Divat

Mi van rajtad, ha futsz?

1211

Végre megszületett az elhatározás, és eldöntötted, márpedig te most futásnak eredsz? Van is egy régi tornacsukád a szekrényben, az épp megfelel a célnak? Hát nagyon tévedsz! Senkinek nincs akkora szüksége egy jó futócipőre, mint a kezdő futónak! Sem a mozgásod, sem az izomzatod nem alkalmazkodott még a futáshoz, ha kezdő vagy, így sokkal nagyobb feladat hárul a cipőre a lábad védelmében. Ja, hogy tizenezerért vetted, márkás és sportoláshoz van, csak épp teniszhez vagy kosárlabdáshoz? Akkor sem jó! Futócipő kell! Hogy miért nem jó a kosaras cipőd?  Mivel nem fogsz gyors sprinteket futni, és hirtelen fékezni, sem magasakat ugrani, ezért semmi értelme ennek a típusnak az utakon. Nagy gonddal, odafigyeléssel, hosszú tervezéssel gyártották meg azt a cipőt, de neked most tényleg futócipő kell, mivel a lábad meg kell védeni a futásnál fellépő erőhatásokkal szemben. Az amatőröknek készülnek olyan cipők, amik segítenek neked abban, hogy helyesen tartsd a lábad, vagy épp megóvnak a túlzott megterheléstől. Hidd el, teljesen mindegy, hogy a színe passzol-e a macinacidhoz, a lényeg, hogy szolgáljon futás közben.

Terepre!

Betonon ne fuss, de ha mégis, akkor speciálisan erre a terepre kialakított cipőt válassz! A profik tudják, hogy miként védjék az ízületeiket izommunkával, de ha még most kocogsz először, akkor te tuti leterheled az ízületeidet, ez pedig károsodáshoz vezethet. A neked való cipő talpát és a talpbetétjét úgy alakították ki, hogy ezeket az erőket tompítsa. A jó futócipőnek rugalmas a talpa, jól tartja a bokát és légáteresztő, szakboltban vedd meg, ne a Józsin! Egyébként se fuss a betonon, főleg ne a belvárosban, nem is értjük azokat, akik a Nagykörúton edzenek, ezzel többet ártanak, mint használnak. De komolyan.

Ruciban

Legyen légáteresztő, tehát pamut, és lehetőleg feszüljön a testeden, a légellenállás csökkentése - jó nem -, de legalábbis a kényelem miatt. Ha szenvedéllyé fajul a futás, akkor bizony, ha esik, ha fúj te kocogni fogsz, így vízálló esőszettet is jó lenne beszerezni. És, ami nagyon fontos nálunk csajoknál, az a sportmelltartó. A sportoló nőknek speciális anyagból, különleges szabású melltartót fejlesztettek ki, amelyek anyaga speciális: elősegíti, hogy a felvett izzadtság elpárologjon a bőrről. Alápárnázott, a háton keresztbe vagy párhuzamosan futó pántok segítik a biztos tartást. Ne feledd: ha melltartó nélkül futsz, a melled átlagosan nyolc centimétereket mozog, és nyolcas hurkot ír le. Nem csak a cicizokni a fontos, hanem a lábadra való is. Az oké, hogy pamut, de a legjobb, ha varrás nélküli, így elkerülheted a vízhólyagokat. Ha így is keletkezik hólyagod, akkor próbáld meg a talpad krémezésével elkerülni ezt.

Télen-nyáron

Nem meglepő gondolom, hogy télen jobban fel kell öltözni. Lehet, hogy nem fogsz fázni, hiszen futás közben megemelkedik a testhőmérsékleted, de az ízületeink nagyon érzékenyek a hidegre, így azokat feltétlenül védeni kell. Réteges, pamut alapú öltözékre van szükséged, de a legjobbak a Dupont anyagú futóruhák. Ezek a ruhák ráadásul nyáron is nagyszerűek, mert gyorsan felszívják az izzadtságot és megfelelnek a célnak, ami jelen esetben az, hogy eltakard a tested. Praktikus, ha a legfelső ruházatod cipzáras, mert így könnyedén tudsz alkalmazkodni az időjárás-, illetve a hőérzeted változásaidhoz.

Tartozékok

Egészítsd ki a szetted övtáskával, a mindenféle kötelezően nálad lévő holmiknak, egy palacktartó övvel, ami a létfontosságú víznek kell, egy zenesugárzó kütyüvel, hogy ne und el a futást, esetleg egy frankó lépésszámlálóval. A futás ezernyi kütyüje beszerezhető már.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások