Test

Te mit nyalsz?

1305

Kisgombóc, nagygombóc, gépi fagyi, jégkrém annyi ízben tárulnak elénk, hogy gyerekkorunkban csak álmodoztunk erről. Akkoriban kettő forint ötven fillérért vettük a fagyit a paneltömb oldalában található Maci fagyizóból. Ez akkor volt, amikor életem első cigijét is vettem, mindössze tizennégy forintért. Apuék által szétszórt fillérekből raktuk össze a gombócra való pénzt, és rohantunk le a játszóra, hogy sutyiba megegyünk egy fagyit. Csoki, vanília, pisztácia, erdőmester, puncs, citrom és kész. Olyat, hogy light, vagy bounty nem is ismertünk. Az iskolában a nyár kezdetekor az egész évben összegyűjtött osztálypénzből mind elmentünk együtt fagyizni. Csoportos program volt, persze manapság elég a boltba leszaladni, a jégrémek minden fajtája közül választhatunk, a fagyizók és cukrászdák is egymást érik fantáziadús választékukkal. Azért vannak néha kivételek.

Ötezer éve van

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt kitalálták a fagyit, melyet akkor hóból, sóból és gyömülcsökből készítettek, így jutott el a perzsákig és az arabokig, akik a Fölközi-tengeren át eljuttatták hozzánk is. Hippokratész orvosságként alkalmazta, Nagy Sándor élénkítőnek osztogatta katonáinak, fahéjjal, mézzel, ibolyával, rózsavízzel és gyümölccsel keverve. A 16. századtól pontosan nyomonkövethető a fagyi térhódítása, Medici Katalin vitte magával Franciaországba olasz fagylaltkészítő mesterével, aki egy hónapon át ezt szolgálta fel az udvarban. Mikor távozni készült, irigy kollégái kicsikarták belőle a titkos receptet, és a franciák magukévá tették a fagyit. Ez idáig tej hozzáadása nélkül készültek az ínyencségek, majd az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvan féle fagyi és sorbet közül lehetett választaniuk a vendégeknek. Hazánkban a 18. században terjedt el a nyalánkság, akkoriban még inasok tekerték a fagylaltgépet, hiszen a technológia fejlődésével ez együttjárt. Amerikába száz évvel később került, először Thomas Jeffersonnak szolgáltak fel fagyit a Fehér Házban. Ma akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a fagyit, kézzel, géppel, de választhatjuk azt, hogy sétálgatunk egy tölcsér fagyival a kezünkben.

Sorbet vagy fagyi?

A sorbet szó a török sherbertből származik, sokkal hamarabb létezett mint a fagyi.  Az igazi sorbet kizárólag gyümölcspüréből, cukorból, esetleg alkoholból készül, minél több cukor van a sorbet-ban annál lágyabb lesz. Tulajdonképpen nincs benne tej, ennyi a titka. Ízesíthetjük ahogyan csak szeretnénk. Ne lepődjünk meg, ha sörbet és szorbet neveket látunk egy étlapon, ezek mint a sorbet-t takarják, helytelenül. Kész formában is kapható, a vizes alapú Carte D'Or sorbet-k zsírtartalma minimális, ami a diétázók számára hatalmas előny. Két gombóc citrom sorbet vagy málna sorbet körülbelül hetven kilókalórát tartalmaz, tehát nem nagy energiabomba. A Calippo nevű jégkrém is sorbet-nak minősül.

Milyet is?

Olyan, mint a hús és a köret. Vannak azok a fagyik, melyek alapfagyik, mint a csoki, vanília, kókusz, dió, melyekhez valamilyen gyümölcsös dukál, mint sárgadinnye, citrom, vagy éppen a puncs, vagy ezeknek joghurttal kevert változata. Két gombócot minimum elnyalunk, sőt, aki bevállalós, az bounty ízűt, hupikék törpikéket vagy épp energia fagyit, azaz red Bull fagyit is megkóstol. Az ízek gazdagságával és gyümölcsök sokféleségével a hagyományostól eltérő finomságot is ehetünk. Egy kollégám szerint a fogalom ízű fagyik is teret hódítanak, akár napfény ízben is lesz, hiszen már brokkolis, paradicsomos és egyéb zöldséges variációja is megjelent. Emellett a kalóriaszegényebb jégkrémek és fagylaltok is teret hódítanak. Azért a fagyi, legyen fagyi.

Egészségesen

Ha oda szeretnénk figyelni arra, mennyi kalóriát viszünk be a fagyival, érdemes olyan jégkrémeket megkósolni, melyek cukrot pótló édesítőket tartalmaznak, így akár cukorbetegeknek is ajánlják. Nem muszáj arra hagyatkoznunk, mi kapható, magunk is vehetjük a fáradságot és elkészíthetjük otthon. Az alapokat elsajátítva a fantáziára bízhatjuk, mi kerüljön a fagyiba vagy sorbet-ba. Azért ne felejtsük el, a fehér cukor cseppet sem egészséges, így igyekezzünk minél természetesebb módon édesíteni, ráadásul fogyókúrázóknak a tojás mennyiségére is oda kell figyelniük. Az interneten erről rengeteg receptet olvashatunk, hihetetlenül ínycsiklanozóak mind. Aki igazán édesszájú és fogyni szeretne, alkalmazhat fagyi diétát, melynek lényege, hogy egy teljes napon át csak fagyit szabad enni, öt alkalommal.

A testsúly-csökkenés a testünk mellett a lelkünket is megviseli, így a siker elengedhetetlen része a jutalom. A hideg nasik közül tehát nem kell kihagynunk a fagyit teljesen, pusztán olyat válasszunk, ami alkatunk megfelel, persze néha édes a bűnözés.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások