Étel+Ital

Mutáns növények

1293

Amerikában a kilencvenes évek közepe óta engedélyezik a génkezelt növények termesztését. Teljesen megszokott, hogy bármit lehet kapni bármikor, teljesen mindegy, hogy van-e épp eperszezon vagy nincs, eper mindig van. És van babszem nagyságú paradicsom is... Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon ez hasznos az emberiségre nézve vagy katasztrófát idézhet elő?

Sok-sok indok áll a génmanipulált növények termesztése mellett, olyan érvek hangzanak el, miszerint segítséget nyújt az éhezés megszüntetéséhez, képesek leszünk ellátni a föld egyre sokasodó népességét, tehát növeljük a biztonságot, és nem lesznek éhezések. És, hogy miért nem? Mert ezen biotechnológiával foglalkozó cégek célja - legalábbis nyilvánosságra hozott célja -, hogy a növény maga kitermel kártevők elleni toxint, ellenállóvá teszik őket a permetszerekkel szemben. Ezt azért emelik ki nagyon, mivel így elérhetik, hogy nyolcvan százalékkal növeljék a terméshozamot, ebből következően a hasznot is. Ráadásul elmondásuk szerint nem kell többé káros permetszereket használni. A biotechnikai cégek legfőbb propaganda pontja a "Világ éhezőinek megsegítése". Ez nemes cél, viszont érdekes, hogy ennek ellenére az afrikai országok tiltakoznak a génmanipulált növények terjesztése és termesztése ellen. És, hogy miért? 

Ellenérvek, dögivel... 

Nagyon keveset lehet tudni azonban arról, hogy a GM-nek milyen hatása van az emberi szervezetre, egészségre. Azt viszont már tudjuk az elmúlt tíz év tapasztalataiból, hogy nagyon sok ismeretlen betegség jelent meg, amik a génmanipulált terményekkel hozható összefüggésbe. Ilyen a toxicitás, a mérgező hatás. A génkombinációk, amelyek a táplálékainkban megtalálhatóak, bejutnak a szervezetünkbe, és ott olyan hatásokat válthatnak, ki, mint a mérgek termelése, az allergia, az ételre való érzékenység. Mivel olyan fehérjék vannak ezekben a növényekben, amelyek az emberi szervezet számára ismeretlenek, ezért érzékenyen reagálunk rájuk. Mivel sokféle antibiotikummal kezelt növény is van a GM piacon, ezért azokkal szemben is ellenállóbbak leszünk, tehát egy jó kis bakteriális fertőzés esetén, ha antibiotikumot ír fel a háziorvosunk, egyáltalán nem biztos, hogy reagálni is fog rá a szervezetünk, illetve a baktériumaink. 

Könnyen rájöhetünk, hogy miért titkolják a GM növények esetleges, emberi szervezetre káros hatásait, miért nem lehet hozzáférni a kutatásokhoz, valamint a biotechnológiával foglalkozó cégek miért nem nyújtanak semmilyen segítséget ezekhez a kutatásokhoz. Amerikában a hatóságok lényegében hasonlónak ítélték meg a GM termékeket a hagyományos fajtákhoz, ezért nem követeltek meg mélyreható vizsgálatokat. A nagy cégeknek pedig semmi szükségük nem volt kutatásokra, hiszen azok nem várt eredményei visszaesést okoztak volna pénzforgalmukban. Egy peres úton elnyert kutatási engedélyezés után kiderült egy kukoricafajtáról, hogy sok kockázati tényezőt rejt a géneken változtatott növény az emberi testre, bár ezt patkányokon kísérletezték ki. Immunrendszeri- és növekedési zavarokat állapítottak meg, belsőszervek károsodását és a zsír növekedését a testben. Ne tessék csodálkozni ezek után a zsíros amerikaiakon. 

Persze az a legdurvább, hogy milyen káros hatással lehetnek a testünkre a génkezelt cuccok, de azért az sem mindegy, hogy a környezetünkre, amelyből táplálkozunk, arra milyen hatással van. Hogy mire is gondolok pontosan? Tegyük fel, jön génkezelt, vetnivaló kukorica, ezt szépen el is vetik, akkor nem csak a növénytermesztés helyén, de annak a környezetében is komoly változások fognak bekövetkezni. Ez a genetikai szennyezés, ugyanis könnyű felismerni, hogy virágporral a magokon keresztül és a betakarítás utáni földeken óhatatlanul kiszabadulnak és terjeszkednek a génmanipulált részek, így elszaporodnak olyan helyeken is, ahol az nem éppen kívánatos. Tegyük fel, van egy olyan termőföld, ahol GM növényeket termesztenek, nem messze tőle pedig ott egy biogazdálkodás. A génmódosított növények fent említett utóhatásai "megfertőzik" a biogazdálkodást és sok év fáradságos munkája vész kárba, ráadásul a megvonják az ökogazdálkodási minősítést a termelőtől.

Európa, Magyarország

Szerencsére a génmanipulációban lemaradt a mi vidékünk, de azért így is leselkedik veszély ránk. Az EU-tagállamokban a génkezelt kaják csomagolásán fel kell tüntetni a GM eredetet, amennyiben a módosított összetevők aránya meghaladja a 0,9 %-ot. Ehhez képest 2006-ban a Green Peace aktivistái a magyarországi üzletekben olyan megkülönbözető jelzés nélküli csomagokat is találtak, amelyekben a génmódosításból származó összetevők a három százalékot is meghaladták! Egyszerű lenne a megelőzés, ha nem csapnának be minket, és nem Kiváló Magyar Áru lenne a csomagoláson, amikor nem az. Az Európai Bizottság 2007-től betiltotta az Európai Unió tagállamaiban a génmanipulált növények termesztését.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások