Divat

Divatos Műcsarnok

1184

Újra divattal telik meg Budapest. A Fashion Trend után, a Műcsarnok falai között lesznek trendbemutatók, nem kisebb tervezők neveivel, mint Cavalli. 

Ültetek már a Hősök terén csak úgy. Minden cél nélkül? Nézegettétek már a turisták arcait? Azokat a ámuló arcokat? Ilyen alkalmakkor tudatosul az emberben, hogy milyen csoda van körülöttünk. A Szajna-part és a London Eye is biztos ilyen hatást vált ki az emberekből, csak ez elérhetőbb. Mindennapjaink része. Kicsit korán érkeztem a Nation & Fashion rendezvény sajtótájékoztatójára, a Műcsarnokhoz, így leültem a lépcsőre és volt időm szemlélődni. Gyönyörű. De hadd térjek a lényegre, az ámulatok után.

Az, hogy Budapest milyen szerepet töltött be a divat épülésébe, nem tudjuk, hiszen már nem tapasztalhattuk meg azokat az időket, amikor szabadon szárnyalhattunk, tájékozódhattunk a különböző nemzetek kultúrái között, kevés hatás ért minket. Húsz éve újra a szabad az út. Nehezen mozdulunk még mindig, nincs nyitva szemünk kellő képen, nehezen fogadjuk el a másságot, emellett sokan azt hisszük, hogy értjük a divatot, pedig a divat érthetetlen. Hogyan is érthetnénk meg, hogy egy-egy tervező kollekciójának megszületésekor az alkotó épp milyen hangulatban volt, mi zajlott le a fejébe? És miért gondoljuk azt, hogy ahhoz az érzésekhez kell igazodnia a tavaszi, nyári, őszi trendnek. Egy pillanat hatással van egy teljes évszakra, évre, sőt van, hogy évtizedekre, ha ezt az óriási és nagyon régóta tartó retróhullámot nézzük. De ez van, ezért jó, minél több tervező munkáját megismerni. 

Erre adnak most lehetőséget a műcsarnokosok, akik a Reneszánsz Év rendezvényeinek keretein belül, megrendezik a Nation & Fashion-t, május 24-25-én. Hogy mire számítsatok? A legnagyobbakra: Patrízia Pepe, Moschino, M Missioni, Just Cavalli, Guess by Marciano, John Richmond, Dsquared, Ferré ruhakölteményei és bízunk benne, hogy az ő modelljei vonalnak majd a kifutókon. Ezek voltak a hívószavak, most nézzük, mi lesz!

Hogyan, Cavalli Magyarországon? 

Igen! Ha reneszánsz, akkor Olaszország. Az idén először megrendezésre kerülő Nation & Fashion tervezői ebből az országból érkeznek. A világ legnagyobb divat-nagyhatalmáról van szó. Párizs, London mellett szinte biztosan Milánó jut eszünkba, ha logikailag folytatni kell a sort. Május 24-25-én a divathétvégén nyolc kiemelkedő tervezői kollekcióval ismerkedhet meg, nem csak, akik a divatra, aktuális trendekre fogékonyak, hanem a „fashion” iránt érdeklődő nagyközönség is. A Műcsarnok és a Sonja Produkciós iroda azt tervezi, hogy ezentúl évente rendez egy ilyen nagyszabású hétvégi divatfesztivált. Jövőre Párizs lesz, az a város, amelynek a tervezőit bemutatják, majd London, Japán és szépen megismerünk mindenkit, aki számít. Azért különösen érdemes figyelni ezekre a programokra, mert ezek a kollekciók, ezek a ruhaköltemények eddig csak különlege, VIP bemutatókon voltak láthatóak. Most mindenki megveheti a belépőt, aki egy kicsit szeretne gyönyörködni és élvezheti a bemutatókat, ami biztosan frenetikus élmény lesz.

Miért a Műcsarnokban? 

Biztos észrevettétek, hogy a Műcsarnok hosszú ideje a kortárs művészet mellett tette le a voksát. Fesztiválokat szervez, különleges, modern kiállításokat, mint a Budapest Art Fair vagy a Lakástrend, hiányzott már egy igazán kortárs dolog, ami a mindennapjaink része és ez a divat. A Nation & Fashion a Műcsarnokban épp ezért nagyon beleillik az épületbe. 

Technika?

Sajnos ahhoz vagyunk szokva, hogy közel sem professzionális az, amit divatbemutatók címén szoktunk kapni. Nos, erről most szó sincs. A Műcsarnok középső három termén, egy harmincöt méteres, hófehér kifutó fog helyet foglalni, minimalista dizájnnal, hogy egy pillanatig se vonja ela figyelmünket a ruhákról, modellekről, sminkekről, frizkókról. Hatalmas stáb készül a bemutatóra, tizenöt fodrász, öt sminkes és rengeteg háttérmunkás. Szombaton és vasárnap is délután négytől, óránként lesznek a bemutatók, este kilencig. Mindkét nap nyolc-nyolc tervező ruháit nézhetjük meg, a szünetekben pedig verk- is imidzsfilmeket nézhetünk meg, illetve néhány tervező őszi/téli kollekciójába is bepillantást kapunk.

Mennyi? 

Nyilván mindenkit az érdekel, hogy milyen mélyen kel a zsebbe nyúlni, hogy megnézhesse a Dsquared márka kanadai ikrek alkotóinak a munkáját, akik Olaszországban székelnek, vagy ámulhasson Roberto Cavalli tervein? Nos egy napra a belép kettőezer-ötszáz forint, ha két napra veszel jegyet, akkor minden csak négyezerbe kerül. Igen, azt gondolom, hogy az ilyen nehezen hozzáférhető márkák megbámulásáért, a programért ez az összeg nem megfizethetetlen. Mi ott leszünk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások