Mi ez?

Mi ez? Antioxidáns

1105

Antioxidáns. Az oxidáció, az ugye világos, és ez ezt gátolja. Na, jó de leginkább az élő szervezetekben található antioxidánsokat szoktuk emlegetni. Itt kell egy kis biokémia. Oxigén nélkül nem létezünk, ez tiszta sor. Ez biztosítja az anyagcsere-folyamatokat, így rendelkezésünkre áll a megfelelő mennyiségű energia. Most gondoljatok a cigire és a lépcsőre. Kevés oxigén, kevés energia, lihegés. És oxidáció, a tüdőben. Bizonyos helyzetekben (cigizés, stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken. A szabadgyökök egyébként kellenek, és hasznos jószágok a testünkben. Segítenek a simaizmok működésében, ellátják a szervezet védelmi rendszerét, szembeszállnak a kórokozókkal. Az egészséges testünk kontroll alatt tartja ezeket. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését: károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, elősegítik a sejtek öregedését is. Az antioxidáns mennyisége a testedben egyenesen arányos azzal, hogy meddig fogsz élni – ezt mondta évekkel ezelőtt, Dr. Richard Cutler, aki az öregedés elleni kutatásokat végző tanszék vezetője volt, a USA egészségkutató intézetben Washington D.C.-ben. 

Mitől és mit?

Viszont vannak olyan vitaminok, vegyületek, amik csapdába ejtik az oxigénatomokat, és a kontrollban segítenek a testünknek. Tehát, a természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigaretta hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. A szabadgyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában. Érthető tehát az antioxidánsok fontos szerepe ezen betegségek megelőzésében, gyógyításában.

Ártalmatlanítani kell! 

A négy legfontosabb gyökfogó: az E- és a C-vitamin, valamint az A-vitamin növényekben előforduló béta-karotin és az antioxidáns enzimek működéséhez is szükséges szelén. Az enzimrendszer működését segíti még a cink, a réz, és ugyancsak antioxidáns hatásúak a gyümölcsökben zöldségekben megtalálható bioflavonoidok. Táplálkozással segíthetsz a szervezeten. Minél frissebb a zöldség, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony antioxidánsok, nagy mennyiségű klorofill- és flavonoidtartalmuknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások