Test

Szexeltél? Úgy kell neked!

1100

Nem kifejezetten az abortuszról, annak jogosultságáról, illetve elutasításáról fogunk itt most értekezni, hanem mindenféle fogamzásgátló módszerekről, ami a nem kívánt terhességet megelőzi. És ami követheti...

Ki a hunyó?

Talán a legfontosabb. Ha nem akarsz gyereket, védekezz! Mindegy, hogy milyen nemű vagy! Számtalan helyen olvastam, hallottam azt a véleményt, hogy ez a nő felelőssége. Miért? Mert ő megy abortuszra, mert ő lesz aki felneveli, a pasi kifordítja a kalapját, és továbbáll. Tény, hogy valami fatális félreértés miatt - ami nyilván abból fakad, hogy a terhesség a nő testében megy végig, - az elmúlt évtizedekben kizárólag azzal foglalkoztak, bennünk milyen úton-módon lehet megakadályozni a megtermékenyülést. Mi szedjük a hormont, mi hordjuk a spirált, azaz a fémpecket mélyen, mi nyomunk magunkba spermicideket, a pasiknak a gumi az egyetlen, amit mindkét fél ugyanannyira utál. Pedig ha már itt tartunk, a mi szervezetünknek kell egészséges gyermeket kihordania, tehát jó lenne, ha ilyen behatásoktól érintetlen maradhatna. Drukkolunk hát a férfi fogamzásgátló technikák rohamos fejlesztésének. Számtalan történetet hallottunk már arról, hogy egy lány úgy kívánta magához kötni a férfit, hogy teherbe esett. No, de nem eshet teherbe csak úgy! Ha a férfi nem tervez egy életre szóló kapcsolatot a lánnyal, akkor miért nem húz óvszert? Miért nem veszi ki a péniszét az ejakuláció előtt? Miért nem beszéli meg az aktus előtt, hogy gátolva van-e a fogamzás? Ez egy páros játék, tehát a felelősség is fele-fele.

Alap kellékek

Óvszer. Ez a legtutibb, és tudjuk, hogy nem csak a bébiáldást előzi meg, de nemi betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Nem új találmány, mégcsak nem is múlt századi, jóval korábbra tehető feltalálása. Az óvszerek első feltűnését i. e. 1000-re teszik, amikor az egyiptomiak betegségek ellen használták az akkor még vászonból készült tokokat. Az európai barlangokban talált maradványok alapján tudjuk, i. sz. 100-200 körül a franciák is használtak kondomot, de az óvszer elődje a Római Birodalomban sem volt ismeretlen. A következő ezer évről nincs megbízható információ, az óvszer következő bejegyzett előfordulása az 1500-as évekre tehető, amikor a szifiliszjárvány arra kényszerítette az embereket, hogy védjék magukat. Később, mikor kiderült, a vászontok a nemkívánatos terhesség ellen is véd, különféle vegyületekbe mártották őket - ezek voltak az első spermicid óvszerek. A japánok állítólag vékony bőrből, teknőspáncélból vagy szarvból készítették kondomjaikat. Dédapáink is állatbélből nyerték ezt az eszközt, aztán latex feltalálása a XX. század elején tovább segítette e fogamzásgátló eszköz fejlődését. Az óvszerek vékonyabbak, tartósabbak és szagtalanok lettek. 1957-ben a Durex legyártotta a történelem első síkosított óvszereit, és a fejlesztések töretlenek azóta is. Van mindenféle színű, ízű, felületű. De mégiscsak a legjobb az ultra thin, spermicid cucc - már annak, akit ez nem mar. A csajok is használhatnak óvszerhez hasonló eszközt, bár a nemi betegségektől ez kicsit sem véd. A méhszájra kell felhelyezni a pesszáriumot, mely több méretben kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy mekkorát kell vásárolni. Az aktus előtt kell felhelyezni, szükség esetén 2-3 napig is fennmaradhat a méhszájon. Spermicid krémekkel kombinálható.

Tabi. Hormonális, mindennap szeded, van egy csomó káros és jótékony mellékhatása, baromi drága, és Magyarországon csak csajoknak jár. Viszont 99,9 %-ban megvédi a tested, nehogy teherbe essen. Hogyan működik? Stimulál. Na, nem érezhetően, persze, szóval ne gondoljatok semmi kellemesre. A hormontartalmú fogamzásgátlók alapvetően három lépésben fejtik ki hatásukat. Legfontosabb és legelső védőbástya a peteérés megakadályozása, ha nincs ovuláció, azaz ha nincs érett petesejt, a spermium nem tud mit megtermékenyíteni, s így nem jöhet létre terhesség. Ha valamilyen véletlen folytán mégis megérne egy petesejt (ami olykor megtörténik), belép a második védelmi vonal , ami a hormonok hatására bekövetkező hüvelyflóra működésében rejlik. A megváltozott körülmények nehezebbé teszik a spermium számára, hogy eljusson a petesejtig, ily módon megakadályozva a megtermékenyítést. Ha még nagyobb véletlen folytán előállna az az eset, hogy megtörténik a peteérés, a spermium eljut a petesejtig, és meg is termékenyíti azt, még mindig segíthet a fogamzásgátló harmadik hatása, azaz az embrió megtapadásának nehezítése, megakadályozása.

Aztán ott a hüvelytabletta, a kúp, a zselé - ezek mind-mind spermaölő hatást fejtenek ki. Különbözik az az időintervallum, amennyi ideig működőképesek, s amennyi idő alatt hatnak, ez típusfüggő, mindenképp olvasd ki a dobozt alaposan! Én hüvelytabit használtam már, borzalmas volt. Pezsgett, kicsit csípet, forró volt és nem tudtam a szexre figyelni! Ezerszer inkább az óvszer! Szerencsére már többféle hatóanyagút vásárolhatsz, s van olyan is, ami már nem mar, nem csíp, legfeljebb helyi melegséget érez a párod. Ha minden mást kizártál, azért érdemes kipróbálni.

Szuri

Van egy három hónapig tartó injekció, mely csak gesztagént tartalmaz. Izomba adják be, háromhavonta. Vannak, akik a hatásidő alatt egyáltalán nem menstruálnak, de előfordul az ellenkezője is, hogy folyamatosan véreznek mellette, és komoly hízást is előidézhet. Elsősorban az idősebb korosztálynak ajánlott, bár én fél évig használtam, nem volt kellemes, csak kényelmes.

A méhen belül

Valahogy mindig irtóztam egy idegen anyagtól, ami a testemben lehet, úgyhogy tapasztalatom nincs a spirállal kapcsolatban. Ez egy T-alakú szerkentyű, amelyre hatóanyagot visznek fel. Az aktív hatóanyag lehet réz, réz-ezüst és réz-arany ötvözete. Újdonság a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely helyileg erős hormonhatást fejt ki, így a méhnyak csatornájának nyákmennyisége csökken, viszkozitása nő, ezért az ondósejtek és a kórokozók nem tudnak feljutni a méhbe. Ha mégis megtermékenyülne a petesejt, akkor az eszköz a méhnyálkahártyába való beágyazódást akadályozza meg.

És tudom, itt a baj

Esemény utáni tabletta. Ilyen is van. Ez magas hormondózisú fogamzásgátló készítmény, mely azon az elven alapul, hogy a progeszteron szintet megemeli, majd ennek lecsökkenése vérzést és nyálkahártya-lelökődést hoz létre. Ez a tabletta a magas hormontartalma miatt egy évben legfeljebb kétszer vehető igénybe, rendszeres fogamzásgátlásként semmiképpen nem ajánlható. Megzavarhatja a későbbi ciklusokat is, és nem olyan biztonságos, mint a rendszeresen szedett kis dózisú fogamzásgátlók. Spontán vetélést produkál.

Örökre...

Végleges fogamzásgátlási eljárás, amikor sterillé teszik a nőt. Negyven éves kor felett bárkinél, harmincöt éves kor felett három gyermek, harminc éves kor után négy gyermek esetén kérhető. Egyéb esetben csak orvosi érvek alapján végezhető el. Laparoszkópiás műtéti beavatkozás, visszafordítani csak hasi műtéttel lehet, de lehet.

Mi a legtutibb?

A kettős holland fogamzásgátlási módszer két, önmagában is biztonságos módszert egyesít. Ennek értelmében fogamzásgátló tabletta folyamatos és gondos szedése mellett óvszer használata is javasolt. Így a nem kívánt terhességekkel szembeni védelem kiemelt hatékonyságú lesz, és természetesen a szexuális úton terjedő fertőző betegségekkel szemben is védelmet nyújt az óvszer.

Mi történik akkor...?

Ha mégis bekapod a legyet, akkor bizony gáz van. Már ha nem akarsz gyereket. Óriásgáz. A lelkedben, mert mégiscsak nő vagy, és az abortusz kegyetlen dolog. Rossz lesz a fiúd miatt, mert tuti azt fogja gondolni, hogy meg akarod csípni. A szüleid sem fognak örülni, de bizony ezt nem titkolhatod el. A barátaiddal, a környezeteddel nem kell megosztani, de biztos lesz egy-két ember, akinek vagy hazudnod kell, vagy ki kell teríteni a lapjaidat. Aztán ott vannak a hivatalos ügyek, az adminisztráció, az orvos, a csekk, a nővérek, a betegek a kórházban. Az a fura nézés, az a megalázó érzés és a fájdalom. Mert az abortusz fáj. Ja, hogy elaltatnak? Akkor is fáj. Hogy is néz ki a menet? Etikai kérdésekbe nem megyünk bele, mert ez nézőpont, hozzáállás kérdése. Mindenkinek meglehet, és biztos vagyok benne, hogy meg is van a saját véleménye.

Miután egy, kettő és három teszt is pozitív, elrohansz a nőgyógyászhoz. Ő megállapítja tutira, hogy terhes vagy. Már itt számíthatsz egy fejmosásra, nem bánnak veled kesztyűs kézzel, nyugi. Nem kell attól félned, hogy megértőek lesznek veled. Te ragaszkodsz a művi terhességmegszakításhoz, aztán jön a procedúra. Irány a Családvédelmi Szolgálat, ahol engedélyt kell kérned az abortuszhoz. Itt megpróbálnak lebeszélni róla, mindenféle kínos kérdést fognak feltenni: Hol az apuka? Mit dolgozol? Miért nem védekeztetek? Milyen a családi háttered? Aztán elmondják, hogy milyen segítségre számíthatsz az államtól - semmilyenre -, ha mégis megtartod a magzatot. Meg kell indokolnod a döntésedet: ha az életedet súlyosan veszélyezteti a terhesség vállalása, a magzat fogyatékos, vagy a terhesség bűncselekmény következménye, akkor sima ügy. A leggyakoribb indoklás a súlyos válsághelyzet, vagyis az, hogy nincs elég pénzed, támogatód, hogy a terhességet kihordd, felneveld a gyereket. A terhességet csak a tizenkettedik hétig lehet megszakítani. Egyes, de csak egészségügyileg indokolt esetekben ettől eltekintenek, ekkor a huszonnegyedik hétig lehetséges. Ezután már semmiképpen nem lehetséges abortusz. A terhességmegszakítás nem ingyenes, a díj húszezer forint körül van.

A csekket befizeted, időpontot egyeztetsz a nőgyógyásznál, és kórházba vonulsz az abortusz előtti napon. Este kitágítják a méhszájat, hogy reggel, könnyedén ki lehessen szippantani az embriót. Durván hangzik és az is. Általában egyre vastagabb fémpálcikákat tesznek a méhszájba, de létezik egy növényi eredetű pálca is, amelyet a méhszájba helyezve néhány órán belül sokszorosára megvastagodik, és így lassan kitágítja méhszájat. Baromira fáj. Reggel elaltatnak, jó esetben, mert vannak olyan állapotok, amikor éberen végzik az abortálást. Ha nem vagy nagyon megfázva, ha a szíved normálisan működik, és nincs egyéb indok, ami az ébrenlétet megkívánja, akkor elaltatnak. Kapsz egy vénást, egy kis gázt, és ennyi. Mire felébredsz, túl vagy az egészen, csak a vér és az üresség, ami marad. De mi történt? Vákuummal vagy egy kanállal eltávolítják a magzatot. Nagy magzat, előrehaladottabb terhesség esetén szükség lehet arra, hogy egy eszközzel a méhbe nyúlva a magzatot kisebb darabokra szedjék, hogy kiférjen, és a méh falát is letisztítják. Szövődmény? Néha előfordul.

Úgyhogy nőgyógyászra fel! Óvszert feltankol, és csak ésszel! Mielőtt kiválasztasz egy fogamzásgátlási módszert érdemes végigvenni, hogy melyik módszernek mekkora Pearl-indexe. De mi is ez? Pearl Index az a szám, ami megmutatja, száz nőből az adott módszerrel egy év alatt hány esik teherbe. Itt megtudsz minent!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások