Mi ez?

Mi ez? Rizs

1354

A rizs szót a görögök “óryza”-nak hívják, mely latinul “oriza”-nak hangzik. Az olaszok“riso”-nak, a franciák “riz”-nek ejtik. Az arab világ “ar-ruzz”-nak hívja a spanyol és portugál “arroz” alapján. Ázsiában a rizs olyan fontos alapanyag, hogy a helyi nyelvben és gondolatvilágban is gyakran megjelenik. A kínaiaknál ugyanazt a szót használják a „rizs” és „mezőgazdaság” kifejezésére. Bizonyos helyi dialektusokban az „enni” szó „rizst ennit” jelent. A japánok még ma is „anyaként” említik a rizst, a rizstermelő gazdákat pedig a kultúra és vidék védelmezőiként tisztelik. Nem meglepő, hogy a Toyota szó jelentése gyönyörű rizs ültetvény, a Honda pedig a fő rizs mező.

Történet

A rizstermesztés párhuzamosan egyszerre több országban kezdődött, több mint 7000 évvel ezelőtt. A rizs két típusát termesztették: ázsiai rizs (Oryza sativa) és afrikai rizs (Oryza glaberrima). Az Oryza sativa volt az a fajta, amelyet Európában is meghonosítottak: Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban.

Fogyasztás

A világ leggyakrabban fogyasztott gabonafajtája – fő élelmiszer alapanyag a világ népességének több mint felénél, elsősorban Ázsiában és Afrikában. Energia, szénhidrát, fehérje, rost, nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag tartalma és antioxidáns tulajdonsága vitathatatlan. Az étkezésen túl szívószál, papír, bor, sütemények, sör, csomagolóanyag előállításához és a kozmetikában is használják.

Termelés

A rizs a világ harmadik legelterjedtebb gabonaféléje, a kukorica és búza mögött. A rizsmezők a teljes megművelhető földterület 10%-át foglalják el (több mint 500 millió hektár). A rizstermelés összesen 600 millió tonna volt 2003-ban, melynek 90%-át Ázsiában állították elő. A három legnagyobb termelő Kína, India és Indonézia. A rizs általában elárasztott területeken terem (az egyetlen gabonaféle, mely bírja az elárasztást) de néha száraz területeken is megtalálni. Egy kilogramm rizs előállításához 2000 liter vízre van szükség. Kutatással a termőképességet négyről több mint 10 tonna/hektár/aratásra növelték és felgyorsították a növekedési szakaszt (lehetővé téve az évenkénti kétszeri, akár háromszori betakarítást), az új fajta jobban ellenáll a kórokozók támadásainak (kevesebb rovarirtóra van szükség) és megemelkedett a mikro-tápanyagok szintje is. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások