Divat

Nem értem a divatot

1223

"Nem a kiemelkedő intelligencia, nem a képzelőerő, és nem is ez a kettő együtt a zseni titka. Szeretet, szeretet, szeretet, ez a zseni lelke." /Wolfgang Amadeus Mozart/ Ez jutott eszembe, mikor Tamara Barnoff művésznővel elkészítettük az interjút. Ő cipő és ruhakészítő mester itt, Budapesten, mellesleg festő is, szóval a művész titulus mindenképpen kijár neki, és nem csak a szakmái miatt. Az interjú után egy vágyunk volt csak: „Tamara, legyél a barátnőnk!".

Hogy kerültél Magyarországra?
Az élet ide hozott, négy éve Grúziából.

Otthon is cipőkkel foglalkoztál?
Festő vagyok, már otthon is terveztem, s tizenhárom-tizenöt éve csinálok cipőket, és ruhákat. Mostanában kevesebbet festek, mert nincs időm, de egy-két szkeccset azért papírra vetek.  

Sok munkád van?
Igen, ezek a dolgok nem hamar mennek Egy cipőnek minimum egy hónap kell, hogy elkészüljön, hisz nagyon sok kézi munka van benne: kaptafá, a felsőrész, hosszú folyamat.  Sok szeretet szükségeltetik egy cipő megalkotásához.

Egyedül dolgozol?
Igen, egyedül .Ehhez nagy tudás kell, és azok a mesteremberek, akik birtokában voltak ennek, már kihaltak. A ruha mas.  Cipőt nem lehet kijavítani ,egy bizonyos lábra készül. 

A munka feltölt?
Igen, az ha akinek készül boldog. 

Honnan tudják az emberek, hogy te egyáltalán vagy?
Nem régen vagyok az interneten. Hirem lábról lábra terjed.

A megrendelővel együtt találjátok ki, hogy milyen legyen a cipő?
Igen. Van kollekció, lehet választani, vagy elmondja az igényeit. Amikor találkozunk, tudom, hogy neki mi a jó. Ahogy öltözködik,  beszél,  mozog.   Készítek nyolc-tíz rajzot, ezekből választ, utána bőrt válogatunk hozzá. Kialakul egy személyes kapcsolat. Amikor elkészül egy cipő, abban benne van a szeretetem. Amibe szeretetet teszel, az utána magától létezik. Mindegy hogy mi az, festmény, cipő, vagy ruha, szobor vagy épület.. 

Nyitnál üzletet?
Nyitnék... majd. Nem nagyot, csak egy picit. Kézi holmikkal, átgondoltan. 

A ruhákat ugyanennyire szereted?
Nekem a ruhák mást jelentenek,  nem értem, hogy mi az a divat! Persze tanultam divattervezést, de magát a szót nem értem. Jo ha kívül is az látszik, ami belül van. Nekem erről szól az öltözködés.

De akkor csak úgy tudsz "őszinte" ruhát tervezni, hogy idejön hozzád valaki, és vele nagyon együtt kell lenned, bele kell mélyülnöd a személyiségébe, a hangulataiba, nem?
Figyelek.  

Hogy tudod terjeszteni azt, hogy másként tekintsenek az emberek a ruháikra?
Szeretettel. Ez visz tovább mindent. Jön valaki, csinálok neki valamit, elviszi, és boldog.

Anyagokat találsz itthon?
Igen vannak nagyon szép anyagok, bőrök. Csak természetes anyagokat használok,  amiben jó lenni.

Ha most eljön hozzád valaki, hogy csinálj neki egy cipőt vagy ruhát, mennyit kell várnia?
Attól függ, hogy mit szeretne. A cipőnél minimum egy hónapot, ha minden jól megy. A ruhánál attól függ, hogy mi az. Ha nehezebb, akkor egy hónap, ha még nehezebb, akkor három hónap.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások