Közösség

Barátságos szex

1061

"Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?" kérdezte Karinthy. Örökké tartó vita és kérdés ez. Én tapasztalatból rögtön rávágom a választ, hogy nem! Pedig volt idő, amikor másként gondoltam, de a tapasztalatok, azok a súlyos élmények, amik megtörténtek velem, mind azt bizonyították, hogy csupán barátság nincs nő és férfi között. Az egyiknek előbb-utóbb eszébe jut, hogy bizony legalább egy kis szex jó lenne, hiszen tart már ott a barátságunk. Ez belefér. Se. Sokan mégis állítják, hogy létezik. Gyors közvélemény-kutatásunk eredménye az lett, hogy naiv ismerőseink bíznak ebben a fogalomban, míg a tapasztalt pernahajderek és a bölcs lányok nem igazán.

Tagadhatatlan tény viszont, hogy szükségünk van ellenkező nemű barátra, mert sokszor merül fel olyan kérdés, amire mi nem, de ő tapasztalatból tudhatja a választ. Vagy már csak azért is, mert más a neme, mint nekünk. De mi van akkor, ha felvetődik a szex? Olyan világban élünk, amikor a szexualitás mindent áthat, és nincs is ennél fontosabb – azt hisszük, hiszen a csapból is a jó szex folyik -, tehát nem kell meglepődni, ha puszipajtink arra tesz célzást, hogy simuljunk össze. Ha egy igaz barátról van szó, a szex legyen már tabu. Nem kommunikáció szinten értem, mert persze megbeszélhetünk vele ilyen-olyan sikamlós témát, de mégse feküdjünk már össze a barátunkkal. Mert az megrontja, már csak a gondolata is kellemetlen perceket tud okozni. Utána olyan más lesz minden. Már nem olyan belsőséges, nem olyan őszinte, nem olyan mély, hanem más lesz a viszony. Flörtölős, minden elhangzott mondatot félre lehet érteni és félre is értünk. Persze vannak olyan emberek, akik a szexualitásra másként tekintenek, és igenis át tudnak lépni egy esetlegesen bekövetkezett aktuson. De mi a garancia, hogy mindkét fél képes erre? Semmi. Ha a barátságba bekúszik az erotika, onnantól kezdve nincs haverság, ott megjelenik a nő és a férfi.

Hogy miért?

Mert a barátság a bizalmon, az őszinteségen alapul. Néha vannak könnyek, még többször nevetések, hipermély beszélgetések, nagy mulatságok. Szóval a barátság nem szexeskedéssel fűszerezett. De mindenképpen bukik a barátság, ha felmerül a szex? Nem kell neki, meg kell beszélni – hiszen egy baráttal mindent meg lehet -, aztán józanul lehet dönteni, hogy belemennek egy párkapcsolatba együtt, esetleg egy diszfunkcionális kapcsolatba, vagy marad a barátság?

Mivel a szexualitás, a vonzalom férfi és nő között tudatalatti és ösztönös, ezért elkerülhetetlen. Hagyjuk most a meleg barátainkat! Az nem ez az asztal. De tény, hogy meleg fiúval szuper barátságot lehet kötni. Nagyon kevés az aránya az olyan vegyes nemű baráti pároknak, ahol a két ember csupán emberként érdeklődik egymás iránt. Mert ez ösztön. Lehet irányítani, koordinálni a viselkedési formáinkat, hogy ne vesszen el a barátság, mint illúzió, de igazából onnan már ki is veszett az őszinteség.

Persze létezik a másik oldal. Amikor egy csajnak van több fiúhaverja, nincsenek együtt sülve-főve, hanem egészséges szinten tartják a baráti kapcsolatukat, alkalmanként találkoznak, dumálnak, lehet, hogy ők tudják egymásról a legtöbbet és fel sem merül egyikőjükben sem a szex. Lehet, hogy van ilyen. Állítólag. De akkor az igazi mély barátság? Lehet. De mi lenne, ha tényelg a legjobb barát lenne és mindig együtt lennének, amikor csak lehet, akkor biztos elindulna az ösztöngép... Nem? 

És mi van, ha teret engedünk a vágyaknak? Amikor már annyira elmélyül a testi és lelki vonzalom, hogy nem bírják tovább, hát teret lehet engedni a szerelemnek! Biztos nektek is van olyan ismerősötök, aki a párjával ezer éve barátok voltak, aztán egyszer csak egy párként jelentek meg. Valami hihetetlenül magas szintű bizalom, harmónia és meghittség árad ezekből az emberekből. Úgyhogy nem árt nyitva tartani a szemünket!

A párkapcsolat utáni barátság... és a párkapcsolat előtti barátság teljesen más tészta, arról majd máskor beszélgetünk. Neked volt már barátod, akivel szerelem lett? És olyan, akivel szigorúan barátok voltatok, bár az ellenkező nemű volt? És olyan akit bevonzottál szexuálisan és engedtél is neki...?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások