Test

A szex csúcsa az orgazmus?

1079

Elvileg mindnyájan tudjuk, miről beszélünk, ha azt mondjuk orgazmus, bár megfogalmazni nagyon nehezen tudnánk azt. Szubjektív, más tudatállapotban megélt élmény szavakkal történő leírása szinte lehetetlen, nem véletlenül foglalkoznak sokszor - a szerelemhez hasonlóan - zenészek, képzőművészek az átadhatatlan átadásával. És nem véletlen, hogy egyetlen fogódzónk és meghatározásunk is a tudomány világából ered, a tudományéból, amitől mindenre magyarázatot várunk, s ami, neki is esett az orgazmus szigorú vizsgálatának. Ennek értelmében az orgazmus nem más, mint fokozódó szexuális izgalom hatására a nemi szervek környékére tóduló nagy mennyiségű vér, minek feszítését egy idő után a test képtelen kezelni, így a vér hirtelen, heves izomösszehúzódások kíséretében visszaáramlik a test egyéb részei felé.

Ehhez járul némi pulzusemelkedés, szapora légzés és egyéb testi tünetek, mint az arcpír, bőrpír. Persze tudjuk, nem ez az, amitől az orgazmus több mint egy tüsszentés, ráadásul szinte napról napra fedezünk fel újabb és újabb orgazmusfajtákat. A Szex- és Párkapcsolati Akadémia szerint ezek hivatalosan a következők: csiklóorgazmus, hüvelyi orgazmus, G-pont orgazmus, prosztataorgazmus, egész testre kiterjedő orgazmus és az U-pont orgazmus, azaz a húgycsövön keresztül átélhető öröm. Még ha meg is tudnánk adni mindezek pontos definícióját, semmire sem mennénk vele, ugyanis nem a különböző pontoktól és foltoktól lesz a szex az, ami. De akkor mitől?

Orgazmushajhász

Miért vágyjuk annyira ezt a kontrollvesztett élményt - és egyáltalán, miért is szeretjük a szexet? A testiséghez való mai viszonyunk értelmében a jó szex és az orgazmus szorosan összefüggnek. Miért is ne tennék? Korábban bebizonyosodott, hogy mindkét nem egyaránt képes a szex élvezetére, a nők e szempontból is egyenjogúak hát, nemhogy képesek rá, de egyenesen jár nekik az elélvezés. Aki erre képtelen, kudarcot vallott, szexualitása nem működik rendesen, nem ép ember, nem tökéletes nő, s a férfi, akinek a csúcsra kellett volna juttatnia, hasonlóképpen - ha nem még inkább - bűnös. Az élet minden területén sikerorientáltak vagyunk, a munkáért pénzt kapunk, ha jók vagyunk benne, elismerést. Pénzünkért javakat kapunk, csupa kézzelfogható jutalmat. Ha betegek vagyunk, gyógyszerrel kezeljük a bajt, az eredmény látványos. A szex csúcsa az orgazmus, a katarzis ebben rejlik, ezért dolgozunk, nélküle céltalanná válna a szexuális együttlét.

Az orgazmushajszolással ezzel szemben csak egyre távolabb kerülünk célunktól (bár maga a cél is megkérdőjelezhető), hisz ha valami nem tesz jót a hálószobában, az az, ha valamit nagyon akarunk. S ha az, amit nagyon akarunk, maga az orgazmus, lassan teljesen elveszítjük önmagunkat a szexben, hisz nem az élmény komplexitásában oldódunk fel, hanem megkeseredünk a kudarctól. Az orgazmus összetett élmény, melyben a nemi szervek csak eszközök, az élmény az agyban történik meg, s ahhoz, hogy a bonyolult feltételek egy pillanatban egyesítsék minden energiájukat, sok feltételnek kell megfelelni.

Jó anélkül is?

Az ördögi kör itt el is kezdődik, hisz a nő a jól megérdemelt klitorális és vaginális orgazmusára is igényt tart, nem beszélve a spriccelésről és a G-pont ingerlésről, mindezekkel saját magát stresszhelyzetbe kényszeríti, de partnerét is, aki retteg a kudarctól, hogy nem tudja kielégíteni szerelmét, ettől kis szerencsétlenséggel erekciós problémái lehetnek, s az egész szexuális kapcsolat menthetetlenül elromlik. Adódik a kérdés ezek után, mi is a szex célja, ha nem az orgazmus? Mi a célja a nőnek és mi a célja a férfinak? A válasz egyszerűbb, ha a férfi oldaláról közelítünk. A férfi orgazmus többnyire az ejakulációt jelenti, pedig a magömlés pusztán egy járulékos jelenség, egy egyszerű, a gerincvelőben kiváltódó izomgörcs, ami persze az orgazmus utáni pillanatokban következik be, de nem szükségszerűen kell ennek így történnie.

Az orgazmus komplex élmény, bár szorosan véve, fiziológiai szempontból összehúzódások és tágulások sorozata. A magömlés nélküli orgazmusra a lehető legegyszerűbb példa a testileg éretlen fiúk orgazmusa, amit még Kinsey is dokumentált és tényként kezelt. A taoista szexualitás alapvető eleme is ez, a többszörös, egyre intenzívebbé váló férfiorgazmus titka is a mag visszatartása, azaz az ejakuláció nélküli orgazmus.

Ha tehát a férfiak esetében szétválasztható az orgazmus a testi kísérőjelenségektől, akkor a nők is megkönnyebbülten dőlhetnének hátra, nem kell hát mindenáron sikítozós rángógörcsöt produkálni ahhoz, hogy elhiggyék, kielégültek. A központban élő, ám sok esetben öntudatlanul megélt szexualitás az orgazmus ismételt háttérbe helyezésével lassan visszatérhetne abba a mederbe, ahol a nemi szervek, a test és a lélek kielégülése nem elvárt formában történik meg, hanem az intimitás átélésével minden nap és minden emberben más és más formában. A szexualitás evolúciója azonban saját útján halad, s az orgazmushajszolás után következhet majd a megnyugvás, amikor a testek nyújtotta örömök, a nevetések és a fájdalmak felfedezése lesz az egyetemes érvényű divatirányzat, azaz a szex ismét a maga öröméért, energetizálásáért és intim közelségéért esik meg két ember közt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások