Divat

Ugorj a bikinibe!

1259

Kis történelem

Már az ókorban is fürödtek az emberek, és nem fürdőszobában, így azóta használunk fürdésre alkalmas ruhát, ami eltakarja testünket, mert szemérmesek vagyunk. A fürdőruha viseletünk folyamatosan változott, mígnem odáig formálódott, ahol ma tartunk. Az ókori képeken már kétrészes bikini-szerűségben fürdőznek nők, ám a történelem folyamán a prűdebb korszakokban fürdőinget és fürdőbugyit viseltek, fürdőharisnyával. Divatja nemigen volt a fürdőruhának, a férifak például keresztcsíkos pamutdresszt hordtak, piros-, fekete-fehér színben. A női fürdőruha sokat változott az évek során, anyagát tekintve a pamutot a műszál váltotta, mert vékony és gyorsan szárad, ezt követte a lycra, amiből ma számos fürdőruha készül. A fazont vizsgálva egyértelmű, hogy lecsupaszodtunk az idő haladtával, nyolcvanas évek mellközépig felhúzott tornadressz divatja nemcsak a szőrtelenítést hozta meg, ma már a testünket alig fedi a fürdőruha, pusztán a Vénusz-dombunk és az emlőnk kap takarást. A huszadik századtól kezdve a fürdőruha divatja gyakorlatilag az aktuális fehérnemű divatot követi.

Vásárlás

Azt már felesleges mondani, hogy itt az alkalom, hogy fürdőruhát vegyünk, a kérdés az, milyet, hol, mennyiért tudunk beszerezni? A fürdőruci vásárlás kellemetlen és nyomasztó dolog, legalábbis nekem, mert már előre félek, vajon mennyit kel ahhoz felpróbálnom, hogy eldöntsem, melyiket szeretném persze anélkül, hogy kiakadnék? Ha elindulunk egy fürdőruha vásárló körútra, akkor az első amit megnézünk, hogy hol lehet ilyesmit vásárolni. Általában a butikokban, főleg fehérnemű boltokban, plázákban szép számban vannak, ám a piacokat, strandokat se hagyjuk ki a vizslatásból. Van olyan kollégánk, aki élete legjobb fürdőruháját Bulgáriában vette egy piacon, van olyan, aki strandon vett egy számára megfelelőt.

Alsó vagy felső?

A legjobb kínálat a fehérnemű boltokban van, vagyis a legváltozatosabb, mind fazont, mind a stílust nézve. Sajnos ettől még felpróbálva látszik, hogy ha jó a bugyi része, akkor a melltartó béna vagy egészen más méret, mint ami kéne. Tehát a kínálattal valami nincs rendben még ezekben az üzletekben sem. Kérhetünk eggyel nagyobbat, vagy kisebbet, esetleg másik fazonból valót, de vannak olyan üzletek, nem is kevés, ahol sajnos összetartozik az alsó és felső, adott méretben és fazonban. 

Azt különösen nem értem, miért raknak egyes darabokba fém karikát vagy fém kis izét, ami a mellek közt lelóg, hiszen ez az, ami a napon úgy égeti a bőrt, hogy öröm lesz nézni. A fazon az, ami biztos, hogy a tükörben nézve problémás lesz: ha a melle részénél jó, akkor az alsórész fazonja lesz nagymamis vagy éppen túl ribancos. A szivacsos felsőt pedig úgy kell a vízből kimászva kicsavarni, a mellünkkel együtt, úgyhogy ez inkább csak a látvány miatt jöhet szóba, bár a csavargatós művelet látványnak is ronda.

Az egyberészes fürdőruhák valóban csak Paris Hiltonon állnak jól egy magazinban, hiszen ezek semmilyen formában nem praktikusak, leszámítva az úszóedzést, pláne, hogy ami most divat, a trikini, azt sokszor nem is értjük, hogyan kell felvenni, annyira fura. A barnulás pedig felettébb vicces egy olyan egyberészes fürdőruhában, melynél a derék részt kivágták vagy mindenféle pántok vannak rajta. A lángosonál állva az előttünk levő lebarnult, tükörtojás alakú nyílását vizsgálva gondolkozunk el azon, hogy éljen a naturizmus. 

Ha véletlenül megtaláljuk azt a darabot, amit valóban el tudnánk viselni magunkon - kisebb kompromisszumokat kötve -, gondolkozhatunk a következőn, hiszen nem árt ha legalább két fürdőruhával rendelkezünk, gondoljunk csak arra, hogy tengerparton a sós víz amúgyis hajlamos kinyújtani az alsórészt, meg hát egészségügyileg sem tanácsos a vizes cuccban üldögélni ugye. Érdemes egy dögös-elegánsat és egy játszósat vennünk, és gondoljunk arra is, megy-e a strandpapucshoz. Érdemes beszerezni egy strandruhát is, ma már jókat lehet kapni, akár utcán is simán hordható, de hekkezéshez is fölvehetnénk, nem mindenkinek vonzó a táplálkozó csupasz testek látványa.

A higiéniának megfelelően az lenne a legjobb, ha a fehérneműre, azaz a bugyira és a melltartóra vennénk rá a próbálandó fürdőruhát. Ám ekkor nem látjuk, hogyan áll valójában, így ez a legkényelmetlenebb, mert azért a genitáliánk maradványait mégse kellene mindenfelpróbált fürdőruhán otthagynunk. Mindenesetre ha már rajtunk van, nézzük meg hogyan áll a popsin és a cicin, mérlegeljük, hogy kényelmes-e, és érdemes végiggondolni, hogy a tűző napon milyen mintát hagy majd a testünkön. A tanga annyira nem higiénikus és nem is néz ki jól, amikor a tengerből kifelé próbálunk megszabadulni a homoktól, ám erre a konzervatív hátsós alsó sem a legjobb, mer abba még a víz is beleszorul a homokkal együtt és irtó kínos pillanatokat tud okozni. 

Ár

Nem lehet tízezer forint alatt fürdőruhát vásárolni, ami rablás, pláne, ha belegondolunk, mekkora falat anyagról van szó, ám ugyanez a helyzet a fehérneművel. Persze azt gyakrabban hordjuk, így meg kell barátkoznunk azzal, hogy drágák a fürdőruhák vagy irány a turi, akinek van rá gusztusa...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások