Test

Szex a levertség ellen?

1140

Sokat hallottunk és tapasztaltunk az egyéjszakák áldásos hatásáról, többnyire annyi az előnye, hogy felejthetünk valamit vagy valakit. Masztrubálhatunk valakivel egy gyorsat, ami jókora löketet adhat az önbizalmunknak - már ha van hozzá bátorságunk. Szakértők szerint a nőknek jót tesz a szex a depresszió ellen, jelentették be egy Woman's Health konferencián. Százhét levert és nem levert nő szexuális szokásait vizsgálták meg, melyből kiderült, hogy a depressziós nők többet szexelnek, mint boldog társaik. Szexuális tapasztalataik változatosabbak, és nagyobb eséllyel vesznek részt alkalmi kalandokban. A magyarázat egyszerű, ezekben az élményekben biztonságot és közelséget éreznek, amitől a lelküknek jobb.

Furcsa ezt hallani, hiszen egy depresszióban szenvedő embernek a legutolsó gondolata a szex, a saját maga által bezárt kis világában létezik, a külvilággal vajmi kevés kapcsolatban. Ők azok, akikre a környezetük azt mondja, szedje már össze magát! Egy depressziós ember ráadásul nem túl kívánatos, levertsége, közönye a világ felé nem egy vonzó ember képét adja, emellett súlyosabb esetekben külsejük is rendezetlen. Az élhető, kiegyensúlyozott élethez hozzátartozik a párkapcsolat és a megfelelő szexuálils élet, ennek zavara sok depresszióst érint, ezért is nehéz elhinnünk, hogy vannak olyan nők, akik eme állapotban képesek szeretkezni.

A depresszióval együtt járó, az agyban lejátszódó kémiai változásokról még nem tud eleget az orvostudomány, arra vonatkozó kísérletekről pedig nem tudunk, amelyek a depresszió szexualitásra gyakorolt hatását vizsgálnák. Mindenesetre bizton állítható, a depresszió az ember szinte valamennyi szervére hatással van, kizökkent az egészséges működésből és gyakran lelassítja a működést - ez alól a szex sem jelent kivételt, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a depressziós ember szexuális kedve alábbhagy. Ez azonban egyáltalán nem törvényszerű, nagyon sok depressziós ember életében a szex marad az egyetlen örömforrás.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások