogyaszt, addig egy indiai 178 kg-ot. A logikus okfejtés itt meg is dőlt. 

A harmadik ok, amit itthon még nem érzékelünk, bár észrevehető jelei vannak, az a globális felmelegedésből adódó klímaváltozás, óriási természeti katasztrófák, az időjárás olyan változása, ami ellehetetleníti a (gabona)termelést. Előrejelzések és az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az Alföld, a Duna–Tisza köze, valamint a Homokhátság fokozatosan elsivatagosodik, így ott is más terményeket, főként szárazságtűrő növényeket kell honosítani, mint például a gyapot, az almaültetvényeket pedig narancsföldekre cserélhetjük.

Lesz rizs vagy nem lesz rizs?

Lesz, persze. Mivel itt Európában nem fogyasztunk annyi rizst, mint mondjuk az afrikai vagy ázsiai országokban, ahol nincs is más, csak gabona elvétve, ezért ez nálunk nem lesz olyan központ kérdés, mintha például a búzával történne ugyanez. Ehhez képest már Angliában is vannak korlátozások, és Magyarország is behozatalra szorul rizsből, szakértők mégis nyugtatgatnak. Persze, reménykedjünk, ugye ilyen velünk nem történhet...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások