Test

Gubbaszthatunk az árnyékban

1135

Az első napsütések mosolygó, andalgó embereket varázsolnak az utcákra és parkokba egyránt, ám saját bőrömön tapasztaltam, hogy egy április közepi napsugár a homlokomon negyed óra alatt éktelen, fájó pírt okozott, melyet két napig körömvirággal kentem, hogy ne fájjon. Százszor olvastuk már ezeket a sorokat, de figyeljetek csajok, ez most már tényleg nem vicc, a nap nagyon-nagyon durva lett az elmúlt években. Békés gyermekkorunknak csak örülhetünk, mikor márciustól okóberig kint rohangáltunk egy szál bugyiban, s maximum akkor kentek le egy négyes faktorú fabulon naptejjel, mikor délben kimentünk a Balaton közepére matracozni. A maiaknak ilyen már nem lesz, s gyerekeinknek végképp nem. 

Napsütés jó, értem?

A napsütésnek áldásos hatásai vannak szép számmal, a téli depresszió elmúlik, a nappalok hosszabbak és fantasztikus érzésekkel táplálkozunk, ahogy a szabad levegőre kerülünk, no meg persze folyton odavágyunk. A csontoknak elengedhetetlen a napból áradó D-vitamin, ezt a szolárium sem pótolhatja, ráadásul hatékony a vastagbél és mellrák ellen is. A kutyáknak is ettől feketedik vissza az orruk a téli rózsaszín hullám után. Ha azonban túlzásba visszük a napozást, akkor mindez az ellenkezőjére fordulhat, s erre akár tetszik, akár nem, most már nincs mese, tényleg oda kell figyelnünk. A csontoknak meg napi tíz perc napsütés is elegendő a fejlődéséhez.

Egy amerikai bőrbetegséggel kapcsolatos felmérésen ötszázöt fiatal vett részt a 12-19 éves korosztályból. A vizsgálaton kiderült, hogy nyolcvan százalékuk tisztában van a napsugár okozta veszélyekkel, 66 százalékuk szerint a barna bőr nagyon vonzó, s majdnem ennyien már égtek le az elmúlt évben többször is. 50 százalékuk szerint a barna bőr látványa egészséges embert feltételez. A fiúk sokkal nagyobb kockázattal kell, hogy szembenézzenek, mivel gyakorlatilag szinte semmilyen napvédő szert nem hajlandóak használni, nem úgy, mint lány társaik, - ezt ugye tudjuk jól. A kutatást végzők szerint a csoport húsz százaléka valamilyen rákbetegségben fog szenvedni a felelőtlen napozás miatt a közeli jövőben. s a fiúk körében ez jóval nagyobb százalékban fordul majd elő..

Bolygónk április-május tájékán áll a Naphoz a legközelebb, így ilyenkor a legerősebb a sugárzás. Gyorsan akarunk barnák lenni, így gyakran akkor megyünk ki a napra, amikor nem kellene, azaz 11 és 3 óra között. Ekkor nem szabad beleesni abba a hibába, hogy alacsony faktorú krémmel kenjük magunkat - vagy semmilyennel - a napsütés, azaz az UV sugárzás ugyanis fokozza a szőrnövekedést és a bőrhibákat, tele leszünk szeplővel és anyajeggyel, melyek sajnos bőrrákot okozhatnak, s ekkor még a leégésről nem is beszéltünk.

Melanoma

A szép, hangzatos szó a legrosszabb daganatos megbetegedése a bőrnek, amelyért tény, hogy nem pusztán az UV sugárzás felel. Kialakulása függ az ember genetikai adottságától, hogy a családban milyen gyakorisággal fordulnak elő anyajegyek, esetleg furcsábbak is, a világos hajszínű, világos bőrű embereknél jobban fennáll megjelenésének veszélye. Megelőzése önvizsgálattal és anyajegyszűréssel már lehetséges, ami azt illeti, nem árt tisztában lennünk, hogy a testünkön hol és milyen anyajegyek helyezkednek el. A nemi szervektől a háton át még a fejbőrt is meg kell néznünk ahhoz, hogy nyomon tudjuk követni az esetleges elváltozásokat. Ha a családban volt valaki, akinek bőrdaganata volt, vagy szokatlan formájú, színű anyajegyet találunk, emellett sokat szoláriumoztunk és immunrendszerünket még gyógyszerekkel is legyengítettük, mellesleg stresszes az életünk, akkor mindenképp ajánlatos egy anyajegyszűrés. Május 17-én, szombaton Országos Melanoma Nap lesz, így ha máskor nem, ekkor ingyenesen megvizsgáltathatjuk magunkat, pusztán személyi okmányok kellenek hozzá, meg a lustaság leküzdése. Ha bármilyen elváltozásra bukkanunk, vagy az információs vonalat hívjuk ( 40-900-600) vagy keressük fel a bőrgyógyászt. De tényleg.

Szemünk is károsodhat

A szabadban végzett tevékenységek nemcsak a bőrünknek, hanem szemünknek is ártanak. Az UV-A, UV-B és a kék hullámhosszú sugárzások ártalmasak a szemnek is. A napfény vagy mesterséges fényforrások, mint szolárium vagy hegesztőfény megégethetik a szemünket, hasonlatosan ahhoz, ahogy a bőrünket égeti, azaz a szaruhártyánk és körőhártyánk sérül, gondoljunk csak a hóvakságra. Ha UV sugárzással bántjuk a szemünket, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy időskorban szürke hályogunk lesz, esetleg ötven év felett elkezd sorvadni a szemünkben a sárgatest, mely teljes vaksághoz vezethet. Ezeket nem tudjuk százfaktoros krémekkel kenni, amit tehetünk annyi, hogy napszemüveget viselünk - speciális UV szűrő réteggel legyen ellátva - vagy napellenzős sapkát húzunk a fejünkre. Ezek azonnal képesek megvédeni a szemünket és nekünk is jobb, mert néha látni is fogunk a hőségben.

Kisállatok is leégnek?

A rövidszőrű, és fehér színű kisállatok képesek leégni a napon. Téves azt gondolni, hogy egy skótjuhász orra nem ég meg pár órányi napon tartózkodás után, így kedvenceinket is megfelelően kell védeni a káros sugaraktól. A veszélyes területek a fül, orr, és minden olyan rész, amit alig fed szőr, mert így közvetlenül éri őket a nap. Vannak olyan állatok, akiket szó szerint úgy kell elráncigálni több órányi napfény után az árnyékba, mert annyira kis butusok, ők nem érzékelik azt, amit mi. Kenjük le speciális lenyalásbiztos kencével a veszélyes testrészeket, amit kifejezetten e célra készítettek, és ez most nem egy újabb hülyeség, amit meg kell venni. Pusztán odafigyelés, hiszen az állatok nem bírják az olyan szereket, aminek illata van és fura az állaga. Így a saját hiperszuper krémünket soha ne kenjük rájuk! Fontos, hogy mindig legyen friss víz a közelben kedvenceinknek is.

Mit tehetünk?

Ahogy az első erősebb napsugarak beköszönnek, többnyire oda kell figyelnünk a bőrünkre, azaz folyamatosan hidratáljuk a ráncok ellen, faktoros krémmel, melynek segítségével egy egyszerű hétköznapi rohangálástól vagy munkába biciklizéstől, sétálástól nem égünk le. Ehhez legalább tizenöt faktoros krém szükséges. Igen, gáz, hogy már ekkorát kell kennünk, a gyerekeinkre lassan kétszázast, de folyamatosan romboljuk a környezetünket, hiába hangsúlyozzuk a környezettudatosságot. Napozáshoz hat faktor alá ne menjünk, vízparton, víz alatt pedig nagyon kell vigyázni a bőrünkre, mert a víz visszatükrözi a sugárzást, akárcsak a hó. Vízálló faktoros krémet kell kennünk, mindenhova, a hátunkra is. A legjobb, ha masszázskesztyűvel tusolunk, esetleg hideg-meleg váltóvizes zuhanyzással, így az elhalt hámsejtek is eltűnnek és a bőrünk felfrissül a radírozástól. A vérkeringésünk beindul és csak jót tehetünk a bőrünknek. Ha leégtünk, jól bevált módszer a tejföl, de leghatásosabb a körömvirág krém, ami azonnal csillapítja a fájdalmat. Ha úgy érezzük, hogy fejünk kótyagos, azonnal igyunk vizet és dőljünk le picit, szükség esetén vegyünk be lázcsillapítót. Persze semmiképpen ne a napra menjünk, hanem az árnyékba és egy világos felsőt sem ciki felvenni a parton. A felhólyagosodott, hámló bőr nem szép látvány és nem is kellemes érzés, ráadásul korai öregedést és akár bőrrákot is okozhat. Igyekezzünk naponta legalább két liter folyadékot inni!

Sajnos, ami gyerekkorunkban semmilyen bajt nem okozhatott, maximum egy kis bőrpírt, az ma már veszélyes és mindenféle daganatos betegségek forrása lehet, így csak úgy tudjuk önfeledten élvezni a napsütést, ha beépítjük napi rutinunkba a faktoros hidratálót és a napszemüveget.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások