Mi ez?

Mi ez? Eper!

1179

Május hoz először gyümölcsöt a kertekbe, méghozzá nem is akármit, hanem a Fragariát, ami a rózsafélék családjába tartozó nemzetség fajainak összefoglaló neve. Azt az igazi, zamatos, rostos, lédús kis gyümölcsöt, ami Ázsiából származik, és innen terjedt el mindenfelé a világon. A görög kultúra időszakából már találunk leírásokat a szamócáról. Európában eleinte díszítő növényként használták a francia kastélykertekben, a nagy gyümölcsű fajtákat az 1700-as években Észak-Amerikából Európába hozott skarlátszamócából és a Dél-Amerikai chilei szamócából származtatják. 

Mi van benne?

Nem véletlen, hogy a hosszú téli hónapok után egy ilyen kis csodával örvendeztet meg minket a természet. Élénk színe, illata mintha csak szín és illatterápia része lenne. Tele van vitaminnal, ami különösen jó ilyenkor tavasszal. C- és E-vitamin tartalma miatt nagyszerű vértisztító. Vegyületeinek köszönhetően bőrfiatalító. Bőrödbe dörzsölve megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől, sőt hűsít egy kisebb napégést követően, de véd az UV-B sugaraktól is. Ha fogfehérítésre van szükséged, csak dörzsöld meg a fogaidat eperpéppel hetente egyszer. 

Gasztronómia

Eperből desszertet, de ne cukrozd! A cukor méreg, tudod. Elég, ha tejszínt öntesz rá, mert a cukortól elkezd erjedni, és minden értékes kis cucc elillan belőle. Én – tudom sokan meglepődnek és felsikkantanak majd -, miután összetöröm az epret, tejfölt szoktam rátenni. Imádom. Jobban, mint tejszínnel! Vagy mascarpone sajttal keverem el, meg egy kis vanilliával és megfagyasztom. Vaaagy… eperlevest keverek belőle, hogy hogyan? Fél kiló eperhez teszek négy kanál cukrot - igen, a mérgező fajtából – másfél deci fehérbort, egy deci tejszínt, citromfüvet. Turmixolok, pépesítek, keverek, összeöntök, tálalok rádobok még egy-két eperszemet, egy kis tejszínhabot és elalélok. De most elmegyek a nagyanyámhoz, ott kimegyek a kertbe, és csak úgy leeszem a kis bokrokról! Nem, nem fogom megmosni sem!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások