Mi ez?

Mi ez? Medvehagyma

1121

Imádom, amikor tavasszal megyek autóval a Mecsek szerpentinjein, le van tekerve az ablak, szól a zene, süt a nap, és érzem a medvehagyma illatát. Egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes, vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen, főleg a Mecsekben.

Egy íz az erdőből

Ki gondolná, hogy a nagyhírű nevettető, Nagy Bandó András egy könyvet állított össze a medvehagymáról, az Orfűi medvehagyma kincses könyvben, a szőnyeghez hasonlította a medvehagyma burjánzását? "Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát." Ez a medvehagyma. Írtak róla még verset is, de felhasználásával sokkal több receptet. Éhséget csillapítókat, meg nyavalyákat űzőket is, mivel évszázadok óta hiszik, hogy megannyi gyógyító hatása van. (Úgy tartják, még a vámpírok elűzésére is jó. Ami alighanem igaz lehet, hiszen emberemlékezet óta nem hallottunk vámpírtámadásról a Dunántúlon. Hazánkban itt tenyészik a legdúsabban. Orfű vidékén – ahol évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére - elég tavasztájt beleszippantani a levegőbe, s tudható, hogy szezonja van: messzire szaglik az erdő. Tény: nagyon büdös. De csak úgy, mint a rendes fokhagyma: illata rettentő, de enni nagyon jó. Aki lekésné a nagy március-áprilisi inhalálást, még nem vesztett el mindent. A medvehagyma ugyanis jól tartósítható: szárítva, fagyasztva, savanyítva vagy éppen lesózva élvezhető egész évben.

Mi a bánatra?

Az Allium Ursinum kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést, vértisztító hatású. Kiváló étvágyfokozó, megelőzhető vele a magas koleszterin, a mész lerakódása az érfalra, szóval mindenre jó, ja a magas vérnyomásra is.

Veszélyes?

Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat.

Gyűjtögessetek!

Ha vállalkozunk gyűjtésére - és miért ne tennénk? -, virágzása előtt szedjük leveleit. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe, csinálhatunk belőle pestót. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál. Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is.

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető, rengeteg van belőle.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások