Test

Mimózák lettünk

1187

A minket körülvevő levegőben hogyan is érezzük magunkat? Egyre nehezebben tűrjük a hideget, meleget, pedig gyerekkorunktól kezdve edzettek vagyunk. Ha fáztunk, jól felöltöztünk, nem fűtöttük halálra a lakásokat, pláne nem fűtöttünk tavasszal, ami most már elképzelhetetlen. Ha meleg van, akkor klímaberendezésért visongunk, miközben fogalmunk sincs arról, mennyire rosszat tesz a nagy hőmérsékletingadozás percről percre. A légkondicionáló elengedhetetlen kellékévé vált az irodáknak, plázáknak, moziknak, autóknak, lassan az otthonoknak is. 

Hőérzet

Amikor meleg van, nagy a levegő nedvességtartalma, nincs légmozgás, megnő a hőmérséklet, ezek mind együttesen megterhelik a szervezetet. Nem biztos, hogy segít az érzeten az, ha klímával hűtött helyiségben tartózkodunk. Genetikailag úgy vagyunk összerakva, hogy azok közé az élőlények közé tartozunk akiknek a hőtűrő képessége szűk, tehát nem bírjuk elviselni a nagy hőingadozást, mint a bálnák, no de azért annál jobban bírjuk, minthogy csak fűtve és légkondicionálva tudjunk létezni. Amikor beköszönt a 25 fok, napon kicsit több van, már látható az, ahogy az emberek légkondis autójukból kiszállnak, és beséátlnak a klímás irodájukba, ahonnan a légkondis otthonukba vagy éppen hűtött étterembe vagy ugyanilyen moziba mennek. A baj az, hogy sokszor nincs választásunk, és bizony belefutunk abba, hogy kardigánban kell - az amúgy 36 fokban - moziban ülni.

Gyerekkorunkban nem volt ez így. Akkor bírtuk a meleget, volt olyan, hogy úgy tudtunk csak elaludni, hogy hideg vizes törölközőt tekertünk a nyakunkra vagy a lábunkra, hogy túléljük. Tény, hogy a kánikula megviseli a szervezetet, apátia, fejfájás, szédülés és agresszió a velejárói. Az autóban tény, hogy akár ötven fok is lehet, ha nem árnyékban állunk, ám letekert ablakkal, napfénytetővel élhetővé válik a hőség. Csak azt nem értem, hogy akik a kocsiban ülnek a hűvösben és egy csepp izzadtság nélkül sétálgatnak hosszú ujjú ingben - a kútig -, miért agresszorkodnak a közlekedésben?

Az, ahogy manapság a meleget és a kánikulát viseljük, nem normális. A meleghez hozzá lehet szokni, sokkal többet ártunk a szervezetünknek és később a gyerekeink szervezetének akkor, ha az utcán lévő 35 fokból a 22 fokra hűtött helyiségekben mozgunk. Közel tizenakárhány hőfoknyi különbséghez kell hozzászoknunk azonnal, mellyel a lehető legtöbbet ártjuk magunknak. Valójában semmi más nem történik, mint az, hogy a nyári napból bemegyünk a 15 fokkal hűvösebb helyre, és jól megfázunk. Prüszkölünk, didergünk, akár pulcsiban eszünk, a szervezetünket pedig becsapjuk.

Betegségek

A klímaberendézesekben gyakran találni olyan dolgokat, amik nem odavalóak. Építési törmeléket, döglött galambot, persze nem lehet általánosítani, de tény, hogy az elhanyagolt szűrőberendezések baktériumtanyákat éltetnek. Elég egy kis vírus vagy baktérium, ami bekerül a rendszerbe, és kész a baj, feltehetően mindenki hamarosan meg fog betegedni. Akkor a leglátványosabb a jelenség, amikor egy egész irodaházat keringet egy ilyen izé, és pár héten belül mindenki otthon döglődik. Ugyanez a helyzet egyébként a repülőn, ahol mondjuk kikerülni ezt nem lehet. A lányoknál a felfázás veszélye is fennáll, kíváncsi lennék arra, vajon a légkondik szaporodásával milyen mértékben nőttek a kismedencei gyulladásos betegségek.

A klímák által a legismertebb betegség a légiós betegség, melyért egy Legionella nevű baktérium felel. Magyarországon nem volt arra példa, hogy a légiós járvány felütötte volna a fejét, ám az orvosok nem tudják megmondani, hogy a tüdőgyulladások hány százalékánál lehet az említett baktérium a ludas. A rosszul elhelyezett, alacsony hőfokra állított berendezésektől pedig szó szerint "huzatot" kaphatunk. Nem is szabadna úgy állnia, hogy az íróasztalra, székre, ágyra fújja a hideg levegőt.

Az allergiásoknak azonban megváltás lehet a légkondi, de csakis a megfelelően tisztított, hiszen az elhullott atkák széklete, a penészgomba spórája és a házi poratka szintén okai lehetnek a többi légúti megbetegedéseknek. A túl száraz levegő kiszáríthatja a nyálkahártyát, és ez szintén betegéséget okozhat. Vannak azonban már olyan technikák, mellyel az influenza vírust és az allergiát okozó polleneket ki tudják szűrni.

Melegség

A légkondi egyszerűen fogalmazva úgy működik, hogy elszívja a meleget és hideget fúj, de ahonnan elszívja, az valahol távozik, erre jön a berendezés által termelt hő, tehát köszi szépen, hogy jó akár a hűvös fodrászat, de sokkal nagyobb hőt présel ki magából az utcára, mint amennyi klíma nélkül lenne bent. Ergo, az utcát fűtjük, és ez az aprócska lakásoktól egészen az óriási nagy berendezéseken át így folyik, és csak fűtjük és fűtjük, és kiakadunk, hogy globális felmelegedés van, mely úgy csapódik le, hogy 42 fok van odakint, megmozdulni sem bírunk, és legszívesebben bekapcsolnánk a klímát, tehát ördögi körben élünk. Mert mi okozzuk ezt a kényelmes életünkkel, a fáraóknál is jobban kényeztetjük magunkat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások