Test

Mi ez? Pünkösd

1198

A héten pünkösd volt. Tegnap egy cikkünkkel kapcsolatban kommentezőink vitába keveredtek. Hát gondoltunk egy merészet, hogy utólag tisztázzuk, mi is ez a keresztény ünnep. Egyébként is akkor írunk az ünnepekről, amikor csak akarunk és nem épp akkor, amikor vannak. Lehet, hogy holnap a karácsonyról fogunk cikkezni.

Manapság a kereszténység és vallásosság nem úgy él a köztudatban mint sok évvel ezelőtt. Amikor egy beszélgetésben megkérdeztem, hogy tudja-e valaki mit ünneplünk ilyenkor, gyakorlatilag senki nem tudta pontosan, csak tippelések hangoztak el. Köze van a húsvéthoz, ráadásul hasonló is hozzá, ekkor szállt le a Szentlélek a Földre, ilyesmiket mondtak. Majd vitázni kezdtünk arról, hogy egy keresztény valláshoz kapcsolódó ünnep miért állami ünnep valójában? Egyikünk szerint a magyarok alapvetően keresztények, Szent István így alapította meg az országunkat, így jogos, hogy vallási ünnepet tartunk. Mára ez megkopott, sokféle vallás lepte el hazánkat, így jogos lehet a kérdés is, miért kell ezt mindenkinek ünnepelni. Nyilván, aki nem keresztény, örül annak, hogy van egy nap, amikor nem kell dolgozni.

De hogy mi is a pünkösd? Az egykori zsidó ünnepet a húsvét utáni ötvenedik napon tartják, hasonlóan a húsvéthoz, valójában egy hetes, ám csak két napot ünneplünk ebből nyilvánosan. Emiatt az ünnep miatt május a pünkösd hava. Az elnevezés a görög (πεντηκοστή) pentékoszté szóból ered, mely ötvenediket jelent. Azt nem tudom, ebből hogy generálta a magyar a pünkösd szót, de ez lett. Ezen a napon Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását ünnepeljük, valójában a keresztény egyház születésnapja. A Szentlélek lángnyelvek formájában érkezett ezen a napon az apostolok közé, és ezzel a keresztény vallás útjára indult a világban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások