Test

Google doktor: lidércnyomás

1176

Robbanó fej

Nem célirányos kereséssel, de hosszú évek találgatása után végre sikerült két alvással kapcsolatos rejtélyre is fényt derítenem Google doktor segítségével. Az egyik tünet nem más, mint az elvalvás előtti pillanatokban bekövetkező igen erőteljes és éles hanghatás, mintha hatalmas üstdobot vagy harsonát fújnának a fejdebe tízezer decibell erősséggel. Valójában nem fájdalmas, de annyira kellemetlen és ijesztő, hogy muszáj kinyitnod a szemed, kirángatni magad az édes álom kezdődő öleléséből, hogy véletlenül se kezdődjön újra. Pár perc nyitott szemmel való rémült üldögélés után általában sikerül elaludni, de elég ijesztő érzés. Mindennek neve pedig az exploding head syndrome, azaz a felrobbanó fej szindróma.

Oka ismeretlen, nőknél gyakoribb mint férfiaknál. Semmiféle hátsó, lappangó betegséget nem sikerkült kimutatni, csak járulékos elemei kellemetlenek, az ijedtség okozta idegesség, félelem és szívdobogás. Egyes elméletek szerint az agy vérellátásában merülnek fel pillanatnyi problémák, de vannak, akik a középfülben történő apró, hirtelen elmozdulást okolják. EEG-vel készült vizsgálatok során is csak egy-két esetben sikerült szokatlan agyi működést kimutatni, s az epilepsziával kapcsolatos feltételezéseket sem támasztották alá semmilyen kutatási eredménnyel. Ilyen tehát van, nem kell betojni, testünk furcsa dolgainak egyike ez.

Bénulás

A másik ennél sok fokkal ijesztőbb. Életemben úgy ötször ha előfordult, hogy alvásból felébredve azt tapasztaltam rémülten, hogy szemem nem nyílik, hogy testem nem mozdul, s mikor ijedtemben sikítani akartam, még hangszálaim sem engedelmeskedtek. Mintha az agyam felébredt volna, de testem alvó kómában lenne. És tényleg. Google doktor diagnózisa a sleep paralysis, azaz az alvásos bénulás. Fordítva is megeshet, elalváskor is megtörténhet ugyanez. Magyarázata, hogy elalváskor a hormonok túk gyorsan indulnak be, s hamarabb bénítják le a testet vagy a másik esetben, hogy a REM fázisban az agy felébred, ezt azonban a test nem követi, hanem ugyanabban a kómaszerű állapotban marad, mint előtte. Ennek eredményeképpen az alany tudatának teljes birtokában van, viszont semmiféle összeköttetésben nincs a testével, azt mozgatni nem tudja. Egyes esetekben ezt komoly halluciánciók kísérhetik, amik még ijesztőbbé teszik a dolgot, s tudósok egy része a földönkívüliek látogatásának élményeit, s a szellemlátók élményeit is ennek a jelenségnek tudja be.

A tünetek pár másodperctől pár percig állhatnak fenn, s elmúlásuk után komolyabb pánikrohamon is átesik az illető, ezt alátámaszthatom, ennél iszonyúbb élményben nemigen volt részem se előtte, se utána. Okai között emlegetik, hogy ha az ember agya túl gyorsan ébred fel álmaiból, a test még fönntartja a bénult állapotot, ami alapvetően azt a célt szolgálja, hogy az álmodási fázisban ne sérülhessen az esetleges, álmot kísérő és arra reagáló mozgások során. Okairól nem sokat tudnak, de a hirtelen életmódváltozás, a stressz, a rendszertelen alvás és a pánikbetegség is szerepel a lehetséges okok sorában, s úgy vélik, minden ember életében legalább egyszer előfordul az alvásos bénulás. Gyakori azon álmok során, mikor az álmodó álmában tudatában van annak, hogy álmodik. Az afrikai kúltúrában a jelenséget úgy ismerik, mint mikor "ördög lovagol a hátadon", s szinte minden kultúrkörnek megvan a maga, általában szellemmel, démonnal kapcsolatos megnevezése, ami magyarul úgy hangzik: lidércnyomás. Sosem gondoltad volna, mi?

Tenni nem nagyon lehet ellene, az információs oldal szerint szép lassan érdemes kivárni, míg elmúlik, esetleg szépen lassan, apránként megpróbálni mozogni. Figyelmes alvópartner az első rezdüléseknél vagy nyökögéseknél segíthet az ébresztésben. Ha elalvásnál tapasztalod, esetleg többször egymás után, érdemes pózt váltani, és újra nekifutni az elelvásnak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások