Közösség

Zaklatás a nemi erőszakon túl

1051

Nemrégiben egy cikkünk kommentelői hosszasan értekeztek a nők elleni nemi erőszak jogosságáról, azazhogy mennyiben provokálják azt ki a nők kihívó viselkedésükkel és öltözékükkel, s hogy mennyiben hibásak a férfiak, ha erre a húzásra hevesebben reagálnak, mint azt egy nő szeretné. Nem megyünk bele a pro és kontra érvekbe, olvassa el mindenki maga, igen tanulságos véleményeket találhattok. Alapvetően azért kijelenthetnénk, hogy valakin akarata ellenére behatolást végrehajtani bűn, és ebben a kérdésben nem számít, hogy előtte hogy viselkedett vagy milyen ruha van rajta. Mindazonáltal értjük, és osztjuk a céltalanul kipakolt testrészek és a finoman szólva évődő viselkedés hatását, a végig nem gondolt megjelenés és viselkedés megítélését, de nem történhet olyan provokáció, ami a nemi erőszaknak létjogosultságot engedne. Pont. Érdekes azonban, hogy zaklatásokat sokan ezzel, a buliban megeső provokációval azonosítják, s az is, hogy a nemi erőszakon kívüli, szinte minden nőt érintő egyéb zaklatásokkal, amik csoportjának a nevét sem nagyon tudjuk, szinte nem is foglalkozunk. Előre is elnézést kérünk az esetleges indulatokért és az elfogultságért, a személyes példákért, de beszélni kell a tényekről is azért.

Lehet, hogy én vagyok peches - bár barátnői beszélgetések során azért szinte kivétel nélkül mindenkinél felmerülnek hasonló sztorik, nem is kevés -, de kislánykoromtól kezdve igen sok szexuálisnak nevezhető zaklatás ért, ha nem is tényleges behatolással párosítva - legfeljebb az elmém szintjén. Nem valószínű, hogy ezeket kihívó öltözködéssel vagy ráutaló magatartással provokáltam volna ki. Nem hiszem, hogy a nyolc éves koromban a tornadresszemben matató felnőttet én szólítottam volna föl erre, hogy az engem követő és péniszüket mutogató, vagy a strandon fél méterre a farkát rám verő pasitól ezt én provokáltam volna ki. Nem valószínű, hogy 24 órás buszútra várakozva az út szélén melegítőnadrágban kihívó lettem volna, s ezért állt volna mellém egy furgon, aminek kinyíló ajtaja mögött egy pasi önkielégítést végzett rám vigyorogva. Hogyan provokálod ki, hogy a fizikatanárod a farkát mutogassa, csak azért, mert szoknya van rajtad? Nem hinném, hogy a járdán való letapizás, a verbális erőszakok és a megfélemlítések, mik számtalanszor előfordultak, saját hibából történtek volna, mint ahogy az akaratom ellenére megesett szexuális aktus sem, és a buszon sem én kérem, hogy nyomják hozzám az erekciójukat a tömegben. Azt sem hiszem, hogy én provokáltam ki azt, hogy a családtagból egy idősebb rokon fogdosson és a nyálát csorgassa, hogy az ölébe ültessen, amit nem akarok, miközben ezt mindenki mosolyogva nézi, nem is sejtve, mi van. És ezt mégis hogyan lehet elmondani és kinek?

Érdekes azonban, hogy ahogy korosodunk, ezek el-elmaradoznak, tehát levonhatnánk azt a következtetést, hogy az arra hajlamos férfiak a leggyengébb ellenállás felé mennek, s arra számítanak, úgyse mersz semmit tenni. És tényleg megszeppentek vagyunk inkább és ledöbbentek, mivel szégyelljük mindezt valami furcsa oknál fogva, a szülőknek nem szólunk, helyette jól kibőgjük magunkat vagy egyszerűen félünk, dühöngünk - ami éppen jön. Aztán eljön a kor, amikor már üvöltesz és utánuk mész, esetleg feljelentesz, rendőrt vagy bármilyen segítséget, tanút hívsz - és ezt már nem kockáztatják. A szörnyű ebben, hogy a szórakozó fiúknak vagy pasiknak, akik a seggedre csapnak melletted elhaladtukban, és ezt jó szórakozásnak vélik, halvány fogalmuk sincs arról, hogy benned ez milyen fájdalmasan sértő, megalázó és frusztrációt okozó élmény még akkor is, ha felnőtt nő vagy, és tudod, ezen nem kéne kibuknod. De egyébként meg miért is ne kéne? Vadidegen emberek, akik veszik a bátorságot, hogy kéretlenül és agresszívan hozzád érjenek mindenféle kihívás és provokáció nélkül. Férfiak el sem tudják képzelni, olykor - hangulattól, idegállapottól függően - szinte lehetetlen reagálni, feldolgozni egy ilyen élményt. Mint ahogy a közlekedésben sima lekurvázást sem, de ez már egy másik asztal.

S ki kell jelentenem, hogy nem lettem ezektől férfigyűlölő, sőt, de nagyon kíváncsi lennék, mit szólna egy pasi, ha elhaladtomban megfognám a farkát, ha a seggét fogdosnám a mozgólépcsőn, ha a barátnőimmel bandába verődve követném, és ocsmány szexuális utalásokat tennék, vagy ha csak azért, mert izompólóban és feszülős nadrágban van, leteperném, és mivel feltételezem, hogy szereti az anális szexet, egy vibrátort is feldugnék neki. Nyilván a végén én lennék megerőszakolva, mert provokáltam a viselkedésemmel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások