Lélek

Parák a szexben

1125

'Kicsim most ne, mert nem mostam meg, csak reggel tusoltam! Jajj, mennem kell Panni nénihez gyantára, zavar, hogy szőrös vagyok, most inkább ne!' Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el, vagy épp csak gondolatban vannak jelen, melyek csak stresszelnek a szexben. Elképesztő, hogy mi nők, mi mindennel paráztatjuk magunkat, míg a pasikat hidegen hagyja az egész ágybeli parakérdés. Szőrös testrészek, felesleges kilók, kellemetlen szagok és ízek, orgazmus hiánya, ezek azok, amiken a legtöbb nő idegeskedik. Hallottunk már olyan lányról, aki csak úgy szeretkezett a csávójával, hogy behúzta közben a hasát, ebből is látszik, hogy önutáló magatartásunkon változtatnunk kell. A pasikat pusztán a teljesítménykényszer, potenciazavar és a pénisz formája, mérete zavarja.

Valójában minden szexualitással kapcsolatos paranoia mesterségesnek tekinthető s leküzdhető, hiszen lélektani okok, leginkább önbizalomhiány és megfelelni vágyás állnak a háttérben. Olyan gátlásokat, amelyek a családból hozott szigorú erkölcsi elveken vagy sajnálatos módon bántalmazás okozta sérelmeken alapulnak, nem könnyű levetkőzni, de ez a komplexusok másik szintje, amivel érdemes komolyabban foglalkozni. A nevelés nyomai, az egészséges személyiségfejlődés megsebzése, az önbizalomhiány, a kommunikációs nehézségek sosem tűnnek el egy csettintésre, de ha nem tabuként kezeljük a szexet és félelmeinket, lassan elérhetjük, hogy semmi se rontsa el a testi élményt.

Ha a felek le tudják küzdeni az egyes esetekben fellépő aggodalmakat és bénázásokat, egy jó párkapcsolatban jóformán semmi sem ciki. Nem így egy egyéjszakás afférban, ahol a szokásos mellett a leghihetetlenebb aggályok is feltörhetnek. Egy nőnél tipikusan szorongást okozhat a kozmetikázatlan szemérem-, hónalj- és lábszőrzet, zavarhatja, ha éppen nem szexi fehérnemű van rajta, vagy rég nem tisztálkodott, nyugtalaníthatja az idegen-az-ágyamban felismerés, valamint a reklámipar, a sztár- és modellvilág által közvetített tökéletes testideállal kapcsolatos komplexusok.

Az erős nemi vágy, az érzékek és hormonok burjánzása azonban könnyen feledtetheti ezeket a felfújt, önutáló megnyilvánulásokat, főleg, ha látjuk, a partnert izgatja oly sokat kritizált testünk. Agytérképező eljárásokkal kimutatták, az orgazmus pillanatában a félelemmel kapcsolatos agyi részek kikapcsolnak, többek között ezért vágyunk annyira a szexuális együttlétre, melynek beteljesedése az orgazmus. Paradox módon tehát ahhoz, hogy félelemérzetünket kikapcsoljuk, meg kell birkózni szexuális félelmeinkkel. A nőknek ugyanis sokszor nincs okuk panaszra, mégis elégedetlenkednek. És valóban, aki elfogadja és megszereti saját testét, aki nem azzal foglalatoskodik, hogy bizonyos pózok közben gyűrődnek a hájhurkák vagy nem elég feszes a popsi, felszabadultabb és örömtelibb szexet nyújt és kap, mint aki az ágyban is csak az esztétikummal akar hódítani. Persze mondani könnyű...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások