Mi ez?

Mi ez? Spárga

1067

 A zöldségek királya, a királyok zöldsége az Asparagus Tourn.  Meghúsosodó szárhajtásáért termesztett növény. Fehéres-pirosas, leves szárat hajt, melyen húsos pikkelylevelek csavarodó sorban fakadnak.  Folyók partján vagy árnyékos, nyirkos helyen vadon nő, de mivel finom és egészséges termesztik is. Oké, hogy finom – persze kinek, mi a finom - , de ideális fogyókúrához. Száz gramm főtt spárgában tizenhárom kalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin.

Szexi történelem

Na, de mi nem ezért fogyasztjuk, hanem mert kiváló vágyfokozó. Igen! Afrodiziákum. XIV. Lajos, egyik ágyasa, egy bizonyos  Madame Maintenon, borzasztóan örült a spárgás eledeleknek, mert már az alakja is a szexet juttatta eszébe. Bizonyos források szerint, Egyiptomban honos növény a spárga és valamelyik nagy utazó által került Európába. Mivel nagyon sok gondozást, odafigyelést igényel a termesztése, eleinte csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak ennek a növénynek a fogyasztását. A korábban már említett király kertésze olyan ügyesen bánt a spárgával, hogy télen-nyáron hozzájuttatta a királyt ehhez a zöldséghez, és persze az ágyasait is. Ezért a király nemesi címmel és egy kitűnő birtokkal jutalmazta őt. 

A piacon mi is bármikor hozzájuthatunk, de igazán áprilisban és a nyár elején van szezonja. Ha kimész a piacra és nem akarsz fás szárú, rossz-rossz spárgát tenni kedves társad elé az asztalra, akkor kicsit nyomkodd meg a spárga szárát, és ha sárga folyadék jön belőle, akkor tuti friss. Ezután még három napig eláll a hűtőben, de csomagold be vizes pamutba vagy konyharuhába! 

Milyet?

A spárga legfincsibb része a teteje, azok a kis rügyek, ezt hámozni sem kell. Szóval, ha választhatsz, hát válaszd a rövid, de annál vaskosabb spárgákat.

Mibe, hogyan? 

Ha hámozol, a csúcs maradjon sértetlen. Fehér és lila spárga esetén a csúcs alatt három centivel kell kezdeni a hámozást, a zöld spárgának elég csak az alsó harmadát meghámozni. Vegyél egy külön edényt a spárgának, ami hosszúkás és vékony, hogy ne tudjanak eltörni a spárgaszárak. A spárgákat kösd össze vékony cérnával – de ne engedje a színét a cérna, mert vicces kék lesz, mint a Bridget Jones-ban! - , a vízbe egy csipetnyi sót, cukrot és egy darabka vajat tegyél. A zöld spárgát négy percig kell főzni, utána pedig jeges vízbe kell helyezni. A fehér spárga főzési ideje körülbelül negyedóra, és a saját levében hagyd kihűlni. Ja és nagyon fontos, hogy forró, lobogó vízbe helyezd bele! Ja és a bimbókat ne rakd vízbe, mert szétfő, pikk-pakk. Grillezheted is ezt a huncut növényt, de csak a gumócskáit, a tetején. Fini, edd!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások