Mi ez?

Mi ez? Rizs

1354

A rizs szót a görögök “óryza”-nak hívják, mely latinul “oriza”-nak hangzik. Az olaszok“riso”-nak, a franciák “riz”-nek ejtik. Az arab világ “ar-ruzz”-nak hívja a spanyol és portugál “arroz” alapján. Ázsiában a rizs olyan fontos alapanyag, hogy a helyi nyelvben és gondolatvilágban is gyakran megjelenik. A kínaiaknál ugyanazt a szót használják a „rizs” és „mezőgazdaság” kifejezésére. Bizonyos helyi dialektusokban az „enni” szó „rizst ennit” jelent. A japánok még ma is „anyaként” említik a rizst, a rizstermelő gazdákat pedig a kultúra és vidék védelmezőiként tisztelik. Nem meglepő, hogy a Toyota szó jelentése gyönyörű rizs ültetvény, a Honda pedig a fő rizs mező.

Történet

A rizstermesztés párhuzamosan egyszerre több országban kezdődött, több mint 7000 évvel ezelőtt. A rizs két típusát termesztették: ázsiai rizs (Oryza sativa) és afrikai rizs (Oryza glaberrima). Az Oryza sativa volt az a fajta, amelyet Európában is meghonosítottak: Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban.

Fogyasztás

A világ leggyakrabban fogyasztott gabonafajtája – fő élelmiszer alapanyag a világ népességének több mint felénél, elsősorban Ázsiában és Afrikában. Energia, szénhidrát, fehérje, rost, nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag tartalma és antioxidáns tulajdonsága vitathatatlan. Az étkezésen túl szívószál, papír, bor, sütemények, sör, csomagolóanyag előállításához és a kozmetikában is használják.

Termelés

A rizs a világ harmadik legelterjedtebb gabonaféléje, a kukorica és búza mögött. A rizsmezők a teljes megművelhető földterület 10%-át foglalják el (több mint 500 millió hektár). A rizstermelés összesen 600 millió tonna volt 2003-ban, melynek 90%-át Ázsiában állították elő. A három legnagyobb termelő Kína, India és Indonézia. A rizs általában elárasztott területeken terem (az egyetlen gabonaféle, mely bírja az elárasztást) de néha száraz területeken is megtalálni. Egy kilogramm rizs előállításához 2000 liter vízre van szükség. Kutatással a termőképességet négyről több mint 10 tonna/hektár/aratásra növelték és felgyorsították a növekedési szakaszt (lehetővé téve az évenkénti kétszeri, akár háromszori betakarítást), az új fajta jobban ellenáll a kórokozók támadásainak (kevesebb rovarirtóra van szükség) és megemelkedett a mikro-tápanyagok szintje is. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jún
03
donci írta:
imàdom a rizst, minden variàcioban.
a termesztése viszont kemény munka,jo sokat hajolgatnak szegények mire elültetik,- ezért is meg kell becsülni!
11:49
2
jún
03
Lexike írta:
Imádom én is a rizst,a sajtos és zöldséges rizottókat,a sültrizst,a sáfrányosat,a kurkumásat....minden formában,a rizskochról már nem is beszélve!Azonkívül hogy finom,még egészséges is!
14:09
3
jún
03
Lexike válaszadonci írására:
Olaszo.-ban élek és itt is sok rizst termelnek az északi légiókban.Ki kell hogy ábrándítsalak,de mindent géppel csinálnak a termesztésnél és nem nagyon kell hajolgatniuk,szerintem ez a gépesített eljárás már mindenhol elterjedt.Ázsiában még lehet hogy vannak elszegényedett részek ahol kézzel művelik a rizsföldeket,de csak saját fogyasztásra és nem nagy területeket.
14:15
4
jún
03
zsofi válaszaLexike írására:
grande errore! saját szememmel néztem végig délkelet ázsiát, és ott biza hajolgatnak
14:40
5
jún
03
ismeretlen írta:
http://cotcot.hu/etelital/cikk/1360
15:40
6
jún
03
sziszuscicus írta:
Legjobb a rizi-bizi:)
16:19
7
jún
03
donci válaszaLexike írására:
igen,én àzsiàra gondoltam,mert ott van a legnagyobb rizstermesztés...
19:06
8
jún
03
Lexike válaszazsofi írására:
Nem azt írtam hogy nem művelik már kézzel a földeket Ázsiában,ha figyelmesen elolvasod .Nem értem hogy mire írtad azt hogy "nagy tévesztés"?
20:25
9
jún
03
szokecsavo írta:
rizset
20:39
10
jún
03
communicator írta:
O.K., de a mi ez cikkek nem így néznek ki. Mire jó és hol van egy jó kis rizses kaja?Nem akarok kötekedni, de a hondán meg a toyotán kívül megint nem tudtam meg senmit. Csak sejtem, hogy Lili biztos kap ingyenes, hétvégi toyota meg honda használatot:))) Mégis miért jó rizst enni? Mi van benne? És hány millió féle képpen lehet megcsinálni? Ha nem szeretem, hogy készítsem el, hogy megbarátkozzak vele? Egy csomó kérdésem van a rizsről...
22:09
11
jún
03
CyborgSophie írta:
Én eléggé elképzelhetetlennek tartom, hogy kihagyjam az étkezésemből a rizst... Sőt... abból többet eszem mint pl. a burgonyából. De ez szokás kérdése.
22:12
12
jún
03
CyborgSophie válaszacommunicator írására:
"Feloldja az energiablokádokat, az életerő könnyebben áramolhat a testben, és megkezdődnek a gyógyulási folyamatok. Hatása nem csak az egészséges súlycsökkenésben nyilvánul meg, életörömet és vitalitást is nyersz belőle. Néhány napon belül anélkül salaktalanodik a test, hogy éhséget éreznél, vagy bármilyen ételt kívánnál." Bár ez inkább diétás weblapról van...
22:15
Felhasználónév:
Jelszó: