Közösség

Szex a városban

1274

Nem tagadom, rajongó vagyok. Sex and the City - a film tartalma miatt, a magyar fordítás Szex és New York - az egyetlen sorozat, amit nem hagynék ki, ha már nem lenne vége, jó négy éve. Jogos a kérdés, amit több ismerősöm is feltett, hogy mire ez a hiszti még mindig, négy év után a sorozat körül, és mégis mi ez, mert talán a mozifilmre befizetnének. Akkor lássuk.

Mi ez?

Persze, vannak olyan csajok, pasik, akiknek tényleg fogalmuk sincs, mi az a Szex és New York, legfeljebb annyi, hogy ez egy tévésorozat, de ennél azért sokkal több információt is lehet tudni. 1998-ban kezdődött a sikersztori, illetve jóval ezelőtt egy könyvvel, ami Candace Bushnell tollából folyt ki - pontosabban klaviatúrájából -, és ebben megszületett Carrie, az újságírónő - kit saját magáról mintázott meg az írónő -, ő az, aki minden héten beszámolt pasi ügyeiről a New Yorkerben. Ezekből a sztorikból gyűlt össze a könyvre való. Darren Star, az amerikai televíziózás legnagyobb cápája - nevét ismerheted a Melrose Placeből és a Beverly hills 90210-ből - felfigyelt a könyvre, és persze komoly fantáziát látott benne, így Candace Bushnell megírta a forgatókönyvet, Darren pedig leszerződtette a színészeket, legelőször Sarah Jessica Parkert, aki Carrie-t személyesítette meg a sorozatban.

A cél a következő volt: nagyvárosi csajok szabad szájúan beszélnek a szexről és a nagy őt - igen, Mr Big-et - keresve simán menjenek bele futó kapcsolatokba, esélyt adva a szerelem betoppanásának és a nézők közben kacagjanak és okuljanak, meg persze ámuljanak. Sikerült? Nos, szerintem igen! Nem vagyok egy sorozatfüggő, de amikor rábukkantam erre a könyvre és utána a sorozatra, egy részt sem hagytam volna ki. Aztán beszereztem minden évadot videokazettán, majd DVD-n, és már vagy ötször végignéztem mind. Tudom Carrie melyik utcában lakik, tudom hol vannak a kedvenc helyei New Yorkban, de nem azért mert fanatikus lettem, hanem mert annyira valószerűnek tűnik az egész, innen Magyarországról, a messzi NY-ban történő események. Tavaly télen, néhány hétig fekvőbeteg voltam, az összes évadot végignéztem sokadszor és mondhatom, gyógyított a sok nevetés.

Évadok története

Nagyon egyszerűen el lehet mesélni, hogy mi a sztori. Van négy csaj, harmincas éveikben, aztán majd át is lépik ezt a kort. A főhősünk Carrie - Sarah Jessica Parker -, mint említettem szabadúszó újságíró. "Carrie Bradshaw tudja milyen a jó szex, vagy nem fél megkérdezni." Még a sorozat elején beleesik Mr. Big-be, aztán szakítanak, majd megint összejönnek, aztán megint szakítanak, és így tovább. közben Carrie bepasizik, majd szakít, és újra és ismétlődik. Figyelemre méltó önkritikája: " A síromon ez áll majd: Itt nyugszik Carrie - volt két nagy szerelme és ezer cipője." Három barátnőjével napról napra kivesézik a velük történteket, amik leginkább a pasikhoz kapcsolódó események. Romantikus és naív barátnője Charlotte - Kristine Davis - áhítattal várja, hogy valaki megkérje a kezét. Egy alkalommal ezt találta mondani: "Engedjétek meg, hogy a lényegre térjek, fiúk. Mindent óvatosan megfontolva arra jutottam, hogy még ebben az évben férjhez megyek." Ez meg is történik, férjhez megy, majd elválik, aztán a válóperes ügyvéddel házasodik, nem képes gyereket szülni, így örökbe fogadnak. Habos-babos romantika.

Miranda - a jogász barátnő, Cynthia Nixon alakításában - egyenes, nyílt, ha teszik neki egy pasi odaáll, és megmondja, szarkasztikus humora, hiperrealizmusa vicces eseményekbe sodorja, de végül szerelembe esik, majd szakít, aztán egy kósza szex az exszel, és teherbe esik, kisfiú születik és újra együtt az exszel, majd házasságot kötnek. Szép sztori, igaz? Legemlékezetesebb szarkasztikus mondata: "Hé, van valakinek egy tökéletesen jelentéktelen barátja, vagy netán egy szobanövénye, akivel szombat este elmehetnék vacsorázni?". Aztán ott van Samantha -Kim Cattrall, szakértőként tündököl, jó kis kapcsolatokkal. A minden részben más pasival, illetve csajjal hancúrozó, diszfunkcionális, libidó hajhász kapcsolatokkal fűszerezett életű, fehérmájú negyvenes nő, csak megtalálja azt, aki megdobogtatja a szívét. Ha megkérdezed Samanthától, hogy mi a helyzet mostanában, akkor a válasz: "Tegnap este majdnem beszakadt az ágy, hatszor élveztem el, én beérem ennyivel." Szóval, mindenki szerelmes és van valahogy. Most jön a film. Igen! A mozifilm.

Divat

A pasikeresés, az élethelyzetek kivesézése mellett a másik legfontosabb momentum a mindent átható divat. Carrie cipőbolond, Samantha márkafüggő, Miranda úgy tűnik, hogy tesz a trendre, de azért ő sem a piacon vásárol, Charlotte pedig felső kategóriás ruhatárral rendelkezik. Annyira emblematikus része a divat a filmnek, hogy azt találták ki a készítők, hogy ezek a holmik megvásárolhatóak legyenek, persze nem azok, amiket a színészek hordtak, hanem ugyanolyanok. Az interneten tehát elérhető az összes, ruha, kiegészítő és ékszer. A lakások, amelyekben a szereplők élnek valójában design centerek, tehát az egész sorozat egy nagy katalógus. Mivel Sarah Jessica Parker szerződésében benne van, hogy azok a ruhák, kiegészítők, amelyek a filmben, a sorozatban a testén voltak, azok az övéi maradnak. Nagy biznisz.

Szinglik

Bridget Jones nevét mindenki ismeri, tudjuk, hogy szingli. De az igazi nagy szingli trendet, minden kétséget kizárólag a négy NY-i csaj, Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda generálta és szerettette meg velünk. Az emancipált nőket mutatja be, realisztikus karakterekkel és nem általában az amerikai nőket, hanem olyan nőket, akik az egész világon megtalálhatóak. Ezek a csajok egyre később mennek férjhez, ha ugyan férjhez mennek, de nem hátrálnak meg a pasiktól, sokan kritikusan szemlélik őket. Arra a társadalmi változásra, ami néhány éve bekövetkezett, miszerint a nők már nem feltétlenül háztartási robotok, elég gyorsan reflektált a sorozat, így lehet az, hogy sokan érdekesnek és szerethetőnek, sőt magukénak érezték a szituációkat, a személyeket, az eseményeket és magát a történetet. Hiszen mindenki tudja, hogy harmincon túl is lehet egy nő egyedülálló, sőt még boldog is, persze néhány szomorú pillanattal.

Mi a titok?

Van, akit New York vonz, és van, akit a divat, persze mindenkinek vannak kedvenc karakterei is, és a stílus is imádható, ahogy kommunikálnak a filmben. Minden szép és csillog, de persze az élet nem habos oldalába is belekóstolhatunk. Álmaink New Yorkjában, minden romantikus, titokzatos és izgalmas. Nincsenek égő olajoshordók, hajléktalanok és lövöldözések. Ráadásul Pat Fields stylist rengeteget adott a filmhez, a látványhoz, nem kellett folyamatos napsütés New York utcáin, hogy vidámak legyünk, néha elég volt egy-egy kombó, amit összeállított a csajoknak.

Ha eddig nem volt érdekes...

... akkor jöjjön néhány valószínűtlenül valóságos tény, a színészekről: Sarah Jessica Parker nem forgat meztelenül, így ha szexre kerül a sor Carrienél, rajta mindig van valami, ami eltakarja. A könyvben Charlottnak - Kristin Davis - nem York volt a neve, hanem Ross, de film kedvéért megváltoztatták. Samantha a pasivadász alakítója, Kim Cattrall háromszor volt férjnél, de idén januárban újra elvált és most az európai pasikat űzi. Carrie szerepéhez, epizódonként megközelítőleg, harmincezer dollárnyi ruhára van szükség, ez a teljes sorozatra vetítve kettőmillió-hétszázezer dollár és ez mind Sarah Jessica Parkeré lett. Carrie nagy szerelme csak Mr Big volt, se keresztnév, se semmi, csak Big. Aztán a sorozat legutolsó részében kiderült, hogy John, de azt előtte találták ki.

Vászonra lányok!

Nos, ez nem volt ilyen egyszerű. Történt ugyanis, hogy 2004-ben, amikor befejeződött a sorozat - Carrie miatt, aki anyai teendőkre hivatkozva félretette a karrierjét -, hogy pletykálni kezdtek egy esetleges moziverzióról. Persze ezt eleinte tagadták a készítők, hiszen már mindent elmondtak, minden csúcsszuper volt, ezt nem lehet űberelni. Aztán valahogy mégis csak kialakult a vágy, hogy vászonra vigyék a csajokat. Viszont Kim Cattrall, Samantha-t alakító szexmániás csak akkor akart belemenni a forgatásba, ha ugyanannyi pénz üti a markát, mint Sarah Jessica Parkernek. No, de ez elképzelhetetlen volt, mégis csak SJP miatt megyünk be a moziba. Az HBO el is vetette a mozi ötletét, nem is kerestek Samantha helyére senkit. Aztán 2006-ra Samantha is belátta, hogy a kevesebb több, és rá is bízták azt a nemes feladatot, hogy jelentse be a játékfilm el fog készülni, mindenki boldogságára. Aztán teltek-múltak az évek, helyzetek változtak, cégek átalakultak, a forgatókönyvírók sztrájkoltak és igen sokat csúszott a film. És, hogy mit tudnak még kihozni a filmből? Nos, maradt még néhány kérdés, amire nem kaptunk választ! Vajon Carrie és Big kimondja végre az igent? Samantha boldog tud lenni egyetlen férfival? Teherbe tud esni Charlotte? Lehet, hogy Miranda és Steve boldogan élnek, míg meg nem halnak? A sztori a jelenben indul, vagyis négy évvel azután, hogy utoljára láttuk Carrie-t és barátnőit. És, ahogy az lenni szokott, azóta mindannyiuk élete megváltozott... És, hogy mi lesz a négy történet vége? Nos, június 5-ig kell már csak várnunk és megnézhetjük a hazai mozikban is. Jó kérdés, hogy aki nem ismeri a sorozatot vajon ért-e bármit is a nagyjáték-filmből. Erre most nem tudok válaszolni, hiszen még nem láttam a filmet, viszont bízom benne, hiszen, ha nem így lenne, akkor nem készült volna belőle egy másfél órás produktum.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások