Étel+Ital

Sushi teszt

1157

Biztosan senki sem gondolja, hogy a sushi századunk találmánya, legfeljebb azt, hogy mi még csak most fedeztük fel. Aki rendszeres sushi fogyasztó, és jól informáltnak gondolja magát - azt hiszi, hogy ez egy japán étel, pedig nem! Made in China, ez is. A Tang dinasztia idején terjedt át a szigetországba az i. e. a VII. században. Kezdetben a sushi csupán csomagolás volt, nem étel, ebben tartósították a nyers halat - becsomagolták rizsbe, így tovább friss maradt. Azt, amit ma eszünk, a XX. század elején kezdték készíteni. Kétféle változata népszerű: a nigiri, amikor rizsgombócban van a hal vagy zöldség, illetve a maki, amikor algalapokba - nori lapokba - hengergetik a rizst és a halat egy hosszú rúddá, amit később felszeletelnek. A legismertebb variáció az, hogy nyers hal van a rizsben, de ez sem teljesen fedi a valóságot, hiszen épp oly gyakran hengergetnek főtt halat, gyümölcsöt, zöldséget, sőt még tojást is a kerekded rizsszemek közé, mint nyers halat.


szólj hozzá: SUSHI BAR - hogyan együnk

Népszerű

Sokat gondolkodtunk azon, mitől ennyire népszerű, ez az európai gyomortól annyira távol álló étek hazánkban? Mivel tradicionális japán kajáról van szó és hazánkban is egyre többen nyitottabbá válnak más kultúrák megismerésére, az első tippünk az volt, hogy a gasztronómia egy jó út, hogy megismerjenek más népeket. Aztán az idők során a sushi egybeforrt az egészséges táplálkozással. Szénhidrátok, fehérjék és ásványi anyagok kombinációját tartalmazza, ráadásul alacsony kalóriatartalommal adja mindezt. Telis-tele van telítetlen zsírsavakkal, amiről tudjuk, hogy jótékonyan hat a koleszterin szintünkre, az ereinkre, a keringésünkre és így a szívünkre. Úgy gondoljuk, hogy a legtöbben mégsem ezért fogyasztanak sushit. Különleges, egzotikus ízvilága szokatlan számunkra, épp ezért sokan megkóstoljak, kíváncsiságból. Először talán szokatlannak is tűnik az az ízkavalkád, ami a szánkban keletkezik, de utána még egyszer és még egyszer megkóstolva könnyű megszeretni.

Rendeltünk

Három népszerű helyről rendeltünk sushi kombó tálakat. Ha megkívánnátok, segítünk a döntésben.

A lunchboxból ötven perc alatt érkezett meg a kajánk. A rendeléssel volt némi problémánk, ugyanis a diszpécser, kicsit idegbe jött, hogy rendelünk, biztos nem sűrűn fordult elő... lassú volt a rendszer(e), de aztán hozzászokott a gondolathoz, megnyugodott és amikor nem értük el a minimális rendelési tételt, akkor még ajánlatot is kaptunk, hogy mivel egészítsük ki és nagyon jó fej volt, mert szinte a legolcsóbb, de elégséges étket ajánlotta, nem a négyezres sushi tálat. Inari sushi tálat rendeltünk, amiben három-három darab tekercs volt, uborka, lazac, pácolt japán retek, tonhal töltéssel. Meg egy hosomakit - ez volt az ajánlat -, miben pácolt japán retek, tonhal, lazac, uborka, surimi volt a rizs szemek és az algalevelek közé bújtatva. Furán néz ki, de finom a sushi, bár sokkal kisebb tekercseket kaptunk innen, mint máshonnan - konkrétan fele akkorákat. A miso levesnek húsleves íze van, és egészen úgy néz ki, mintha rántás lenne benne, minősíthetetlen. Minden miniatűr, amit hoztak: a leves, a sushik. A szója egy halnyi, igaz nagyobbacska hal, mint az I love sushinál.


szólj hozzá: SUSHI BAR - misoleves

A wasabiból hinoki gourmet tálat rendeltünk, amiben minden volt, de tényleg: lazac nigiri, vörös tonhal nigiri, füstölt lazac nigiri, tigrisrák nigiri - erre nem is emlékszem - édes rák nigiri, pácolt japán angolna nigiri, kacsamell nigiri, repülőhal kaviár gunkun, lazackaviár maki, avokádó maki, kacsamáj maki, tonhalkrémes sushi "szendvics". Harminchét perc alatt meg is érkezett. Ezt rendeltük utoljára, és ez jött meg a legkorábban. Volt a tálcán valami, amit nem tudtunk, hogy mi az, de finom. Ránézésre elhangzott az "Úristen ez mi?" felkiáltás egy kajánál, ami úgy néz ki mint egy lagzis süti, tetején közegidegen majonézzel és paprikával. Miután széttrancsíroztuk, meglett, hogy az tonhalas sushi. Két szójaszósz - normál méretű - is érkezett a rendeléssel. A miso leves pedig isteni. A desszertről annyit, hogy szintén frankó volt, licchi - ez nagyon emlékeztetett valamiféle kompótra, nagyon fincsi, ropogós, de mégis puha, édes, de friss. A fiúk imádták a wasabi golyócskát, csipkedték kedvükre.

I love sushi? Nem biztos... Ötvenkét percet vártunk ezekre az aprócska förmedvényekre. Innen okayama vegyes boxot rendeltünk, amiben volt három Philadelphia roll, három vörös tonhal maki, három avokádó maki, rákhús nigiri - rákkészítményből készült rákrúd volt a rizsen, algaszallaggal összefűzve, semmiképpen sem neveznénk frissnek - és egy omlett nigiri. A miso leves kagylóval konzerv kagylóból volt, konzerv ízzel... grrr, a kagylók kisebbek voltak, mint a Wasabinál. Az avokádós sushi isteni finom, a halacska alakú szójaszószból kettőt is kaptunk, mellesleg érkezett egy bizarr zöld színű kaviár is, a technokaviár, ami csípős volt, így arra jutottunk, hogy wasabiba áztatták, attól lett zöld és csípős.

A wasabi volt a legeredetibb, ez a konklúzió. Mindegyikhez kaptunk műfüvet, amit nem is értünk, nagyjából mindegyikre rámondható, hogy gumisushi, egyik sem különbözik ízre a másiktól, csak méretben. Gyakorlatilag ugyanazt a kaját adja mindhárom étterem. Ebből kerekedett ki az a vita, hogy vajon hogyan készültek a sushik, mert biztosan nem kézzel tekertek, hanem előre, mélyhűtött verzióban, feltehetően Kínából hozzák. Zsófi azzal érvelt, hogy az Ó utcában lévő étteremben külön van egy olyan rovat az étlapon, hogy kézzel tekert sushi, ami kétszer annyiba kerül, mint a többi. Megállapodtunk abban, hogy minden mű, minden konzerv és mindegyik ugyanúgy néz ki. Frissességükről annyit, hogy: ha friss lenne, a kígyóuborka nem így nézne ki! És villájával megnyomogatta a szivacs-szerű barnás uborkakockát.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
máj
06
gema24 írta:
Nem kötözködni akarok, de míg az első bekezdésben azt írjátok, hogy kínai kaja a sushi, addig a másodikban azt, hogy tradícionális japán. Akkor most mi van?
17:39
2
máj
06
Gilus írta:
én is éppen ezen töprengtem... és hogyan lehet tradícionális, ha csak a 20. századtól eszik? a tradícionális nem azt jelenti, hogy hagyományos kaja,vagyis már régebb óta... legalbbis az én értelmezésemben
egyébként a sushi nagyon finom, én imádom(mint mindent, ami halas)
18:41
3
máj
06
magika7603 írta:
JaaaJ!!! Mennyire testhezálló téma! Drágáim , 4 évet felszolgáltam egy japán étteremben!!!Elárulok néhány titkot ! A tradicionális sushi -éttermekben a sushi-szakács a kis isten! Rajta múlik az étterem híre ,renoméja. Minden sushi szakácsnak megvan a saját receptje arra miként készíti el a sushihoz szükséges rízst .Ez minden étteremben egyedi . Titok mit pakol bele ,hogy az izlen a vendégnek.A makikat mindíg frissen készítik , a vendég kérésének megfelelő alapanyagból. Tehát nincs előre elkészítve a hűtőben!! A sushikat is mindíg rendelés alapján készítik ,mindenkinek olyan halból amilyet éppen enni szeretne ,és persze van belőle a konyhán.
A miso levest -nem tévedés - miso pastából ( :-)) készítik és raknak bele tofu kockát meg algát és egy kis póré hagymát is .
Én a másik 3 étterem mellé tudnék ajánlani még egyet -ha már itt a reklám helye! - a Kolozsi -téren van a Shiki Japán étterem . azt érdemes megnéznetek mert lehet ,h picit drága de minden szuper friss és ízletes ,eredeti,van meleg konyha is . Ajó sushi titka még az is ,h a halnak amiből készül frissnek kell lennie ! Nem pedig állottnak .
És ami miatt nem hízol el a sushitól az az ,hogy egyszerűen nem tudod vele magadat túlzabálni !
23:27
4
máj
07
Riri írta:
Jaj..éhes lettem:D
00:46
5
máj
07
ismeretlen válaszagema24 írására:
Olvassátok el mégegyszer a bevezetőt! A szövegértés, nem erősségetek, ezekszerint. "Aki rendszeres sushi fogyasztó, és jól informáltnak gondolja magát - azt hiszi, hogy ez egy japán étel, pedig nem! Made in China, ez is. A Tang dinasztia idején terjedt át a szigetországba az i. e. a VII. században." Ennek a jelentése, hogy kínából terjedt el, a szigetországba, Japánba...

Ezeknek a sushiknak semmi közük nem volt a sushimesterekhez, az tuti! Nekem ne mondja senki, hogy a wasabiból rendelt óriásmennyiség 37 perc alatt elkészült és kiért a 3. kerületbe!!!! mondhatja, de nem hiszem el:)
07:13
6
máj
07
bailey írta:
Én nagyon nagy sushi rajongó vagyok, imádom azt a különleges ízvilágot, az umamit, ami semmihez sem fogható. Volt szerencsém a legautentikusabb helyen, Japánban is hódolnom szenvedélyemnek. Ott a nagy áruházak földszintjén a hipermarket-ben előtted készítik kis üveg kabinban frissen. De őszintén szólva kint ettem "rosszabb" sushi-t, mint itthon. Amit a Wasabi kínál, az az egyik legjobb itthon az elérhető kategóriában. Mert van még pl. a Belgrád rakparton, vagy az angol nagykövettség mellett is olyan hely, ami kiemelkedő, de ott az árak is mások.
Szóval, ha az ár-érték arányt nézzük, a gyorsaságot, stb stb. akkor számomra összahasonlításban azzal, amiket kint ízleltem a Wasabi az abszolút nyerő. Az I love sushi nekem mindig csalódás volt, két próbálkozás után többet nem, nem friss, pici, alig van szója és gyömbér, nem friss a wasabi sem.
Divat lett a sushizás itthon, ennek következménye h többen próbálnak sushi éttermet csinálni, hát van akinek nem megy.. ennyi.
09:05
7
máj
07
donci írta:
a szakàcs feltétlenü mosson kezet wc utàn!!! föleg hogy nyers a cucc.
fujjj
10:36
8
máj
08
katttika írta:
nem si tudtam, hogy ennyi sushi-rajongó van errefelé... még nem próbáltam és őszintén? nem nagyon vonz... se a halat és egyéb tengeri herkentűket, se a rizst nem szeretem kitörő lelkesedéssel. inkább kerülöm. de most már kiváncsi vagyok. ha ennyien áradoznak, lehet benne vlm. számomra az indiai konyha a nyerő...
09:05
9
máj
08
communicator írta:
ha az indiait meg tudod enni ezt imádni fogod!
09:17
10
máj
08
tusko írta:
running sushi forever
09:34
11
máj
08
tusko írta:
én legjobban a Szépvölgyi úton lévő wasabival voltam megelégedve ár-érték-kiszolgálás -hangulat arányában a legjobb
09:43
12
ápr
27
blackrose írta:
én még sosem ettem, de annyira akarok. nyers halat még sosem ettem, de feláldozom magam:D
a rizs a kedvencem, minden mennyiségben.
és ahogy a sushi kinéz az olyan ínycsiklandozó, kínálgatja folyamatosan magát, hogy egyek máár.
amint lesz lehetőségem, megkóstolom.
20:43
13
máj
30
Frui írta:
imádom a sushit:)
15:34
14
nov
10
csinaljsushit írta:

Én tuti nemrendelnék sushit, jobban féltem a májam. Optimális esetben kb 1 óra mire elér a vevőhöz a nyers hal rák stb. ami ha(!) frissen készül, meleg rizzsel készül. Mellette pl meleg miso. Hááát... 30-40°C-on érdekes dolgok történhetnek a nyers ételekkel.

Ja, és pont a lényeg veszik el a frissesség. Aki evett már sushi bárban - nem running és nem kész boxokra, settekre gondolok - az tudja hogy milyen a rizs állaga,illata ha frissen előtted készül.

nálam megtanulhatod, hogyan csinálj jó sushit:

http://csinaljsushit.blog.hu

12:38
Felhasználónév:
Jelszó: