Divat

Kirakatban Párizs

1308

Többször jártam már Párizsban, de valahogy soha nem jutott időm arra, hogy úgy igazán elmerüljek a komolyabb divatházak kínálatában. Valahogy mindig elakadtam a Rue de Rivolin, ahol már 20 euróból vehettem egy lakk balerinát, vagy egy cuki kis tunikát. Na, ez egészen idáig volt így. Most ugyanis vettem a bátorságot, felcsaptam az útikönyvet (Útitárs - Párizs) a "Párizs legjava: üzletek és piacok" fejezetnél, és hosszas jegyzetelésbe kezdtem. 

Klikk a képekért

Haute Couture - a luxusdivat
Innen tudtam meg, hogy az haute couture ("magasfokú szabászat") valójában azokat a termékeket jelenti, amiket a Fédération Francaise de la Couture listáján szereplő divatházak egyike készít el. Az haute couture termékké nyilvánításnak nagyon szigorú szabályai vannak, amiknek igen nehéz megfelelniük még a legnagyobbaknak is. A 2008-as tavasz-nyári haute couture bemutatók alapján a jelenlegi tagok: Adeline André, Anne Valérie Hash, Chanel, Christian Dior, Christian Lacroix, Dominique Sirop, Emanuel Ungaro, Franck Sorbier, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Maurizio Galante. A divatszezont a januári és a júliusi bemutatók vezetik be, ahol a  legtöbb divatshow-t a Cour Carrée du Louvre-ban tartják. Mivel ez csak egy bő hónap múlva lesz aktuális, és az üzletek kirakatába lehetetlen bekukkantani, mert fekete fóliával fedik, a prét-á-porter ruhák maradnak a nyálcsorgatásra.

Prét-á-porter azaz ready-to-wear
Maradtak a "kész van: hordjad!" ruhák. Illetve azok üveg mögüli megtekintése. Window shopping, ahogy az angolok mondják. A metróban hegyekben állnak az ingyenes újságok, amiket tényleg érdemes felmarkolni. Az egyik ilyenben (Where Paris) találtam két térképet Luxury Shopping címmel. Ezeken a térképeken az üzletek vannak bejelölve, nem a múzeumok és egyéb turistalátványosságok... Ez alapján vettem célba a Madeleine metrómegállót, ami legközelebb esik az üzleteimhez. Ahogy felértem a Place de la Madeleine-re, a híres Fouchon élelmiszerüzlet cukrászda szekciójának kirakatába futottam bele. Egy kicsit csorgattam a nyálam a kirakat mögül, aztán úgy döntöttem, nem érdekel mennyibe kerül, eszem egy sütit. Az említett Rue de Rivoli-s cipőcske feléért hozzá is jutottam egy ici-pici csokiálomhoz, amiről az első falat után derült ki, bárrmennyit megért volna. A tányérnyi luxus elfogyasztása után máris bátrabban vágtam neki Párizs legjavának. Gondoltam akkor.

A Madeleine térről a Rue du Fabourg Saint-Honoré-ra kell fordulnom. Oké. Aztán mielőtt még fordulnál, rögtön a sarkon ott figyel Kenzo és Ralph Lauren, a másik oldalon pedig Cerruti és Dior. Nagylevegő, továbbhalad. Vagy mégsem... Az első sokk a Dior-t követő Chanel üzletnél ér, ahol végre olyan kiegészítőket látok a kirakatban, amiket simán hordanék. Na, persze, ha nem annyiba kerülne egy műanyag nyaklánc, mint amennyit ketten vittünk magunkkal egy hétre. Igazából egy kicsivel még többe is. Ezen persze nem akadok ki, ez ilyen műfaj, tudtam előre. És akkor követtem el a végzetes hibát: tényleg befordultam a Rue du Fabourg Saint-Honoré-ra. Bár soha ne tettem volna! Számomra sokkoló, hogy a legjobb divattervezők üzletei egymást érik egy utcában. Feldolgozhatatlan. 

Az utca jobb oldala, a Rue Royale felől:
Gucci, Pinko, Prada, Bottega Veneta, Lanvin, Hermés, Boucheron, Yves Saint Laurent, Jitrois, Salvatore Ferragamo, Hogan, Chloé, Montblanc, Pomellato, Etro, Leonard, Roberto Cavalli, Sonia Rykiel, Sotheby's, Féraud, Caron.

Az utca bal oldala, a Rue Royale felől:
A.Testoni, Paul Smith, Dolce&Gabbana, Faconnable, Lanvin, Cartier, Tod's, Chanel, Roger Vivier, Apostrophe, Frette, Pierre Cardin, Azzaro, Christian Lacroix

Ha csak tíz percet szán az ember egy kirakatra, akkor is szép túra, nem beszélve arról, ha huszonöt percre leragadsz egy Prada cipőnél. Vagy egy Cavalli táskánál. Vagy egy Cartier gyűrűnél. Édes kínzás ez, olyasmi, mint amikor gyerekként a szemünket eltakarva néztük a Derricket. Csak ehhez még fizikai fájdalom is társul. Még csak nem is azért, mert csak kívülről láthatod, amit belülről kellene, hanem azért, mert tudod, hogy másnap már nem jöhetsz el. Mert mész haza...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások