Test

Sztrájkoló utasok

1063

Eljutott hozzánk egy levél, ezt megmutatjuk, s érdekel, mit gondoltok.

A BUSZSZ 2008. április 21-én egész napos sztrájkot hirdet. A sztrájk keretében április 21-én 0:00 órától, 24:00 óráig a Budapesti Utasok Szakszervezetének tagsága (kb. 1.500.000 utazó) tiltakozásul a BKV dolgozóinak pénteki munkabeszüntetése miatt, térítésmentesen veszi igénybe a BKV járatait.

Hogyan?

Az utasok a hétfői sztrájk ideje alatt nem használják bérletüket, nem érvényesítik jegyüket és nem tesznek eleget a BKV dolgozói, illetve a BKV megbízásában álló biztonsági cégek munkatársai felszólításának. A BUSZSZ ezzel a sztrájkkal tiltakozik a BKV dolgozóinak a városi közlekedésben betöltött monopol helyzetével való visszaélése miatt.

Érvek

A BUSZSZ ismeri és elismeri a BKV nehéz helyzetét, de úgy gondolja a BKV dolgozóinak teljes körű pénteki sztrájkja nem a megfelelő lépés a bajok orvoslására. A pénteki sztrájk nagyobb kárt okoz Budapestnek és az ország gazdaságának mint amennyi hasznot hajt a BKV sztrájkoló dolgozóinak. Így a sztrájk gazdasági szükségszerűségének felvetése mellett, morális kérdések is felvetődnek. A BUSZSZ a szolidaritás elve és az egyenlő esélyek elve alapján, a hétfői utas sztrájkot egyben a BKV, az utazóközönség felé (a BUSZSZ tagsága) történő erkölcsi kárpótlásnak minősíti, így a sztrájkban résztvevő utazók megbüntetése, vagy hátrányos helyzetbe hozása ellen, minden fórumon tiltakozik.

Ismétlés

A BUSZSZ nem kíván visszaélni a BKV dolgozóihoz hasonló monopolhelyzetével, a hétfői sztrájkot egyszeri figyelemfelhívásnak tekinti. Minden olyan esetben azonban amikor a BKV dolgozói ismét sztrájkba lépnek, a BUSZSZ is megismétli saját akcióját.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások