Test

Spórolj bármire

1200

Nem vagyunk tele pénzzel. Épp, hogy kifizetjük a rezsit, fenntartjuk magunkat, a lakásunkat, ruházkodunk, eszünk, picit szórakozunk. Egy nyaralásra már a havi fixből nem futja, így előre gondolkodunk és spórolunk. De hogyan is csinálhatjuk ezt?

Ami a leginkább bevált, az a malacpersely. Ez nem vicc. Még kislány voltam, amikor a keresztapám úgy gyűjtött össze egy külföldi nyaralásra pénzt, hogy minden nagyobb aprópénzt, amit visszakapott - tehát tíz és húszforintosokat - betett egy nagy és kinyithatatlan perselybe. Fontos, hogy a malac alján ne legyen kipattintható nyílás, ahol kirázhatod a pénzt, mert akkor ki is fogod rázni, összetörni, meg úgysincs szíved, főleg, ha szép darabról van szó. Ezt módszert néhány éve én is kipróbáltam. Csak ötveneseket, százasokat dobtam a perselybe és nyolc hónap alatt bizony összejött a nyaralásra a pénz. A Krk szigeteken voltam és még búvárkodásra is jutott. Hatékony módszer még az is, ha kijelölsz egy bizonyos típusú bankjegyet - kettőszázas, ötszázas és megfogadod, hogy ha ilyen bankót kapsz vissza a boltban, azt félreteszed. Én most az ötszázasokat gyűjtöm, természetesen felnyithatatlan perselyben. Az egyik kollégánk ezt a módszer azzal spékeli meg, hogy fizetéskor bedob még egy tízezrest a pénzgyűjtőbe, mert azt úgyis elköltené, észrevétlenül, tehát nem érzi meg, ha eleve félreteszi. Ezek a módszerek már csak azért is nagyon vonzóak, mert kézzel fogható, szemmel látható eredményük van, ha hosszabb távon gondolkodsz. Mi már nyaraltunk malacos pénzből.

Láthatatlan pénzek

Egyik héten egy áramszolgáltatónál kialakult adminisztrációs hiba miatt - hogy szépen fejezzem ki a félreszámlázás tényét, az ELMŰ-nél - 2006. novemberéig visszamenőleg minden hónapra lekértem a banki számlavezetőmtől a kivonatokat. Ez jó sok pénzbe került, közel tízezer forintba, szóval már itt megspórolhattam volna ezt az összeget, ha minden hónapban szépen lefűzöm a számlakivonatokat, de nem tettem így fizetnem kellett. Végigbogarásztam az összes számlát, és megdöbbenve tapasztaltam a pénzforgalmam járulékos költségeit. Mert hogy is néz ki egy lakossági folyószámla összes költsége? Havi pár száz forintot levonnak alapdíj címszó alatt, párszor párszáz forintot pénzfelvétel miatt, néhány ezrest a bankszámla éves díjáért, aztán, ha még a csekkbefizetéseidet is innen intézed, akkor darabonként szintén néhány százas. Bagatellnek tűnik, amikor egy-egy tranzakció során felhívják erre a figyelmünket, de a bankoknak ezekből az apró-cseprő összegekből évente közel százmilliárd forint bevételük van. Persze célunk elsősorban nem az, hogy a bankárok bevételeit kurtítsuk, hanem az, hogy a saját kiadásainkat csökkentsük. Ezt mégis hogyan? Ha nem számlára kapod a fizetésedet, akkor miért van folyószámlád? Két oka lehet: a rezsi kifizetések és a pénzügyi háttér miatt, amit a számla nyújthat. De ez nem túl erős érv, ha épp nem tervezel hitelt felvenni, amihez kötelező jelleggel kell lennie folyószámládnak. 

Ha a bankba viszed a számláid fedezetét, az sokkal drágább, mint ha egyszerűen besétálnál a postára, sorba állnál, és befizetnéd csekken, készpénzzel. A csoportos beszedési megbízás nem drága, ötven-száz forintot kóstál havonta, de éves szinten ez elérheti összesen az ötezer forint plusz költséget is. Ha ráadásul nincs állandó összeg, amit be kell fizetni, gondolok itt például a folyton változó devizahitelek összegére vagy az áramszámlára, amennyiben az nem átalány díjas, esetleg az egyéb nem fix összegű számlákra, akkor tranzakciókért kemény százasokat kell perkálnod. Szóval olcsóbb a csekk, főleg, ha azt vesszük ,hogy egy átlagos magyar háztartásban havonta három-hat, de néhol még tíz csekk is érkezik havonta. Egyetlen racionális érv szól mellette: postára járni gyűlöletes, és könnyebb megfeledkezni róla, az idő meg pénz, tehát a postára fordított időt helyettesíted a számlás utalgatással. Persze, más a helyzet, ha a fizud kötelező jelleggel számlára érkezik. Ebben az esetben a számlavezetési díj adott, ráadásul már a csekkes befizetés sincs ingyen, hiszen hiába viszed a postára és állsz sorba, akkor is fizetned kell azért, mert pénzt veszel ki a számládról. Ilyenkor az online átutalás lehet nyerő, mert annak bizony elhanyagolható a költsége.

Hallo!

Befektetés nélkül a legnagyobb spórolást a telefonszolgáltatók okos megválasztásával érheted el. Ma már mindenkinek, de tényleg mindenkinek van mobilja. Ezért érdemes megfontolni, hogy a vezetékes telefonnak van-e létjogosultsága az otthonodban. Bár percdíjai alacsonyak, a fenntartási költségei magasak, ráadásul a legritkább esetben hívsz bárkit is vezetékesen, de a mobilhívás aranyáron számlázódik. Tény, hogy a három mobilszolgáltató ajánlatai közötti tájékozódás nem egyszerű, de egy kis idő ráfordítással megéri a fáradságodat és pénzedet. Gyakran előfordul, hogy a különböző családtagok, a legközelebbi barátok, szeretteink nem azonos szolgáltatóhoz tartoznak, így elég sok pénz folyik el a telekommunikációs csatornákon. Ma már hívószám megváltoztatása nélkül, sőt az előhívó megváltoztatása nélkül is lehetséges a díjmentes számhordozás egyik szolgáltatótól a másikhoz, így nem csak, hogy jóval olcsóbban, de pár száz forintos kiegészítő költséggel ingyen is beszélgethetünk szeretteinkkel.

Energia

Gondold végig, hogy mennyi energiát fogyaszt a lakásod, amikor nem vagy otthon! Azt hiszed semennyit, hiszen nem használsz semmilyen energiát igénylő eszközt? Tévedsz, valószínűleg. Hogy miért? Mert a tévéd, a DVD lejátszód és sok más ketyeréd is stand by állapotban van, valószínűleg a telefon és elemtöltőd is be van dugva, lehet, hogy az iratmegsemmisítőd és a scanner-ed is, a vasaló is, csak épp lekapcsoltad, a mosógép is csak épp nem mos, a hajszárító, csak épp nem üzemel, de tekeri a villanyórát! Megdöbbenve tapasztaltam, hogy rengeteg áramot használok, amikor nem is használok, elvileg. Egyik reggel, amikor elmentünk otthonról dolgozni, az óraállás 3239 kW h volt. Délután hatkor, amikor hazaértünk, ez már 3241 kW h volt. Két kW h-t pörgettünk el úgy, hogy semmire sem használtuk az energiát! Döbbenetes. Egy kW h negyven forintba kerül, így aznap, amikor nem használtunk semmit, elköltöttünk áramra nyolcvan forintot! És ez csak egy nap!

Autózol?

Akkor bizony a kötelező felelősségbiztosításon kívül a benzinnel is spórolhatsz, és ehhez csak ügyesen kell vezetned! Persze nem elhanyagolható tényező az sem, hogy milyen az autónk műszaki állapota és az, hogy milyen autónk is van. Először is tartsd be a sebességkorlátokat. Amellett, hogy igen szigorúan büntetik a gyorshajtást, minden 10 kilométer/órás sebességtöbbletért tíz forinttal többet is fizetünk. Ha olyan szerencsés vagy, és van az autódban sebességtartó automatika, akkor használd, bátran! Legalább 10 százalékkal csökkentheted a fogyasztást, ha autópályán vagy hosszabb szakaszon közlekedsz. Kapcsold az ötödik sebességet! Mielőbb. Ezt meghálálja a verdád, hiszen hatékonyabb lesz a teljesítménye, még városi forgalomban is szívesen megy így a motor, és visszafogottan fogyaszt. Tudod, hogy a Körút nem versenypálya, igaz? Ha vadul kiugratsz a piros lámpánál, megduplázod a fogyasztást, kopik a gumi és a motor, ráadásul erősen szennyezed a környezetedet. Tarts minél nagyobb követési távolságot, és akkor fékezz, ha kell, hiszen a felesleges fékezés a semmibe lövelli a benzint. Ne hűtsd az utasteret! Klímás üzemmódban nem csak megfázol, allergiás és huzatos leszel, de legalább két literrel többet is fogyaszt a kocsi. Városi forgalomban kicsit engedd le az ablakot. Nagyobb tempónál ez sem ajánlott, hisz kimutatták, hogy négy százalékkal növeli a fogyasztást a leengedett ablak. Egyébként is, miért nem bringázol inkább a városban? 

Számolok, számolok... Hát legalább egy közeli tengerpartra megvan a nyaralásra való, ha ezt mind elkezded január elsején. Szeptemberben - miért mennél főszezonban, mikor az utószezon olcsóbb, ugye - két hét pihenés, megéri az odafigyelést. Vagy te hogy csinálod?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások